Criza climatica a fortat intr-un fel industria constructiilor sa reduca sau chiar sa elimine impactul negativ al cladirilor asupra mediului natural. Una dintre modalitatile de a atinge acest obiectiv poate fi utilizarea de materiale de constructie ecologice. Haideti sa verificam ce calitati ofera aceste materiale si daca nu cumva urmatorii ani ar putea deveni epoca aluminiului, a lemnului si a sticlei.
Materialele de constructie ecologice care au castigat cea mai mare popularitate in ultima vreme sunt tocmai aluminiul, lemnul si sticla. Acestea au avantaje incontestabile din punct de vedere ecologic. Utilizarea lor in constructii in locul betonului sau a otelului – materialele folosite in mod obisnuit, in prezent – nu numai ca are un impact pozitiv asupra sanatatii noastre, dar sprijina si un viitor mai bun si mai ecologic. Sa aruncam o privire mai atenta la ceea ce are de oferit fiecare dintre materiile prime ale acestui posibil viitor.
Un material de constructie regenerabil si natural – lemnul
Cel mai popular material ecologic de constructie este lemnul. El poate fi utilizat atat pentru a realiza integral constructiile, inclusiv structura, cat si pentru finisare. Datorita unei prelucrari adecvate si a impregnarii, lemnul poate deveni extrem de durabil si – ceea ce este important – rezistent la foc. Lemnul este si materialul cel mai potrivit pentru reutilizare. Deseurile care apar in timpul construirii sunt relativ putine, fiind usor de eliminat.
Demontarea sau modificarea cladirilor din lemn sunt operatiuni relativ simple. Elementele mai mari sunt cel mai usor de reutilizat – pot fi folosite intregi sau transformate in bucati mai mici. Cand vine vorba de acest material, nu trebuie sa uitam nici de sursa de unde provine. Din punct de vedere ecologic, cele mai bune sunt deseurile lemnoase sau materiile prime obtinute din surse sustenabile certificate.
Avantajele incontestabile ale lemnului, greu de obtinut folosind alte materiale, constau in posibilitatea de a asigura o umiditate optima, o termoreglare naturala si o absorbtie fonica foarte buna. Prin urmare, opinia conform careia el nu este potrivit pentru construirea de cladiri solide se dovedeste din ce in ce mai mult a fi un mit – aceasta datorita tehnologiei si antreprenorilor care ofera acum pana la cateva decenii de garantie pentru proiectele construite din lemn.
Sticla – durabilitate la superlativ
Sticla este un exemplu de material care poate fi refolosit aproape la nesfarsit – caracteristica sa este tocmai usurinta de prelucrare, de creare a aproape oricarei forme si posibilitatea de innobilare si de obtinere a noi caracteristici si proprietati. Procesele de calire si laminare fac ca sticla recalita obisnuita sa fie mai rezistenta si mai sigura. Prin urmare, aceasta poate fi utilizata cu usurinta nu numai in interiorul cladirilor, ci si pe fatade.
In forma sa „de baza”, sticla este neinflamabila, rezistenta la coroziune si nu absoarbe apa, iar productia sa nu consuma cantitati mari de energie. Cu toate acestea, in cazul constructiilor ecologice, este extrem de importanta asa-numita spuma de sticla. Pentru a o produce, este necesar sa se combine sticla topita obtinuta din deseuri in cadrul procesului de reciclare cu agenti de spumare. Rezulta un material care este, inainte de toate, un excelent izolator termic si acustic.
Acesta se utilizeaza in principal pentru izolarea termica si hidroizolarea peretilor, a tavanelor si a acoperisurilor, precum si pentru realizarea straturilor de drenaj. La fel ca sticla traditionala, materialul este extrem de usor si simplu de prelucrat, pastrandu-si in acelasi timp forma originala. De asemenea, este complet impermeabil si rezistent la vapori, fiind totodata necombustibil. Iar dupa demolarea constructiei, spuma de sticla poate fi reutilizata pentru a produce acelasi material.
Aluminiul – o solutie complet ecologica
Din punctul de vedere al ecologistilor si al reprezentantilor industriei constructiilor, aluminiul este cel mai ecologic metal din lume. Poate fi reciclat de mai multe ori – si, cel mai important in contextul crizei climatice, procesul de reciclare implica un consum de energie mult mai mic, comparativ cu productia din materii prime a acestui material. Parametrii tehnici si proprietatile unice ale aluminiului fac ca acesta sa fie utilizat pe scara larga in industria constructiilor.
Folosirea aluminiului la construirea cladirilor si a altor structuri face posibila obtinerea de puncte suplimentare la certificarea constructiei in cadrul sistemelor BREEAM, LEED sau similare. Aceste sisteme permit sa se evalueze cat de ecologica este o cladire si gradul de confort pe care il ofera utilizatorilor sai.
„Aluminiul este ideal pentru fabricarea ferestrelor, fatadelor si a usilor. Acest material este apreciat in principal pentru posibilitatea nelimitata de a modela profile sau pentru rezistenta sa la conditii meteorologice nefavorabile. Datorita faptului ca este o materie prima care poate fi aproape in intregime reciclata, prelucrata si reutilizata, folosim acest metal in fabricarea produselor noastre.” – a declarat Hubert Nuckowski, din cadrul companiei Aluprof. „Pe langa aspectul ecologic, aluminiul este si un material care asigura o rigiditate adecvata si o rezistenta corespunzatoare la conditii meteorologice nefavorabile. Iar combinatia de aluminiu, sticla cu doua camere si garnituri adecvate pentru construirea sistemelor de ferestre si usi face posibila obtinerea unor parametri excelenti de transfer termic. Acestia sunt deosebit de importanti in cazul constructiilor eficiente din punct de vedere energetic si al constructiilor pasive.”
Let’s build a better future
Utilizarea pe scara din ce in ce mai larga a lemnului, sticlei si aluminiului in constructii este o tendinta care afecteaza in mod direct starea mediului natural si a celui in care traim. Folosirea acestor trei materii prime, sustinuta de tehnologii moderne si de proiecte bine gandite, face posibila crearea unor cladiri la fel de solide, rezistente si functionale ca cele din otel sau beton. Iar, luand in considerare amprenta de carbon si emisiile de CO2, lemnul, sticla si aluminiul sunt fara concurenta.
Daca va intereseaza proiectele care utilizeaza aluminiul si sticla, consultati cladirile inscrise in concursul „Cladirea anului cu Sistemele Aluprof” (https://future-builders.com/en/contest).
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 192 – iunie 2022, pag. 16
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns