Saptamana Geodeziei Romanesti, cel mai mare eveniment al comunitatii geodezice din Romania, a avut loc in perioada 15-19 martie la Brasov, in cadrul Simpozionului International „Smart Surveying Solutions for Sustainable Development”. La eveniment au luat parte invitati de prestigiu din strainatate, precum si reprezentanti de seama ai mediului academic, privat, politic din tara si ai Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Manifestarea, aflata la a doua editie, trebuia sa aiba loc anul trecut, insa din cauza pandemiei de COVID-19 s-a desfasurat in acest an.
Alaturi de Uniunea Geodezilor din Romania si de Universitatea Transilvania din Brasov, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara a sustinut manifestarea in calitate de coorganizator. Domnul director adjunct Mircea Popa a considerat aceasta manifestare ca fiind o oportunitate de cunoastere si colaborare mai apropiata intre componenta privata, cea publica si cea academica a domeniului geodeziei.
„Dorim sa fim un partener atat pentru mediul privat, cat si pentru mediul academic in vederea realizarii tuturor obiectivelor pe care ni le propunem in comun”, a declarat Mircea Popa, director adjunct al ANCPI.
Prin intermediul domnului Ionut Savoiu, Secretar de Stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si fost presedinte al Uniunii Geodezilor din Romania, domnul Sorin Grindeanu, Ministru al Transporturilor, Constructiilor si Turismului, a tinut sa transmita un mesaj catre profesionistii din domeniul geodeziei: „Avem nevoie de profesionalismul dumneavoastra! Din punct de vedere tehnologic si al resurselor umane, geodezia a suferit anumite suisuri si coborasuri. Consider ca este momentul relansarii acestui domeniu, care, implicit, va reusi sa integreze intr-un cadru european proiectele de infrastructura din domeniul transporturilor”, a spus domnul Ionut Savoiu. (preluat din bizbrasov.ro)
Invitat special al evenimentului a fost domnul Erhan Orhan, fostul vicepresedinte al Federatiei Internationale a Geodezilor. Acesta a remarcat organizarea la cel mai inalt nivel a evenimentului si a subliniat importanta profesiei de geodez pentru o dezvoltare economica solida, accentuand ca „asemenea conferinte sunt importante pentru dezvoltarea profesiei noastre si, de asemenea, pentru dezvoltarea economiilor nationale, a ecosistemului si dezvoltarea rurala”.
Mediul academic reprezinta o componenta esentiala a Uniunii Geodezilor din Romania. Cu peste 10 facultati de profil, Romania este o tara in care invatamantul din domeniul geodeziei s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani.
„Geodezia din Romania sarbatoreste astazi profesia pentru ca este o ocazie sa ne vedem aici, cei din mediul academic, cei din mediul public sau privat. Ne-a lipsit aceasta interactiune in ultimii doi ani”, a declarat domnul profesor doctor inginer Gheorghe Badea, decan al Facultatii de Geodezie din Bucuresti.
Subiectul inexistentei unei legi a profesiei de geodez a reprezentat tema unei mese rotunde la care au luat parte invitati din mediul privat, academic, ANCPI si experti din strainatate. Necesitatea unei legi a profesiei de geodez a fost accentuata de toti participantii la discutie.
„Mediul academic sprijina o astfel de lege, fiindca studentii ies de pe bancile universitatilor noastre ingineri geodezi, iar prin reglementarea acestei meserii automat acestia vor simti ca isi pot stabili un viitor si au siguranta zilei de maine”, a declarat Anca Maria Moscovici, sef lucrari la Universitatea Politehnica din Timisoara.
In cadrul discutiilor, s-a subliniat faptul ca profesia geodezilor este una dintre putinele profesii liberale nereglementate la nivel de lege de catre statul roman. Acest lucru a dus, de-a lungul timpului, la dificultati insemnate pentru profesionistii din domeniu in exercitarea profesiei, dar si la dificultati pentru beneficiarii activitatii geodezilor, care nu au garantate servicii de cea mai buna calitate.
