«

»

ARACO: Observatii la proiectul de OUG privind ajustarea preturilor contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale, a contractelor de concesiune si acordurilor-cadru

Share

Catre:

 

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei

In atentia Domnului Secretar de Stat – Marian Tole

Ref.: Observatii la proiectul de OUG privind ajustarea preturilor contractelor de achizitie publica / contractelor sectoriale / contractelor de concesiune / acordurilor-cadru

 

Stimate Domnule Secretar de Stat,

 

In primul rand, va multumim pentru elaborarea proiectului de act normativ privind ajustarea preturilor contractelor de achizitie publica / contractelor sectoriale / contractelor de concesiune / acordurilor-cadru, care vine si raspunde unor riscuri majore cu care proiectele de constructii in derulare se confrunta in conditiile evolutiei escaladate a preturilor la resursele materiale si energetice in contextul conflictului militar din Ucraina.

 

Prin prezenta, va inaintam observatiile la proiectul de OUG privind ajustarea preturilor contractelor de achizitie publica / contractelor sectoriale / contractelor de concesiune / acordurilor-cadru, act normativ supus dezbaterii publice in data de 29.03.2022.

 

 1. La Art. I – (1) se precizeaza: contractele aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei Ordonante de urgenta se ajusteaza, in conditiile prezentei Ordonante de urgenta, pentru a tine seama de orice crestere sau diminuare a costurilor pe baza carora s-a fundamentat pretul contractelor, la data depunerii ofertei, dar la Art. ll – (1) nu se mai tine cont de acest lucru si se face trimitere la ianuarie 2019, fara legatura cu data la care s-a fundamentat pretul contractelor, astfel: – La Art. II – (4) se da formula de ajustare a valorii contractului, avand ca data de referinta luna ianuarie 2019 chiar si pentru contractele mai vechi de ianuarie 2019.

„ICCdata referinta” se asimileaza indicelui de cost in constructii total aferent lunii ianuarie 2019.

 

Aceasta prevedere nu este corecta deoarece ignora actualizarea contractelor perfectate inainte de ianuarie 2019, atata timp cat pe parcursul acestui act normativ se stipuleaza ca actualizarea se va face cu ICCdata referinta = indicele de cost in constructii total aferent lunii anterioare datei de depunere a ofertei.

 

Astfel, se limiteaza in mod incorect actualizarea valorii lucrarilor ramase de executat pentru contractele incheiate inainte de ianuarie 2019 si a caror derulare a fost mult intarziata indeosebi de capacitatea de asigurare a finatarii de catre achizitori.

 

De asemenea, prevederile din acest articol sunt in contradictie cu cele de la Art. II-(5).

 

La Art. II – (5) in cazul notelor de comanda suplimentara, data de referinta pentru ajustarea valorii solicitarii de plata este luna anterioara datei de depunere a ofertei aferenta contractelor de achizitie publica / contractelor sectoriale / contractelor de concesiune / acordurilor-cadru.

 

In aceste conditii, contractele mai vechi de ianuarie 2019 nu se mai ajusteaza pentru perioada de dinainte de ianuarie 2019.

Spre exemplu, un contract din martie 2016, cand indicele ICC era 107,3, fata de ICC ianuarie 2019 = 128,9, nu s-ar mai actualiza cu aceste cresteri foarte mari de preturi si nu mai poate fi continuat, urmand a se abandona. Pierderea de 20,1% nu poate fi acoperita de constructori. Consideram ca este o mare greseala in nota de fundamentare.

 

ICC nu are nicio legatura cu Ordonanta 114/2018. Se vede clar in modul de crestere a preturilor in constructii, reflectata in indicii INS.

 

 1. La Art. II – (5) se revine la referinta de la art. I – (1) facand trimitere la fundamentarea preturilor din oferta, alegand luna anterioara datei de depunere a ofertei aferenta contractelor de achizitie, doar pentru lucrarile suplimentare care au corespondenta in oferta. Asta inseamna ca pentru aceleasi lucrari avem preturi diferite, un pret pentru restul de executat raportat la ianuarie 2019 si un pret raportat la data depunerii ofertei.

