«

»

FPSC: Stare critica in piata europeana a constructiilor impactata total de conflictul din Ucraina

Share

Reprezentantii federatiilor europene din domeniul constructiilor membre ale Federatiei Industriei Europene a Constructiilor (FIEC) au atras atentia in cadrul unei mese rotunde organizate in data de 13 aprilie 2022, avand ca tema „Impactul conflictului din Ucraina asupra sectorului constructiilor”, asupra efectelor critice ale situatiei din Ucraina precum si ale sanctiunilor aplicate Rusiei si Belarusului. FIEC este organizatia europeana reprezentativa la nivel de sector, partener de dialog direct al Comisiei Europene, Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) fiind membra incapand cu 01 ianuarie 2022.

Cresterea preturilor inregistrata la materiile prime, materiale de constructii – in unele cazuri si cu mai mult de 100%, cresterea fara precedent a preturilor la combustibil si energie electrica, lipsa unor materiale sau stocuri mici ale acestora, perturbarea lanturilor de aprovizionare, au fost invocate de toti membrii prezenti la intalnire (Romania, Italia, Franta, Germania, Spania, Portugalia, Belgia). Pretul la energie electrica, care a inregistrat numai in ultimele patru luni o crestere de cca. 70%, a perturbat major activitatea companiilor producatoare  de materiale de constructii si a celorlalte care activeaza in sector.

Gasirea altor surse de procurare a energiei electrice este o preocupare majora pentru Germania, temerea cea mai mare fiind ca in vara 2022 pretul acesteia va creste la un nivel record care va adanci si mai mult criza actuala. Participantii la intalnire au mentionat si existenta unor semnale din piata, neconfirmate oficial, potrivit carora sunt producatori de materiale de constructii care cauzeaza in mod voit un deficit in piata, urmarind majorarea profitului prin intermediul cresterii artificiale a preturilor pe piata globala.

Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) si ceilalti membri au solicitat FIEC intreprinderea demersurilor necesare pe langa Comisia Europeana pentru eliminarea restrictiilor care vizeaza importul de otel, a taxei de salvgardare impuse, masuri instituite prin Regulamentul CE 159/2019, pentru a echilibra situatia acestui material esential pe piata europeana a constructiilor. Se asteapta o decizie favorabila a Comisiei Europene in acest sens in cel mai scurt timp.

Spre deosebire de alte state, Romania este codasa la adoptarea masurilor economice care sa vina in sprijinul sectorului constructiilor. In urma unui sondaj desfasurat de catre FPSC la finalul lunii martie 2022, reprezentantii firmelor interogate au raspuns dupa cum urmeaza:

  1. 100% au declarat ca au probleme in unul, mai multe, sau toate contractele aflate in derulare, sau vor avea in scurt timp, in masura in care nu va fi emis un act normativ de urgenta, pentru reducerea riscului contractual si continuarea lucrarilor.
  1. Referitor la numarul de contracte care intampina greutati, declaratiile celor chestionati au aratat ca din totalul contractelor semnate de acestia, 93% sunt in dificultate si nu vor putea fi continuate fara masuri care sa permita actualizarea/ ajustarea valorii totale a contractului.
  1. In luna martie 2022 constructorii au redus deja semnificativ ritmul de lucru in santiere si incearca sa deruleze preponderant activitati pe care le pot efectua din stocurile existente. Majoritarea societatilor de constructii estimeaza ca pot „supravietui” inca 1 luna – maximum 2 luni, dupa care vor fi nevoite sa opreasca lucrarile, chiar daca vor pierde garantia de buna executie si vor primi certificat negativ sau vor intra in insolventa. Firme care deruleaza lucrari de drumuri au semnalat ca executa in aceste momente lucrari de terasamente, deoarece este imposibil sa achizitioneze bitum la preturi apropiate de cele din momentul ofertarii, avand in vedere ca pretul la bitum a crescut intr-un singur an cu cca 100%.
  1. Din totalul contractelor in derulare, in 51% dintre acestea au fost transmise Notificari catre Beneficiari, prin care au semnalat ca se vor sista lucrarile sau au obtinut Certificatele de forta majora de la Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
  1. Pana in acest moment (martie 2022), din totalul firmelor chestionate, 30% au declarant ca au oprit deja parte din santiere, iar procesul continua/se va intensifica in cca o luna, fara o interventie urgenta.
  2. In acelasi timp, constructorii semnaleaza ca refuza / amana sa semneze contracte subsecvente, amana inceperea lucrarilor desi au primit ordin de incepere si nu vor mai participa la licitatii ale caror valori estimate sunt puternic subevaluate.

