«

»

FPSC: INNOCONSTRUCT 2022 – Avem o fereastra de aproximativ 3 ani pentru a realiza transformarea digitala a sectorului constructiilor intr-un ritm confortabil

Share

Aflata la a doua editie – desfasurata la mijlocul lunii mai – conferinta internationala INNOCONSTRUCT a avut drept principala tinta definirea pasilor, cadrului si instrumentelor necesare accelerarii transformarii digitale in sectorul constructiilor – printr-o abordare foarte pragmatica a subiectului –  precum si implicarea in acest dialog a tuturor partilor interesate, de la companii mari si mici din diverse subsectoare din industria constructiilor la companii de tehnologie, universitati din diverse tari, reprezentanti ai Comisiei Europene, ai guvernului si autoritatilor locale, ONG-uri relevante ale partenerilor sociali, grupuri de constructii din diferite state membre si reprezentanti ai organismelor si retelelor de experti.

INNOCONSTRUCT este un eveniment marca TEC  (Technology Enabled Construction) – clusterul fiind, in acest moment, principalul vector al promovarii inovarii la nivelul intregii industrii. TEC a fost gandit ca o reţea a celor mai dinamice şi inovatoare intreprinderi din domeniul constructiilor din Romania, avand la baza valori comune ale membrilor şi obiective pe termen mediu şi lung centrate pe creşterea competitivitatii prin inovare, co-creatie şi integrare pe intregul lanţ valoric din industria constructiilor.

Despre ce a adus nou INNOCONSTRUCT 2022  pentru sectorul constructiilor, despre stadiul si mai ales motivatiile implementarii digitalizarii in Rominia si despre rolul clusterului TEC in aceasta evolutie ne vorbeste dna Adriana Iftime, director general al Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii.

 

Revista Constructiilor: FPSC este unul dintre membrii fondatori ai clusterului Technology Enabled Construction – TEC. Ce a determinat aceasta decizie?

Adriana Iftime: Niciun sector si nicio companie nu isi mai poate defini planurile de viitor fara sa ia in calcul nevoia de inovare, de aceea apartenenta la un cluster de inovare a fost un pas logic pentru noi, ca federatie, si este un pas logic pentru orice firma care doreste sa ramana competitiva in aceasta perioada de schimbare accelerata. In cadrul clusterului TEC, ne-am stabilit ca prioritate, pentru primii trei ani, digitalizarea, pentru ca sectorul este penultimul in Europa din punct de vedere al digitalizarii si, prin urmare, inovarea trebuie sa inceapa de aici.

 

Revista Constructiilor: Tocmai a avut loc conferinta internationala INNOCONSTRUCT, dedicata inovarii in constructii. Ce impact credeti ca a avut sau va avea aceasta conferinta?

Adriana Iftime: Inca de la prima editie, cea din 2021, am simtit valoarea unei conferinte dedicate inovarii, pentru ca a starnit interes, desi a fost doar online, adunand cca 180 de participanti din Romania si din strainatate. Si atunci am avut numeroase reactii in urma evenimentului, inclusiv solicitari de aderare la cluster. Editia de anul acesta, cu tema Drumul catre transformarea digitala a sectorului constructiilor, a reunit aproape 300 de reprezentanti ai unor firme de top, dar si din mediul academic si, bineinteles, din administratia publica. Impactul a putut fi remarcat chiar din timpul conferintei. Au avut loc dezbateri foarte dinamice, s-au legat parteneriate, inclusiv cu reprezentanti ai unor clustere din alte tari europene, iar la mesele rotunde participantii la conferinta au intrat in dialog cu expertii invitati si s-au schimbat idei si experiente diverse, discutiile dovedind, pe de o parte, interesul si nevoia de dialog, pe de alta parte, faptul ca exista opinii diverse in piata, chiar pozitii divergente pe anumite subiecte tehnice, prin urmare chiar este esential sa continuam sa dialogam pentru a defini impreuna un traseu al digitalizarii care sa tina cont de experientele si provocarile tuturor tipurilor de actori implicati.  Cred ca este foarte important ceea ce a spus ministrul dezvoltarii cu privire la reglementarile aflate in consultare, cum este Codul constructiilor, dar si cu privire la cele ce se pregatesc in acest moment in sensul simplificarii si digitalizarii procedurilor. La clusterul TEC avem convingerea ca statul trebuie sa primeasca un mesaj puternic din partea noastra, a mediului privat, cu privire la angajamentul pe calea digitalizarii si inovarii, pentru a accelera procesul legislativ si pentru a prioritiza problemele constructorilor.

 

Revista Constructiilor: Industria se confrunta momentan cu provocari importante sub apasarea cresterii preturilor la materialele de constructii si, pana la urma, sub apasarea crizei economice si a inflatiei accelerate, care aduce dezechilibre in piata. Credeti ca in acest context pot constructorii, in mod realist, sa prioritizeze inovarea sau digitalizarea?

Adriana Iftime: Sectorul nostru se confrunta mereu cu diferite tipuri de provocari, una dintre cele mai serioase fiind criza de resurse umane, care nu este de data recenta, ci este o durere surda continua si sacaitoare, la care fiecare firma face fata cum poate mai bine. Ce trebuie sa intelegem insa este tocmai faptul ca digitalizarea este o solutie pentru multe dintre problemele noastre, si nicidecum doar o povara in plus. Digitalizarea atrage eficientizare pe mai multe planuri simultan. Da, e necesar un efort de dezvoltare de compentente, si da, este necesara o investitie initiala, atat financiara, cat si de timp, dar randamentul investitiei in digitalizare se traduce in reduceri de costuri (atat strict financiare, cat si de timp), eficientizarea unor procese, reducerea pierderilor deloc neglijabile in santiere, elevarea personalului si chiar reducerea nevoii de personal pe anumite segmente. Nu vom trece maine la santiere cu roboti si nici nu vom ajunge sa nu mai avem nevoie de oameni, dar pas cu pas vom ajunge sa lucram cu oameni din ce in ce mai bine calificati, cu competente digitale, care vor munci in conditii net superioare, cu mai multa precizie si care vor comanda masini, in loc sa manuiasca mistria si ciocanul. Repet, tranzitia este de durata si sunt multe etape de parcurs, insa primii pasi trebuie facuti urgent si este important de spus ca exista oportunitati de finantare pentru digitalizarea firmelor din constructii, asadar chiar trebuie sa fie o prioritate in urmatoarele 12 luni, pentru orice firma care se respecta.

 

Revista Constructiilor: In cat timp credeti ca se va schimba la fata sectorul constructiilor?

Adriana Iftime: Nu pot face estimari profetice si cred ca nici in alte state ale Europei nu este usor de dat un termen acestei transformari, care e un proces de durata si care, de fapt, nici nu se termina vreodata, pentru ca tehnologiile sunt in continua evolutie. As spune insa ca avem o fereastra de cel mult 3 ani in care putem face tranzitia confortabil, intr-un ritm care sa respecte nevoile de zi cu zi ale oricarei firme, fara sa ii destabilizeze operatiunile curente. In cca 3 ani estimez ca multe dintre lucrurile care acum sunt dezirabile vor deveni obligatorii sau stringente si atunci cei care nu au inceput tranzitia la timp vor fi nevoiti sa se transforme peste noapte, cu costuri mult mai mari si chiar cu pierderi. E adevarat ca noi, in Romania, ne-am cam obisnuit sa facem minuni peste noapte si sa recuperam decalaje, dar nu cred ca va fi la fel de usor si in aceasta privinta, pentru ca digitalizarea unei companii se poate face si bine, si prost. Iar daca o faci prost, in loc sa te bucuri de avantajele digitalizarii, ajungi sa platesti cat nu face. Noi speram ca cei mai multi constructori vor auzi mesajul la timp si vor actiona cu intelepciune, cumparandu-si sanie vara, ca sa castige un avantaj competitiv, in loc sa fie presati de piata atunci cand regulile jocului se vor schimba. Iar clusterul TEC ii poate sprjini pe toti cei care isi propun sa se afle in avangarda.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 192 – iunie 2022, pag. 10

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/06/01/fpsc-innoconstruct-2022-avem-o-fereastra-de-aproximativ-3-ani-pentru-a-realiza-transformarea-digitala-a-sectorului-constructiilor-intr-un-ritm-confortabil/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.