«

»

ASRO: Standardizarea in constructii

Share

Sectorul constructiilor este un domeniu extrem de activ, insumand anual sute de standarde publicate la nivel national. Din punctul de vedere al activitatii de standardizare, acest sector cuprinde un numar vast de comitete tehnice – 40 dintre cele 156 de comitete ASRO active sunt dedicate domeniului constructiilor. Continutul tehnic al standardelor care se regasesc in patrimoniul acestora se reflecta direct in activitatea specialistilor in domeniu, fie ca vorbim despre standarde de proiectare, cum sunt cele din seria Eurocoduri, despre standarde de metode de incercare, caracteristici tehnice, standarde privind eficienta termica a constructiilor, fie ca ne referim la standarde care sprijina colaborarea actorilor implicati in realizarea unui proiect de constructii, cum sunt standardele BIM (Building Information Modeling).

In acest moment exista un numar ridicat de organizatii implicate la nivel national in procesul de standardizare din domeniul constructiilor, de la autoritati de reglementare, institute de cercetare si laboratoare de incercare pana la companii private, asociatii profesionale si universitati.

Standardele din domeniul constructiilor au o valoare semnificativa la nivel national, care se explica prin faptul ca multe dintre acestea sunt armonizate la nivel european. Legislatia europeana pentru produsele pentru constructii consta in Regulamentul UE nr. 305/2011 de stabilire a unor conditii armonizate pentru comercializarea produselor pentru constructii, iar o mare parte dintre standardele dedicate acestora sunt standarde armonizate sub acest Regulament. Standardele armonizate sunt elaborate de o organizatie europeana de standardizare la solicitarea Comisiei Europene, aprobate ulterior si la nivel national. Prin intermediul standardelor armonizate, citate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, producatorii si alti operatori economici din domeniul constructiilor pot demonstra ca produsele, serviciile sau procesele lor respecta legislatia UE relevanta.

Printre cele mai interesante standarde publicate pentru acest domeniu, se regasesc:

  • standardele BIM, care se adreseaza nu numai arhitectilor sau inginerilor in constructii, ci sunt, in aceeasi masura, utile administratiilor sau celor care iau decizii in directiile de dezvoltare, celor care administreaza sau exploateaza constructiile si cunosc cel mai bine politicile organizatiilor, asteptarile si cerintele aplicabile. Ele se adreseaza celor implicati in achizitia, proiectarea, construirea, receptia constructiilor, precum si acelora implicati in gestionarea, exploatarea si intretinerea lor.

In conceptul BIM se pune accentul pe colaborarea intre factorii implicati in proiectele de constructie, avand ca tinta imbunatatirea proceselor si cresterea randamentului utilizarii resurselor. Pana in acest moment, la nivel national au fost adoptate 16 standarde din domeniul BIM, iar pentru doua dintre acestea a fost elaborata si versiunea in limba romana: SR EN ISO 19650-1:2019 si SR EN ISO 19650-2:2019 referitoare la managementul informatiilor utilizand modelarea informatiei constructiei.

Un standard BIM caruia i se acorda un mare interes in prezent si care va fi publicat anul acesta este EN ISO 22057Sustainability in buildings and civil engineering works – Data templates for the use of EPDs for construction products in BIM, necesar specialistilor, intrucat va face legatura intre declaratia de mediu a produselor si serviciilor, elementelor de constructie si sistemelor tehnice integrate si BIM, cu scopul de a ajuta in evaluarea performantei de mediu a lucrarii de constructie pe tot parcursul ciclului sau de viata;

  • standardele pentru Eurocoduri – in anul 2015 a inceput procesul de revizuire a acestora in scopul obtinerii de standarde mai eficiente, mai usor de utilizat de specialisti, actiune realizata la solicitarea si cu finantarea Comisiei Europene. Un lucru imbucurator este faptul ca Romania este bine reprezentata la nivel european in acest proces de revizuire, prin expertii romani, membri ai comitetului tehnic national de standardizare ASRO/CT 343Bazele proiectarii si Eurocoduri pentru structuri. In perioada imediat urmatoare va incepe publicarea primelor standarde Eurocoduri, procesul de revizuire fiind preconizat sa se incheie in septembrie 2027;
  • o serie de rapoarte si specificatii tehnice adoptate recent, precum SR CEN/TR 16098:2022, SR CEN/TR 17304:2022, SR CEN/TS 17331:2022, SR CEN/TS 17201+AC:2022 si SR CEN/TS 17197+AC:2022, care identifica rolul incercarilor in evaluarea produselor pentru constructii avand in vedere posibilele degajari de substante periculoase;
  • standardele pentru performanta energetica, cel mai recent publicat din aceasta categorie fiind SR ISO 50006:2022Sisteme de management al energiei. Masurarea performantei energetice prin utilizarea nivelului de referinta al energiei (NRE) si a indicatorilor de performanta energetica (IPE) – Principii generale si ghid, care furnizeaza organizatiilor indrumari practice privind modul de stabilire, de utilizare si de mentinere a indicatorilor de performanta energetica si a nivelurilor de referinta ale energiei, ca parte a procesului de masurare a performantei energetice.

Activitatea comitetelor tehnice de la nivel national este sustinuta, iar procesul de elaborare a standardelor este unul continuu, in permanenta adaptare la cerintele industriei constructiilor. Prin participarea la elaborarea proiectelor de standarde nationale si europene, organizatiile se pot pregati si adapta din timp noilor cerinte standardizate.

Mai multe standarde apartinand sectorului constructiilor pot fi regasite in magazinul online al ASRO: https://magazin.asro.ro/.

 

Despre ASRO

ASRO – Organismul National de Standardizare – este platforma nationala pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale.

Ca parte a comunitatii globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC si ETSI, ASRO joaca un rol important in punerea la dispozitie, pentru o gama tot mai larga de parti interesate, a unei platforme usor accesibile, necesara pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizatii.

Prin participarea in cadrul activitatii de standardizare, fiecare membru este la curent cu noile procese tehnologice standardizate, poate sustine punctul de vedere cu privire la continutul proiectelor de standarde in curs de elaborare si isi poate adapta din timp modul de lucru pentru a respecta cerintele standardizate la nivel european.

 

Contact:

Website: https://www.asro.ro/ | E-mail: relatii.publice@asro.ro | Linkedin: https://www.linkedin.com/company/rostandard

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 190 – aprilie 2022, pag. 28

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/04/01/asro-standardizarea-in-constructii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.