Abia in data de 14.04.2022, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 47 (publicata in MO nr. 377 din 15.04.2022) privind ajustarea preturilor contractelor de achizitie publica / contractelor sectoriale / contractelor de concesiune / acordurilor-cadru, atat de asteptata de toti factorii implicati, beneficiari si constructori deopotriva, pentru deblocarea investitiilor publice finantate de la bugetul de stat in derulare sau pentru care oprisera lansarea procedurilor de achizitie, afectate de situatia geopolitica actuala.

Chiar si asa, problema este pe jumatate rezolvata, pe de o parte deoarece indicii statistici care stau la baza formulelor de actualizare conform prevederilor legislative nu iau in calcul preturile la o serie de materiale de constructii/materii prime in marea lor majoritate importate si astfel reflecta intr-o masura mica cresterile de preturi inregistrate pe piata globala, iar pe de alta parte, intrucat OUG 47/14.04.2022 nu se aplica si proiectelor finantate din fonduri europene. 

Pentru a debloca investitiile finantate din fonduri europene, inclusiv cele din PNRR care sunt in asteptare, se impune emiterea de urgenta a reglementarilor legislative promise care sa vina in sprijinul proiectelor aflate in implementare sau care vor fi aprobate.

Pachete de masuri economice si sociale au fost pregatite de catre toate statele, acestea fiind deja adoptate si vizand in principal actualizarea preturilor contractelor de lucrari, inclusiv a celor care nu au prevazute clauze de ajustare, introducerea unor formule de calcul si oferirea unor compensatii care sa absoarba in mare parte cresterile globale de preturi.

Reprezentantul Frantei a enumerat parte din masurile implementate de catre guvernul francez cu efect direct in deblocarea investitiilor. Guvernul francez a venit cu un pachet de sprijin substantial, printre masurile adoptate fiind: suportarea de catre stat a 18 eurocenti/litru din pretul combustibilului, suportarea de catre stat a 50% din crestere in cazul companiilor pentru care cheltuielile cu energia electrica reprezinta minimum 3% din cifra de afaceri, pentru a le limita pierderile, suspendarea penalitatilor pentru intarzieri in executarea contractelor de lucrari daca aceste intarzieri sunt cauzate de lipsa materialelor de constructii sau de intarzieri in livrarea acestora, posibilitatea de a se inlocui – in masura in care solutia tehnica permite – anumite materiale de constructii daca acestea nu se pot achizitiona sau sunt prea scumpe, publicarea indicilor statistici utilizati la actualizarea preturilor contractelor la fiecare 45 de zile, in loc de 90 zile, ca pana in prezent. De asemenea, si beneficiarii privati sunt incurajati de catre guvern sa aplice aceleasi reguli de actualizare a preturilor contractelor.

Cei prezenti la intalnire au sustinut ideea stabilirii de catre Comisia Europeana a unor reguli armonizate care sa fie aplicate in mod unitar de catre toate statele membre, in special privind actualizarea preturilor contractelor, precum si a formulelor de actualizare aplicate.

FIEC, ca partener de dialog social, va sustine la Comisia Europeana propunerile organizatiilor membre privind solutiile care ar asigura o compensare a efectelor sanctiunilor aplicate Rusiei si Belarusului, astfel incat sa se asigure continuarea contractelor de lucrari si a investitiilor nationale.

 

Autor:
Theodora Blum – director FPSC

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 191 – mai 2022, pag. 10

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/05/01/fpsc-stare-critica-in-piata-europeana-a-constructiilor-impactata-total-de-conflictul-din-ucraina/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.