«

»

ASRO: Eurocod 6 – Proiectarea structurilor de zidarie

Share

Standardizarea joaca un rol esential in sectorul constructiilor europene. Ea este principalul pilon al pietei interne, care permite libera circulatie a materialelor de constructii in Uniunea Europeana si eficientizeaza activitatile de constructii. Importanta standardizarii este recunoscuta in legislatia europeana. Orice produs pentru constructii din Spatiul Economic European (SEE) trebuie sa respecte Regulamentul UE pentru produse pentru constructii (CPR).

 

In anul 1975, Comisia Comunitatilor Europene a decis demararea unui program de actiune in domeniul constructiilor. Scopul acestuia era eliminarea barierelor tehnice in schimburile comerciale si armonizarea specificatiilor tehnice. Astfel, au fost create Eurocodurile, o serie de standarde europene care contin reguli comune de proiectare structurala pentru calculul complet al structurilor si produselor componente de natura traditionala sau inovatoare.

Standardele eurocod recunosc responsabilitatea autoritatilor de reglementare din fiecare stat membru si stipuleaza dreptul acestora de a stabili, la nivel national, valori ale unor parametri de calcul, care sa fie incluse in reglementarile privind siguranta constructiilor, in cazul in care aceste valori continua sa fie diferite de la o tara la alta.

Eurocodurile pentru structuri abordeaza: bazele proiectarii structurilor, actiuni asupra structurilor, proiectarea structurilor de beton, proiectarea structurilor de otel, proiectarea structurilor compozite de otel si beton, proiectarea structurilor de lemn, proiectarea structurilor de zidarie, proiectarea geotehnica, proiectarea structurilor pentru rezistenta la cutremur si proiectarea structurilor de aluminiu.

In Romania, standardele eurocod impreuna cu anexele lor nationale sunt adoptate si elaborate in cadrul comitetului tehnic ASRO/CT 343 – Bazele proiectarii si eurocoduri pentru structuri.

Din patrimoniul acestui comitet tehnic face parte si standardul SR EN 1996 – Eurocod 6 – Proiectarea structurilor de zidarie.

Proiectarea unei structuri presupune parcurgerea mai multor etape preliminare, in care se discuta mai multe solutii, se fac evaluari si verificari. Principiile proiectarii au fost introduse in Romania prin standardul STAS 10100-75 (abrogat) si au fost utilizate in toate reglementarile ulterioare pentru proiectarea constructiilor din toate materialele, inclusiv din zidarie.

In prezent, standardul SR EN 1996-1-1 indica principiile de baza ale proiectarii cladirilor si constructiilor ingineresti de zidarie, care se refera la zidaria nearmata si la zidaria armata unde armaturile sunt adaugate pentru a se asigura ductilitatea, rezistenta sau pentru a imbunatati aptitudinea de exploatare.

Structura de rezistenta reprezinta o componenta principala a oricarei constructii, avand drept rol asigurarea rezistentei si a stabilitatii de ansamblu a acesteia.

In cazul unui incendiu este importanta asigurarea integritatii, stabilitatii si asigurarea capacitatii de rezistenta si a durabilitatii structurii dupa incendiu, prin masuri adecvate, astfel incat sa se obtina cel putin nivelul de siguranta existent anterior incendiului. In acest sens, standardul SR EN 1996-1-2 stabileste regulile si principiile in vederea proiectarii structurilor de zidarie pentru situatia accidentala de expunere la foc.

Pentru identificarea nivelului de expunere a zidariilor in diferite subansambluri ale cladirii si a efectului detaliilor de alcatuire constructiva se vor utiliza prevederile standardului SR EN 1996-2. Acesta indica regulile de baza pentru alegerea materialelor si executia zidariei pentru a fi capabila sa corespunda ipotezelor de proiectare din celelalte parti ale Eurocodului 6.

In cele din urma, standardul SR EN 1996-3 stabileste metode de calcul simplificate pentru a facilita proiectarea peretilor de zidarie nearmata.

Toate aceste standarde sunt insotite de anexe nationale care definesc conditiile de aplicare pe teritoriul Romaniei ale seriei SR EN 1996 Eurocod 6 si pot fi achizitionate din magazinul online al ASRO: https://magazin.asro.ro/.

Despre ASRO

ASRO – Organismul National de Standardizare – este platforma nationala pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale.

Ca parte a comunitatii globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC si ETSI, ASRO joaca un rol important in punerea la dispozitie, pentru o gama tot mai larga de parti interesate, a unei platforme usor accesibile, necesara pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizatii.

Prin participarea in cadrul activitatii de standardizare, fiecare membru este la curent cu noile procese tehnologice standardizate, poate sustine punctul de vedere cu privire la continutul proiectelor de standarde in curs de elaborare si isi poate adapta din timp modul de lucru pentru a respecta cerintele standardizate la nivel european.

 

Contact:

Website: https://www.asro.ro/ | E-mail: relatii.publice@asro.ro | Linkedin: https://www.linkedin.com/company/rostandard

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 191 – mai 2022, pag. 32

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/05/01/asro-eurocod-6-proiectarea-structurilor-de-zidarie/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>