 

 1. De ce se exclude profitul din formula de ajustare, contractul fiind definit prin legea 98/2016 Art. 3 lit. l) contract de achizitie publica – contractul cu titlu oneros, acesta insemnand contract prin care fiecare parte urmareste sa obtina un avantaj in schimbul obligatiilor pe care si le asuma, avand in atentie urmatoarele: La Art. II – (4) in vederea ajustarii valorii solicitarii de plata potrivit alin. (1) se utilizeaza urmatoarea formula:

 

Va = Vo x [(1-p-a) x lCCn/ICCdata referinta + (p+a)]

 

unde:

„Va„ reprezinta valoarea ajustata a solicitarii de plata, „Vo„ reprezinta valoarea solicitarii de plata conform preturilor prevazute in oferta care a stat la baza incheierii contractului / acordului-cadru, „a” reprezinta valoarea procentuala a platii in avans determinata ca raport dintre valoarea avansului primit si pretul contractului, „p” reprezinta valoarea procentuala a profitului determinata ca raport dintre valoarea profitului exprimata valoric si pretul contractului,…”

 

3.1 Consideram ca fiind incorecta scoaterea profitului de sub actualizare, aceasta suma acoperind numai partial garantiile solicitate de achizitori (care sunt minimum 10% din contract), atat la contractul initial, cat si la toate actele aditionale de actualizare. Scoaterea profitului de sub actualizare conduce la imposibilitatea executantilor de a suporta costurile aferente garantiei de buna executie: 10% pentru neiesirea din contract si 10% pentru garantia de buna executie conform clauzei 47.1 din Conditiile generale de contractare aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2018.

 

3.2 Pe de alta parte, determinarea componentei „p” ca fiind raportul dintre valoarea profitului exprimata valoric si pretul contractului este incorecta.

 

Procurarea de echipamente si dotari in cadrul unui contract de lucrari se executa spre sfarsitul contractului si cotarea valorica a acestora este fara profit. De asemenea si cheltuielile conexe de organizare de santier sunt fara profit.

 

Aplicarea acestui principiu va conduce la reducerea incasarii contravalorii aferente procurarilor de echipamente si dotari.

 

 1. La art. II alin. (4) formula de ajustare nu are legatura cu realitatea din cauza urmatoarelor: Nu respecta prevederile art. 43 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice si prevederile art. 44 alin. (4) din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale; Nu respecta prevederile Notei din HG nr. 907/2016 cu privire la intocmirea situatiilor de plata pentru decontare pe baza formularelor F1-F5 prin eliminarea si a valorii procentuale a profitului de la aplicarea raportului indicilor INS.

 

 1. La art. I alin. (5) se mentioneaza ca prevederile Ordonantei de urgenta se aplica numai la contractele incheiate in baza legislatiei din 2016 care nu au prevazuta clauza de revizuire, ceea ce nu este corelat cu prevederile art. VIII alin. (5), alin. (6) si alin. (7).

 

In concluzie, va adresam solicitarea ferma de a tine cont de observatiile prezentate anterior si de a opera corectiile necesare in proiectul de OUG.

Daca apreciati ca necesar, va stam la dispozitie pentru clarificari suplimentare.

 

Cu stima,

Laurentiu Plosceanu

Presedinte ARACO

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 191 – mai 2022, pag. 14

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/05/01/araco-observatii-la-proiectul-de-oug-privind-ajustarea-preturilor-contractelor-de-achizitie-publica-a-contractelor-sectoriale-a-contractelor-de-concesiune-si-acordurilor-cadru/

2 pings

 1. Bolohan Ciprian a spus:

  Cum putem calcula raportul p dacă în documentația de atribuire nu s a solicitat defalcarea prețului unitar pt produsele achiziționate..?

  1. Bolohan Ciprian a spus:

   Nu avem identificat profitul.. Și operatorul economic a solicitat ajustarea prețului pe oug47

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.