Fondata in anul 2003, organizatia Gordias si-a fixat ca obiectiv activitatea de consultanta in domeniul managementului de proiecte si dezvoltarii afacerilor in domenii conexe constructiilor metalice.
Anul 2006 a adus lansarea companiei si in activitatea de proiectare, devenind astfel un furnizor important de solutii integrate in domeniul constructiilor metalice.
Pentru a ne imbunatati in mod continuu serviciile si a furniza excelenta in tot ceea ce intreprindem, in 2008 am decis sa dedicam o parte din resursele noastre cercetarilor pe subiecte selectate din activitatea curenta, cu ajutorul metodelor stiintifice ingineresti.
Din aceasta activitate de cercetare indelungata au rezultat numeroase articole stiintifice publicate in reviste de specialitate si in cadrul conferintelor stiintifice nationale si internationale, care abordeaza subiecte precum:
- Investigarea rigiditatii imbinarilor structurilor cu profile din otel formate la rece in conditii de laborator si transformarea experientelor acumulate in activitatea de proiectare (folosind metoda elementelor finite si metoda componentelor);
- Studiul efectului de saiba al diferitelor tipuri de inchideri (tabla cutatasi panouri sandwich);
- Evaluarea capacitatii portante a tablelor cutate, a panourilor sandwich cu miez de spuma poliuretanicasi cu vata minerala;
- Riscurile si consecintele utilizarii softurilor de analiza structurala in proiectarea structurilor;
- Sinteza aspectelor particulare ingineresti si descrierea proiectelor deosebite realizate in domeniul proiectarii structurale.
In anul 2019, am aplicat si castigat fonduri de dezvoltare cu proiectul CFSExpert – Instrument de proiectare structurala pentru structuri din otel formate la rece. Acest proiect este finantat de Ministerul Cercetarii si Inovarii din Romania, CCCDI – UEFISCDI, numarul proiectului EUROSTARS-2019-E! 113493-CFSExpert, in cadrul PNCDI III.
Proiectul face parte din Programul Eurostars, un program comun european, cofinantat din bugetele nationale din 36 de tari EUREKA si de catre Uniunea Europeana prin programul Orizont 2020 (cel mai amplu program de cercetare si inovare derulat vreodata de Uniunea Europeana). Progamul Eurostars a fost dezvoltat cu atentie pentru a raspunde nevoilor specifice ale intreprinderilor micro, mici si mijlocii (IMM-uri) ce realizeaza activitati de cercetare-dezvoltare si vizeaza dezvoltarea de noi produse si servicii, oferind acces mai usor pe pietele internationale, gratie naturii transnationale a fiecarui consortiu de proiect. Gordias are ca parteneri in acest proiect organizatiile ConSteel Solutions Ltd. (Ungaria) si Universitatea Politehnica Timisoara (Romania).
Ideea proiectului s-a nascut din tendinta crescatoare de a utiliza sectiuni din otel formate la rece in industria constructiilor datorita greutatii reduse, eficientei de productie si rapiditatii de construire. Pe de alta parte, comportamentul acestor elemente structurale este foarte dificil de estimat, neexistand un software raspandit si eficient pentru a usura sarcina inginerului proiectant de structuri in procesul de proiectare. Astfel, proiectarea asistata de experimente ramane singura cale – costisitoare – a firmelor de proiectare si executie pentru a demonstra fiabilitatea acestor structuri. Din acest motiv, un instrument de proiectare adecvat ar putea facilita utilizarea acestor elemente pentru structuri principale, elementele din bare cu pereti subtiri realizate din sectiuni formate la rece zincate fiind utilizate deja pe scara larga pentru structuri secundare.
Scopul proiectului este de a dezvolta instrumente software simple, pentru inginerii practicanti, in vederea utilizarii barelor din otel cu pereti subtiri formate la rece, cu sectiune generala, conform unei proiectari bazate pe procedurile din Eurocodul 3. Aplicatia se bazeaza pe un proces de proiectare inovator, care integreaza analiza mecanica specifica moderna CFS (Constrained Finite Strip Method – cFSM) cu procedurile de proiectare existente si recent dezvoltate. Dezvoltarea vizeaza trei tipuri de aplicatii, avand acelasi nucleu de calcul, care include noua metodologie inovatoare de proiectare. In consecinta, principalul rezultat al cercetarii si al dezvoltarii proiectului se afla in acest nucleu special de calcul, dar pentru sustinerea unui proces eficient de marketing si vanzari, se urmareste, de asemenea, implementarea acestuia in trei tipuri diferite de aplicatii software: CFSExpert Structure, CFSExpert Member si CFSExpert Engine. CFSExpert Structure este un pachet de proiectare implementat in software-ul de analiza si proiectare ConSteel 3D, ca un modul suplimentar, pentru proiectarea structurilor 3D realizate din bare de otel cu pereti subtiri formate la rece. CFSExpert Member este un software de sine statator pentru analiza elementelor individuale, cu un sistem static simplu sau continuu, cu caracteristici grafice specifice de intrare si de iesire, limitat la profile formate la rece. CFSExpert Engine este un modul de calcul de tip „cutie neagra”, fara interfata grafica de utilizare (GUI), potrivit pentru a fi implementat in orice instrument software de proiectare, existent sau care urmeaza a fi dezvoltat. Aceste trei tipuri de software constituie cea mai eficienta modalitate de a-i sustine pe majoritatea inginerilor proiectanti de structuri, prin implementarea inovatiilor dezvoltate in nucleul de calcul. Procedurile vor fi traduse in mai multe limbi si integrate in instrumentele de modelare si de analiza, pentru a oferi o solutie completa de proiectare. Perioada de derulare a proiectului este de trei ani, respectiv 2020-2022.
Pentru a sprijini si eficientiza activitatea inginerilor proiectanti de structuri, oferim solutii software specifice prin aplicatiile ConSteel si ActCAD.
Aplicatia ConSteel poate reprezenta o solutie completa pentru birourile de proiectare, in special pentru cele implicate in proiectarea de structuri metalice si mixte otel-beton. ConSteel acopera toate fazele procesului de proiectare: modelare, analiza structurala standard, examinare detaliata a sectiunilor si a imbinarilor structurale, oferind utilizatorului o documentatie flexibila.
ActCAD este un software CAD de desen 2D si modelare 3D conceput pentru ingineri, arhitecti si alti consultanti tehnici, utilizand formate DWG si DXF pentru crearea si editarea desenelor. ActCAD foloseste motorul IntelliCAD, Open Design Alliance, bibliotecile DWG / DXF, nucleul de modelare 3D ACIS si multe alte tehnologii.
Gordias utilizeaza tehnologie de top in activitatea de proiectare si cercetare. Oferim servicii de scanare 3D si utilizam aceasta tehnologie pentru constructiile existente evaluate si expertizate.
Gordias a devenit marca inregistrata in anul 2018. Are in componenta membri activi in AICPS (Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri), IABSE (International Association for Bridge and Structural Engineering) si grupuri tehnice de lucru ale organizatiilor ASRO (organismul national de standardizare) si ECCS (European Convention for Constructional Steelwork), asumand astfel un rol important si activ in diseminarea informatiilor de profil.
Misiunea noastra este sa ne ajutam clientii atat in dezvoltarea unui spirit competitiv etic si realizarea de investitii mai performante, prin experienta noastra profesionala, cat si in asigurarea unor modalitati de lucru eficiente prin dezvoltarea si implementarea tehnologiilor performante, care permit obtinerea unei game largi de solutii structurale ingineresti.
Autor:
conf. dr. ing. Zsolt Nagy – Director Gordias SRL
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 187 – decembrie 2021, pag. 40
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns