O echipa ghidata de cunostintele pe care le-a dobandit in productie si de succesul livrarii unor produse de calitate in peste 25 de tari europene. O filosofie de business articulata pe fundatia 4D a digitalizarii, delocalizarii, dezvoltarii si determinarii. O companie avand sustenabilitatea ca angajament si nu doar ca slogan, iar reducerea amprentei de carbon si solutiile de energie alternativa, ca prioritate in directia de dezvoltare. Si aceasta, intr-o industrie cu numerosi competitori interesati de profit si nu de responsabilitate. Nu in ultimul rand, un director general a carui expertiza acopera domeniile de dezvoltare si strategie de afaceri, management, vanzari, training, dezvoltarea portofoliului de clienti si a portofoliului de produse atat la nivel local, cat si international. Cu o puternica constiinta a nivelului la care a ajuns dar si cu foarte mult realism, TeraSteel nu face rabat de la valori, stabileste trenduri si accepta – cu pasiune, chiar – orice noi provocari.
Fara a avea pretentia de a dezvalui ceva nestiut despre compania bistriteana, ci doar de a sublinia ce merita subliniat, aducem in acest numar TeraSteel ca pe un exemplu de bune practici in domeniul sau de activitate, intr-o discutie cu dl Cosmin Patroiu, CEO TeraSteel.
Revista Constructiilor: Peste 25 de ani de experienta pe piata materialelor de constructii, statut de lider in sectorul panourilor termoizolante si profilelor zincate din Romania si Serbia, 3 unitati de productie – una dintre ele fiind prima cu capital privat integral romanesc deschisa in strainatate dupa 1990, si exporturi in 25 de tari contureaza profilul TeraSteel. Cum vedeti evolutia companiei in urmatorii ani?
Cosmin Patroiu: TeraSteel este o companie matura, solida financiar, cu expertiza internationala pe piata materialelor de constructii.
Am investit constant in dezvoltarea tehnologica, iar in acest moment avem capacitatea de a produce la cele mai inalte standarde calitative: profile zincate si panouri termoizolante cu spuma rigida poliuretanica tip PUR, poliizocianurata tip PIR, PIRXV, LEAD si vata minerala, precum si accesorii metalice.
Avem o filosofie de business care ne asigura o mare agilitate si flexibilitate pe pietele pe care activam, si aici ma refer la cei 4D care ne definesc: digitalizare, delocalizare, dezvoltare si determinare.
Toate aceste aspecte ma fac sa cred ca in urmatorii 6-8 ani putem deveni liderul pietei de panouri termoizolante in spatiul CEE.
Revista Constructiilor: TeraSteel nu inseamna doar „profile” si „panouri”, ci o gama foarte cuprinzatoare de elemente principale si secundare ale constructiei metalice, sisteme de scurgere a apelor pluviale si solutii complete de hale la cheie. Cum arata portofoliul companiei la acest moment? Si care sunt noutatile?
Cosmin Patroiu: Principalul domeniu de activitate este cel al productiei si comercializarii de panouri termoizolante, structuri zincate, respectiv tabla de cuta inalta. Aplicabilitatea acestora este cu precadere in domeniul industrial, respectiv hale de productie, de depozitare, cladiri agrozootehnice, incinte FRIGO pentru industria alimentara, dar si cladiri de birouri, cladiri comerciale sau socio-culturale.
Ce ne diferentiaza pe noi de alti producatori este partea de proiectare. Practic, in cadrul unui proiect putem proiecta, produce, livra si asambla toate componentele principale si secundare ale unei cladiri metalice – anvelopa cladirii, structura de rezistenta, acoperisuri si fatade din panouri sandwich, accesorii de mascare si etansare, elemente metalice si tamplarie din PVC, si, bineinteles porti industriale.
Astfel, putem pune la dispozitia beneficiarului final hala customizata exact pe nevoile si bugetul disponibil.
La capitolul noutati as aminti hala LEAD. Panourile termoizolante LEAD sunt realizate cu ajutorul unei tehnologii speciale care permite o etansietate superioara si o economie de pana la 20% a consumului de energie, in comparatie cu media pietei.
Revista Constructiilor: Cum a evoluat cifra de afaceri, comparativ cu 2021? Exista particularitati „romanesti”, comparativ cu alte piete pe care TeraSteel este prezenta?
Cosmin Patroiu: In primul trimestru al acestui an, cifra de afaceri este in linie cu obiectivele setate.
In ceea ce priveste piata romaneasca, se poate observa o cerere mai mare de panouri cu spuma poliuretanica PUR in detrimentul panourilor cu spuma ignifugata PIR, chiar daca cele din urma ofera valori superioare in ceea ce priveste rezistenta si reactia la foc.
Pretul este un criteriu important in alegerea producatorului, respectiv a materialelor de constructii, pe fondul tendintei de a optimiza la maximum costurile in momentul construirii cladirilor, fara a acorda insa atentie costurilor de mentenanta ulterioare.
Cu toate acestea, in cazul proiectelor de anvengura putem vorbi despre alegerea unor produse sustenabile, care asigura o eficienta energetica superioara. Astfel, chiar daca costurile aferente construirii sunt mai mari, costurile cu amortizarea cladirii pe 7-8 ani sunt mai mici, datorita cheltuielilor reduse de mentenanta.
Mergand pe principiul „less for more”, in cazul proiectelor arhitecturale putem vorbi si despre cladiri verzi, sustenabile si eficiente energetic, care presupun investitia in materiale si sisteme de incalzire si ventilatie premium. Acestea insa reprezinta un procent mic in Romania.
Revista Constructiilor: 2021 a insemnat implementarea programului Planet Passionate, cu scopul de a reduce emisiile de CO2 si de a integra resurse de energie regenerabila, ceea ce a dus si la aparitia unei centrale fotovoltaice. Va rugam sa ne spuneti in cateva cuvinte ce s-a facut pana in prezent si ce urmeaza.
Cosmin Patroiu: Strategia noastra pe parte de sustenabilitate si protectie a mediului are obiective foarte bine definite pentru urmatorii 5 ani. Este construita pe 4 piloni importanti, si anume: reducerea amprentei de carbon in atmosfera, folosirea energiei din surse regenerabile, optimizarea consumului de apa si reciclare a materiilor in natura, respectiv folosirea de materii prime reciclate.
In 2021 am achizitionat din surse proprii masini, statii de incarcare si utilaje electrice, am reciclat peste 80 kilograme ambalaje din PET, iar prin instalarea centralei fotovoltaice cu 880 de panouri am redus emisiile de CO2 cu 123,3 tone.
Continuam demersurile incepute si in 2022 prin achizitii de masini si utilaje electrice, instalarea unei noi centrale fotovoltaice cu ajutorul careia vom obtine o reducere a emisiilor de CO2 de inca 19,16 tone anual si vom demara implementarea proiectului de reducere a consumului de apa din reteaua locala prin instalarea unor sisteme de captare a apei de ploaie si reintroducere a ei in circuit (water harvesting).
Revista Constructiilor: Anul acesta, pe ce va concentrati? In conditiile de impredictibilitate majora ale momentului, managementul ar trebui sa fie strict unul adaptiv sau s-ar putea gandi si planuri de dezvoltare pe temen mai lung? Care ar fi perspectivele?
Cosmin Patroiu: Focusul nostru este pe partea de achizitii si optimizare a proceselor interne prin digitalizare.
Este un an in care strategiile pe termen lung nu mai functioneaza, iar adaptarea devine esentiala.
Flexibilitatea, creativitatea si agilitatea in business vor desemna castigatorii in domeniul materialelor de constructii.
Obiectivele noastre sunt de a ramane aproape de partenerii nostri si de a asigura produse pe santiere in timp util si la preturi competitive.
Revista Constructiilor: Revenind la gama de produse, va rugam sa „creionati” pozitia (sau filosofia) TeraSteel cu privire la sustenabilitatea in constructii.
Cosmin Patroiu: Fata de solutiile constructive consacrate in ultimele doua decenii (structuri din beton, europrofile) solutiile noastre pe structura metalica sunt mult mai prietenoase cu mediul.
Sustenabilitatea nu este un slogan pentru noi, este un angajament care incepe din faza de achizitie, prin materii prime prietenoase cu mediul, se regaseste in procesele de productie, prin optimizarile despre care am vorbit deja, si implicit in produse.
Proiectam si implementam cladiri modulare, eficiente energetic, care se pot adapta oricarui tip de proiect arhitectural.
Mai mult decat atat, produsele care au la baza tehnologia LEAD le ofera beneficiarilor cladirilor posibilitatea de a obtine certificari BREEAM (BREM Environmental Assessment Method) si/sau LEED4, cele mai populare standarde de evaluare a performantei ecologice a cladirilor.
Revista Constructiilor: Acestea fiind spuse, sa ne oprim la un proiect „de suflet” sau o valoare (dintre toate in care credeti) care defineste cel mai bine, in acest moment, TeraSteel.
Cosmin Patroiu: Fiecare proiect este important pentru noi, investim produse de calitate, expertiza celor 25 de ani de cand activam pe aceasta piata si mult entuziasm.
Dezvoltam parteneriate de lunga durata bazate pe corectitudine, incredere si respect. Satisfactia clientilor nostri este si satisfactia noastra si driverul care ne da puterea de a merge mai departe.
Cea mai importanta insa este echipa TeraSteel, careia ii multumesc pentru implicare, efort si daruire.
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns