«

»

Personalitati romanesti in constructii – Ion SIMULESCU

Share

S-a nascut la 12 decembrie 1946. Dupa absolvirea Liceului Mihai Viteazul din Bucuresti, a urmat cursurile Facultatii de Constructii – Institutul de Constructii Bucuresti, devenind inginer in anul 1964.

 

Plecat din tara, in anul 1980, a obtinut Master of Philosophy, Department of Civil Engineering and Engineering Mechanics, School of Arts and Sciences, Columbia University, New York (1984) si Doctor of Philosophy, la aceeasi Universitate (1985).

 

Activitatea de proiectare:

  • In Romania, intre anii 1969-1979, a realizat urmatoarele proiecte semnificative: Elemente prefabricate de suprafata cu goluri mari, proiect pentru IPCT; Consolidarea Cupolei Facultatii de Drept din Bucuresti; Facliile si Coloanele metalice de la Rafinaria Baniyas, Siria, pentru IRIP Ploiesti; Cosuri metalice de 80 m inaltime de la Centrala Termica, Curtea de Arges in solutia de grinda spatiala etc. In SUA, intre anii 1980 – 2004, a realizat proiecte pentru centrale nucleare: Surry (Virginia), St. Lucie (Florida), Waterford (Louisiana), Shearon Harris (North Carolina) si pentru WPPSS (Washington); pentru centrale termice sau carbune: Somerset (New York), Mystic (Massachusetts), Fore River (Massachusetts), Monroe (Illinois); pentru instalatii de decontaminare nucleara: West Valley (New York), Hanford (Washington), Savannah River (South Carolina).
  • In SUA, a fost inginer principal la Ebasco Services Incorporated, Special Analysis Group, New York (1980-1994); inginer principal la Raytheon Engineers and Constructors – Power Division, Princeton (1994-1996); consulting engineer, Holtec International, Marlton (1996-2000); consulting engineer, Washington Group International, Power Division, Princeton (2000-2004).

 

Activitatea didactica: In anul 1975, a condus seminarii la disciplina Mecanica constructiilor si seminarii la disciplinele Mecanica constructiilor si Rezistenta materialelor Facultatea de Constructii Hidrotehnice, Sectiile ingineri si subingineri (1975); seminarii si laborator la Rezistenta materialelor si Teoria elasticitatii, la Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole (1970 – 1979), dar s-a dedicat si conducerii de proiecte de diploma si indrumarii activitatii de proiectare, la Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole (1977 – 1979) si a predat cursul de Mecanica constructiilor la Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole, Sectia subingineri (1978 – 1979).

 

Dupa revenirea in Romania, activeaza ca sef de lucrari la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Catedra de rezistenta materialelor – curs la Rezistenta materialelor la Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole si la Facultatea de Inginerie in Limbi Straine, Sectia engleza (2004); Teoria elasticitatii la Facultatea de Inginerie in Limbi Straine, Sectia engleza (2005); conferentiar, curs la Teoria placilor la Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole (2007 – prezent); Metoda elementelor finite la Facultatea de Constructii Civile, Industriale (2008 – prezent); Analiza neliniara a structurilor la Facultatea de Inginerie in Limbi Straine; Sectia engleza (2008); Metoda elementelor finite la Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole; Programul de Masterat (2010). De asemenea, a sustinut cursuri si seminarii postuniversitare, in SUA; research assistant, Department of Civil Engineering and Engineering Mechanics, Columbia University (1984-1985).

 

Activitatea de cercetare stiintifica:

  • In Romania, la INCERC Bucuresti, Sectia Mecanica aplicata si Inginerie seismica: dezvoltarea si utilizarea metodei elementului finit, modele probabilistice pentru incercarile structurale, analiza dinamica si comportarea seismica a structurilor cu diafragme etc. (1969 – 1975); Institutul de Constructii Bucuresti, Catedra de rezistenta materialor si teoria elasticitatii: dezvoltarea si utilizarea metodei elementului finit, analiza dinamica si comportarea seismica a structurilor cu diagrame si studii experimentale (foto-elastice) a comportarii diafragmelor din beton armat (1975 – 1979).

 

  • In SUA: Columbia University, New York – Civil Engineering and Engineering Mechanics Department: studiul teoretic privind calculul stochastic al comportarii structurilor neliniare histeretice supuse actiunilor cu natura aleatoare si dezvoltarea de aplicatii numerice pertinente calculului acestui tip de structuri (metoda Monte Carlo) – 1980 – 1985; Grupul de Analiza Speciala al Ebasco Serevices Incorporated, devenit Raytheon Engineers and Constructors si ulterior Washington Group International: evaluarea problemelor speciale ridicate de dinamica si comportarea seismica a structurilor masive din beton armat tipice centralelor nucleare si cu caracter militar, precum si a structurilor metalice mari intalnite la hale industriale ale centralelor electrice pe carbune sau gaz; cercetari secrete, avand ca directii de cercetare studiul si metodele de evaluare a interactiunii structura – teren (1985-1996 si 2000-2004); Holtec International: comportarea structurilor din beton armat ale bazinelor de depozitare supuse actiunii termice si seismice si studii de impact (1996-2000).

 

In afara acestei activitati, a participat la elaborarea de expertize tehnice: 20 in Romania (1969 – 1979) si peste 70 in SUA (1980 – 2004).

 

Directiile principale de studiu in lucrarile stiintifice elaborate sunt:

  • In domeniul analizei structurilor: Studii teoretice si practice cu aplicatie la calculul structurilor de otel si beton armat si al componentelor mecanice supuse la actiunea incarcarilor statice (inclusiv actiunea termica) sau cu caracter dinamic, de natura determinista sau aleator, considerand comportarea liniara si neliniara, geometrica sau de material, interactiunea teren – structura si fluid – structura, metode generale de calcul seismic (analiza modala, analiza in regim tranzitoriu si in domeniul frecventelor, generare de spectre liniare si neliniare), risc seismic si hazard (tornado si vant), analiza comportarii la impact, teoria degradarii (scenariu de explozii si efectul ruperii conductelor sub presiune), metoda elementului finit cu considerarea determinata sau aleatoare a materialului si metode numerice de simulare a proceselor aleatoare (metoda Monte Carlo etc.).

 

  • In domeniul utilizarii programelor de calcul automat: utilizarea la nivel profesional a majoritatii programelor de calcul a structurilor folosite in SUA in domeniul dezvoltarii programelor de calcul automat si a pachetelor de subrutine specializate.

 

In folosul activitatii didactice, a publicat urmatoarele lucrari: Lectures in Mechanics of Materials, vol. I, Ed. Conspress, 2004; Mechanics of Materials. Student Workbook (coautor), vol. I, Ed. Conspress, 2004; Mechanics of materials. Student Workbook with Matchad Applications, vol. II, Ed. Conspress, 2007; Lectures in Mechanics of Materials, vol. II, Ed. Conspress, 2010; Programul S.M.I.S. pentru Calculul automat al structurilor (coautor), Institutul de Constructii Bucuresti, 1975.

 

De asemenea, a publicat numeroase articole si a prezentat comunicari la manifestarile stiintifice.

 

  • In Romania a fost premiat cu Premiul I pentru „Inchideri prefabricate” (coautor), Concursul de proiectare al Ministerului Constructiilor Industriale, 1972; premiul I, „Transformatoare prefabricate” (coautor), Concursul de proiectare al Ministerului Energiei Electrice, 1973.

 

  • In SUA: Medal for contribution to the PDCF Project, US Department of Energy.

 

Este expert tehnic, activand la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (din anul 2006); membru in The American Society of Civil Engineering (ASCE), SUA (din anul 1983).

 

Inteligent, profund in gandire, cu initiativa, corect in relatiile interumane, ferm in a sluji si infaptui binele.

 

S-a impus in randul specialistilor din SUA, prin contributii de seama, aducand onoare stiintei si tehnicii romanesti in constructii si implicit numelui sau.

 

(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu)

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 189 – martie 2022, pag. 64

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/03/01/personalitati-romanesti-in-constructii-ion-simulescu/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.