„La nivelul Uniunii Geodezilor din Romania, noi ne dorim foarte mult o lege care sa protejeze breasla noastra, a inginerilor geodezi. Notarii, avocatii, medicii veterinari si restul profesiilor liberale sunt reglementate, lucru pe care ni-l dorim si noi. Vrem sa avem un cod deontologic bine stabilit, sa stim care sunt atributiile profesiei noastre si ce anume implica acestea”, a declarat Tudor Salagean, vicepresedinte al Uniunii Geodezilor din Romania pe zona Ardeal. (preluat din bizbrasov.ro)
Programul National de Reconstructie si Rezilienta poate reprezenta unul dintre motoarele relansarii economice a Romaniei in urmatorii ani. Subliniind nevoia de absorbtie a acestor fonduri si faptul ca, fara date spatiale si fara cei care le colecteaza, digitalizarea societatii romanesti nu se poate realiza, domnul Mircea Afrasinei, vicepresedinte al Uniunii Geodezilor din Romania pe zona Moldova, a subliniat necesitatea adoptarii unei legi a profesiei. „Ne propunem sa repunem pe rol legea privind organizarea si exercitarea profesiei de geodez. Vrem sa avem un mediu legal in cadrul caruia fiecare dintre noi sa stie corect ce are de facut, cum trebuie facut, acest lucru, bineinteles, cu participarea statului roman reprezentat prin ANCPI”. (preluart din bizbrasov.ro)
Importanta unei profesii reglementate a fost subliniata si de catre invitati din strainatate. Maurice Barbieri, fost presedinte al Consiliului European al Geodezilor, a prezentat, in cadrul unei interventii online, statutul inginerilor geodezi in contextul european. Acesta a precizat ca exista legi si bune practici in numeroase tari europene si ca acestea pot fi luate ca exemplu de catre legiuitorii romani.
Programul National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF) prevede inscrierea in cartea funciara a tuturor imobilelor din Romania si este cel mai important proiect derulat de catre ANCPI in colaborare cu mediul privat. Gasirea unor solutii pentru simplificarea si accelerarea acestui proiect de interes national a constituit un alt subiect de dezbatere intre mediul privat si reprezentantii ANCPI.
„Intotdeauna am discutat cu cei de la ANCPI si in cadrul UGR pentru a simplifica regulamentul, astfel incat sa venim cu solutii tehnice pentru ca proiectele sa se finalizeze intr-un timp optim”, a subliniat Cosmin Dragomir, reprezentant al firmelor in cadrul UGR. (preluat din bizbrasov.ro)
Una dintre solutiile desprinse din discutiile privitoare la accelerarea lucrarilor din cadrul PNCCF este legata de pregatirea si atragerea tinerilor catre profesie. Cel mai important rol in aceasta privinta il are mediul academic prin intermediul facultatilor de profil care pregatesc resursa umana necesara realizarii obiectivelor proiectului. Odata cu lansarea PNCCF si cresterea oportunitatilor de angajare pe piata muncii din domeniul de specialitate, numarul tinerilor care aleg profesia de geodez drept cariera este in crestere.
„Am avut o masa rotunda in cadrul Saptamanii Geodeziei Romanesti dedicata inclusiv modalitatilor de imbunatatire a relatiei dintre mediul privat si cel universitar. Totodata, am identificat cele mai bune modalitati de instruire a studentilor, astfel incat sa le fie imbunatatite competentele practice. Interesul studentilor pentru domeniul geodeziei este in crestere, inclusiv datorita masurilor economice privind domeniul constructiilor din Romania”, a aratat profesor doctor inginer Ana Cornelia Badea, vicepresedinte al Uniunii Geodezilor din Romania.
Ca o completare a actiunilor incluse in Saptamana Geodeziei Romanesti, a fost organizata si o expozitie de profil, unde firmele din domeniu au prezentat tehnologii si aparaturi moderne folosite in proiectele pe care le desfasoara. De asemenea, firmele au avut posibilitatea sa isi prezinte activitatea si proiectele pe care le desfasoara in cadrul unor sesiuni speciale in cadrul evenimentului.
Profesori, studenti, reprezentanti ai mediului public sau privat si invitati din strainatate au avut ocazia, in cadrul Saptamanii Geodeziei Romanesti, de a dezbate teme importante pentru societatea romaneasca. Expozitia de tehnologie, lucrarile prezentate si temele de discutie au suscitat interes in randul profesionistilor geodezi.
„Evenimentul a fost o ocazie de socializare intre profesionistii din domeniul geodeziei. Au avut loc prezentari de referate stiintifice deosebit de apreciate si aspecte de noutate in tehnica care sustin cresterea nivelului implicarii noastre in dezvoltarea sustenabila”, a spus domnul profesor doctor inginer Petre Iuliu Dragomir, presedinte interimar al Uniunii Geodezilor din Romania.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 191 – mai 2022, pag. 18
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns