«

»

FPSC: „Cardul Lucratorului in Constructii”. Propunerea de politica publica este finalizata!

Share

Vom avea un „Card al Lucratorului in Constructii”? Proiectul „ID CARDS pentru munca decenta in sectorul de constructii” si-a atins toate obiectivele asumate, cel mai important fiind realizarea unei propuneri de politica publica privind oportunitatea introducerii unui „card al lucratorului in constructii”.

Proiectul, initiat de FGS Familia in parteneriat cu Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii si Fellesforbundet, Norvegia si sustinut de guvernul norvegian prin intermediul Granturilor Norvegiene 2014 – 2021 in cadrul Programului „Dialog Social – Munca Decenta” a vizat elaborarea unei politici publice pentru crearea unui sistem nediscriminatoriu de combatere a muncii nedeclarate in sectorul de constructii din Romania printr-un card social pentru lucratorii angajati, ca instrument de promovare a unei agende privind munca decenta si lupta impotriva dumping-ului social.

Cele mai importante rezultate ale proiectului sunt:

  • 1 studiu comparativ privind utilizarea cardurilor sociale in diferite tari europene
  • 1 cercetare calitativa si cantitativa privind piata fortei de munca din sectorul de constructii din Romania
  • 1 schimb de bune practici in Oslo, Norvegia
  • 1 suport de curs privind munca decenta
  • 6 sesiuni de formare (3 in format fizic, 3 online) pentru 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei
  • 275 participanti la sesiunile de formare: 131 femei (47,6%), 144 barbati (52,4%)
  • 2 videoclipuri privind munca decenta si sesiunile de formare
  • 4 sesiuni de consultari publice desfasurate
  • 1 propunere de politica publica elaborata

Propunerea de politica publica a fost fundamentata pe cele doua studii realizate in cadrul proiectului, expertii venind cu propuneri privind optiunile de implementare a schemei de card social de identitate, alaturi de argumentele teoretice, practice si financiare pe baza carora autoritatile publice vor putea elabora cadrul normativ necesar introducerii acestui instrument in sectorul de constructii din Romania.

Sesiunile de formare ID Cards – 6 evenimente cu 275 participanti: Unul dintre cele mai importante obiective din cadrul proiectului a fost promovarea unei agende privind munca decenta si lupta impotriva dumping-ului social in randul partenerilor sociali din industria constructiilor. Acest lucru s-a realizat prin derularea de sesiuni de formare pentru persoane cheie din sindicate si patronate din industria de constructii din Romania, angajati si angajatori, dar si pentru reprezentanti ai institutiilor si administratiei publice, pentru internalizarea elementelor definitorii ale agendei privind munca decenta. Conceptul sub care s-au desfasurat cele 6 sesiuni de formare a fost “Munca decenta ca provocare a secolului 21” si a cuprins o analiza completa acoperind atat elementele conceptuale definitorii cat si analize detaliate si studii de caz.

Sesiunile de consultari publice au avut ca scop cunoasterea posibilitatilor de implicare si a rolului potential al fiecarei institutii/organizatii consultate, in viitorul apropiat, in procesul de sustinere, promovare si implementare a acestui card al lucratorului in constructii. Astfel, ele s-au axat pe cunoasterea punctelor de vedere ale actorilor implicati (autoritati publice, parteneri sociali etc.), iar pe de alta parte pe identificarea acelora dintre acestia care pot juca un rol determinant in materializarea propunerii de politica publica.

La dezbaterile din cadrul celor 4 sesiuni de consultare publica au participat reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Comisia de Munca din Camera Deputatilor, Inspectia Muncii, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Asociatia pentru SSM, Asociatia Romana a Constructorilor de Autostrazi, Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, Comitetul Sectorial in Constructii, Consiliul Consultantilor Fiscali, Consiliul National al IMM-urilor din Romania, Uniunea Nationala a Restauratorilor de Monumente Istorice, Uniunea Generala a Industriasilor din Romania, Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania, Asociatia Specialistilor in Confidentialitate si Protectia Datelor, Camera de Comert si Industrie Prahova,  Casa Sociala a Constructorilor si Casa de Meserii a Constructorilor alaturi de reprezentantii firmelor si partenerilor sociali implicati in dezvoltarea propunerii de politica publica: FGS Familia si Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii.

Concluziile si propunerile rezultate in urma consultarilor au constituit punctul de pornire in formularea planului de actiune pentru implementarea propunerii de politica publica, in special a aspectelor referitoare la propunerile de institutii responsabile, termene preconizate de realizare, costuri de implementare, impact si rezultate asteptate.

 

Propunerea de politica publica poate fi aacesata aici:

https://forumulconstructorilor.ro/proiectul-de-politica-publica/

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/05/01/fpsc-cardul-lucratorului-in-constructii-propunerea-de-politica-publica-este-finalizata/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.