«

»

VALPLAST: Tuburi din PVC-U pentru controlul calitatii betonului in constructii ingropate prin metoda carotajului sonic

Share

Valplast Industrie S.R.L. produce din anul 2001 o gama vasta de tevi si fitiguri din PVC rigid pentru canalizari, aductiuni, tubare puturi si numeroase alte aplicatii uzuale sau speciale.

Solutiile noastre includ tevile pentru epuismente, piezometre, tevi din PVC-U mansonate pentru cimentarea pamanturilor prin metoda „Jet Grouting”. Tuburile filetate din PVC-U pentru carotajul sonic al structurilor din beton sunt produse larg utilizate in Europa si mai ales in Italia, principala noastra piata de export pentru produse speciale.

Materialul utilizat este Policlorura de Vinil rigida (PVC-U), care are avantajul de a fi inerta din punct de vedere chimic, rezistenta la actiunea majoritatii compusilor chimici agresivi din sol sau din materialele de constructii, si la un PH intre 2 si 12. Utilizam in procesul de fabricatie doar stabilizanti ecologici, fara Pb. Materialul are o amprenta de carbon cu mult redusa in comparatie cu varianta metalica.

Principalele avantaje ale tuburilor din PVC-U sunt greutatea redusa, usurinta in manipulare si transport, precum si imbinarea etansa prin intermediul filetelor, fara a necesita unelte sau dispozitive speciale. Tuburile se inglobeaza in structura betonata. Rigiditatea inelara a produselor asigura rezistenta la ovalizare sub actiunea betonului in stare lichida.

Diametrul intern al gamei de tuburi asigura posibilitatea utilizarii oricarui tip de sonda ultrasonica de pe piata, lucru facilitat de suprafata interna lisa, de sectiune constanta si fara bavuri. Tevile se livreaza uzual la lungimea de 6 m, filetate la ambele capete si cu o mufa de imbinare inclusa. Este disponibila o gama diversa de varfuri si dopuri filetate.

Produsele se utilizeaza pentru controlul nedistructiv prin metoda carotajului sonic al pilotilor, peretilor diafragma sau al fundatiilor. Metoda consta in montarea in interiorul carcasei de armatura a minimum trei tevi la distante egale, pe toata lungimea structurii. Prin utilizarea unei perechi de emitator-receptor de unde ultrasonice de impuls si a dispozitivului de masurare se realizeaza o curba de variatie a vitezei medii pe sectiuni. Astfel se analizeaza integritatea betonului din structura testata.

Autor:
ing. Leonard Lixandru – Departamentul Tehnic, Valplast Industrie

 

Mai multe detalii gasi pe www.valplast.ro

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 190 – aprilie 2022, pag. 49

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/04/01/valplast-tuburi-din-pvc-u-pentru-controlul-calitatii-betonului-in-constructii-ingropate-prin-metoda-carotajului-sonic/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.