Timp de mai bine de trei ani, Uniunea Geodezilor din Romania, forumul in care solutiile profesionistilor geodezi la provocarile prezente in domeniile in care activeaza sunt mai bine prezentate si ascultate spre beneficiul intregii societati romanesti, a fost calauzita cu daruire si devotament de catre dnul Ionut Cristian Savoiu. La sfarsitul lunii ianuarie 2022, dl Savoiu a solicitat Uniunii Geodezilor din Romania delegarea tuturor atributiilor ce ii revenau in calitate de presedinte al Uniunii, conform statutului UGR, in relatia cu institutiile guvernamentale si neguvernamentale din tara si strainatate, catre unul dintre vicepresedintii alesi. Astfel, in data de 17 februarie 2022 a avut loc sedinta Biroului Executiv al UGR, unde s-a decis in unanimitate ca aceste atributii sa fie preluate de dl prof. dr. ing. Petre Iuliu Dragomir, vicepresedinte al UGR.
Din noua pozitie de presedinte interimar, dl Dragomir a transmis:
„Acesta (n.r. BEX) a decis, cu unanimitate de voturi, conform prevederilor statutare, sa preiau, din calitatea de vicepresedinte al UGR, toate atributiile presedintelui, pana la organizarea Conferintei Nationale, cand va avea loc alegerea prin vot a noului Presedinte al UGR.
Pentru perioada asigurarii presedintiei UGR, prioritatile pe care le am in vedere se refera la:
- Asigurarea desfasurarii in bune conditiuni a „Saptamanii Geodeziei Romanesti”, unde promovarea progresului tehnic si a tehnologiilor moderne precum si a rezultatelor practicii profesionale a membrilor Uniunii reprezinta deziderate importante;
- Sustinerea demersurilor referitoare la promovarea proiectului Legii privind organizarea si exercitarea profesiei de geodez;
- Realizarea unei bune comunicari cu institutiile implicate in buna desfasurare a activitatii profesionale a membrilor UGR precum si cu Asociatiile locale si membri Uniunii;
- Stimularea unei relatii stranse cu mediul universitar cu scopul de a impulsiona participarea membrilor uniunii la manifestarile stiintifice organizate de acestea si sustinerea studentilor si tinerilor absolventi pentru insusirea unor deprinderi practice corecte;
- Sustinerea initiativelor de perfectionare a cadrului normativ care se refera la organizarea si desfasurarea activitatii profesionistilor geodezi in sectorul privat;
- Sprijinirea declansarii alegerilor la nivelul Asociatiilor locale si organizarea Conferintei Nationale UGR destinata alegerilor la nivel national.
In indeplinirea acestor deziderate ma bazez pe sustinerea BEX UGR, a membrilor comisiilor de specialitate si a tuturor membrilor UGR.
Nu in ultimul rand, doresc sa-i multumesc domnului presedinte Ionut Cristian Savoiu pentru activitatea depusa in timpul mandatului sau. Continuarea dialogului cu Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, initierea de propuneri de imbunatatire a conditiilor de realizare a lucrarilor specifice activitatii noastre, precum si organizarea de manifestari stiintifice de prestigiu sunt realizari incontestabile ale mandatului de presedinte al domnului Ionut Cristian Savoiu, pe care am speranta ca, impreuna cu colegii din UGR, le vom putea continua. In numele Uniunii Geodezilor din Romania ii uram succes in dificila si onoranta postura de secretar de stat in Ministerul Transporturilor si suntem convinsi ca, si din acest rol, va contribui la dezvoltarea si prestigiul profesiei noastre.”
In anul 2019, Uniunea Geodezilor a demarat organizarea „Saptamanii Geodeziei Romanesti” (SGR), ocazie ca specialistii sa se poata intalni pentru a schimba idei, pentru a lua contact cu noutatile in domeniu atat ca aparatura cat si ca metodologie de lucru. Ne-am intalnit in septembrie 2019 la Cluj-Napoca si a fost un succes. Gazda a fost Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara.
In anul 2020 am incercat sa organizam evenimentul la Timisoara, dar nu am gasit un interval in care sa ne putem vedea fata in fata si am considerat ca o intalnire online nu ar avea acelasi impact asupra participantilor. Asa cum stim, pandemia a schimbat esential modul in care evenimentele cu mai multi participanti pot avea loc.
In anul 2021 locatia aleasa a fost Brasovul, Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere, din cadrul Universitatii Transilvania, oferidu-se sa fie gazda. Luna de defasurare a fost octombrie, dar in tara numarul persoanelor infectate a atins un maxim in acea perioada, astfel ca a trebuit sa renuntam si sa amanam evenimentul, desi participantii se inscrisesera deja. Firmele alesesera standurile si totul era pregatit.
Am ajuns in februarie 2022 si am fixat data inceperii manifestarii pe 15 martie, cu final in 19 martie. Avem incredere ca de data aceasta vom reusi sa fim impreuna asa cum ne obisnuisem incepand cu anul 2016, de cand UGR a organizat simpozioane de nivel international in fiecare an.
Fiind la Brasov, la Facultatea de Silvicultura, tema evenimentului, „Smart surveying solutions for sustainable development”, va oferi participantilor oportunitatea de a prezenta lucrari, a dezbate si comunica intr-un mediu profesionist si stiintific, subliniind contributia lor, si gasind solutii tehnice inteligente pentru a proteja, restaura si promova utilizarea durabila a ecosistemelor planetei in contextul social actual. Sesiunile speciale dedicate tinerilor geodezi vor beneficia de un suport puternic din partea UGR.
Ambientul este de asemenea deosebit, avand in vedere ca Brasovul este inconjurat de paduri si ofera un cadru natural de exceptie. Conf. univ. dr. ing. Irinel Constantin Gresita, director executiv al evenimentului, ne da asigurari ca toate pregatirile vor fi gata pana la data de 14 martie si ca Facultatea va sta la depozitia participantilor cu toata logistica necesara.
„Protejarea, restaurarea si promovarea utilizarii durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabila a padurilor, combaterea desertificarii, stoparea si inversarea procesului de degradare a solului si stoparea declinului biodiversitatii”, tema conferintei din martie, este inspirata de cel de-al 15-lea Obiectiv de dezvoltare durabila din Agenda Natiunilor Unite pentru 2030, fiind de interes pentru intreaga comunitate mondiala a Geodezilor.
UGR este membra a doua organizatii internationale: Federatia Internationala a Geodezilor (FIG) si Consiliul European al Geodezilor (CLGE). La fiecare eveniment organizat din 2016 au participat presedintii in functie ai FIG, vicepresedinti si membri ai CLGE. Si anul acesta reprezentanti ai celor doua organisme internationale sunt asteptati la Brasov.
In jur de 200 de specialisti, atat din tara cat si din strainatate, si-au manifestat dorinta de a fi prezenti la evenimentul UGR de la Brasov. Printre acestia se numara cadre universitare, studenti sau tineri absolventi. Multi dintre acestia vor prezenta ultimele rezultate obtinute in urma studiilor, cercetarilor pe care le-au efectuat in ariile mentionate. Prezentarile vor fi sustinute in cadrul celor trei sectiuni distincte ale conferintei – Infrastructura datelor spatiale, Inginerie geodezica si Aplicatii ale geodeziei in silvicultura.
In cadrul intalnirii de la Brasov sunt invitati si specialisti ai Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), Centrului National de Cartografie (CNC) si Oficiilor de Cadastru si Publicitate Imobiliara judetene. Avand in vedere Programul National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF) derulat de guvernul Romaniei pentru intabularea gratuita a proprietatilor rurale, se va organiza o masa rotunda cu tema stadiului realizarii PNCCF. Astfel vor putea sta la aceeasi masa atat executantii cat si verificatorii lucrarilor pentru a face un schimb de idei si a face ca PNCCF sa poata fi realizat cu succes.
O alta masa rotunda va fi organizata pentru discutii legate de legea care sa reglementeze meseria de geodez (specialist cadastru) – o tema de asemenea foarte importanta pentru bunul mers al activitatii de cadastru din Romania, avand in vedere numarul mare de persoane fizice autorizate de pe piata.
O atentie deosebita este acordata Asociatiei de Tineret, care va avea o sesiune separata de prezentari si discutii, astfel ca tinerii specialisti sa poata discuta liber problemele cu care se confrunta si modul in care vad viitorul meseriei de geodez.
In cea de-a doua zi a conferintei, reprezentantii locali ai Uniunii Geodezilor din Romania se vor intalni pentru a participa la Consiliul National al Uniunii.
Schimbul de idei intre specialistii din privat, angajati la stat si cadre didactice va avea loc prin prezentari de lucrari, expozitia firmelor si mese rotunde. In acest mod se vor ridica probleme care tin de bunul mers al PNCCF, modul de realizare concret, tehnologii, programe de prelucrare a datelor etc.
Ne bucuram sa avem alaturi, chiar si dupa patru luni de amanare, sponsori precum Heveco, Gauss, Cornel & Cornel Topoexim, Top Geocart, Geoter Proiect, Toposurvey, care au contribuit in ultimii ani la succesul evenimentelor organizate de catre Uniunea noastra.
Unul dintre cei mai importanti parteneri media, Revista Constructiilor, care relateaza in mod constant de cativa ani despre activitatea Uniunii Geodezilor din Romania, atat despre evenimente cat si despre subiecte de interes pentru comunitatea geodezilor, ne va bucura cu prezenta reprezentantilor sai la Brasov.
Inca din prima zi a evenimentului va debuta Expozitia tehnica, un moment obisnuit in cadrul evenimentelor organizate de catre Uniunea Geodezilor. Companii care furnizeaza servicii profesionale in domeniu si-au anuntat participarea la aceasta Expozitie.
Evenimentul va fi gazduit in Aula „Sergiu T. Chiriacesu”, in apropierea centrului civic al Brasovului, o locatie bine cunoscuta a orasului. Alte detalii organizatorice se regasesc la adresa web www.sgr.ugr.ro.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 189 – martie 2022, pag. 36
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns