«

»

INOVECO: VOLTEX® – o abordare integrata pentru impermeabilizarea fundatiilor

Share

Sistemul VOLTEX®, proiectat si produs de compania americana CETCO – membra a grupului Minerals Technologies, face parte din categoria materialelor performante pe baza de bentonita si se utilizeaza cu succes, de peste 60 de ani, in intreaga lume intr-o mare varietate de aplicatii, la hidroizolarea infrastructurilor constructiilor civile si industriale.

Incepand cu anul 2008, sistemul VOLTEX® a fost promovat pe piata romaneasca prin compania INOVECO, reprezentantul oficial al CETCO in Romania. VOLTEX® reprezinta ultima generatie de membrane bentonitice, proiectata pe baza unui know-how superior al chimiei bentonitei, CETCO acordand o importanta speciala in domeniul R&D pentru a mentine sistemul in pozitie de top. Fiecare produs CETCO are la baza o puternica echipa de specialisti cu experienta vasta, dispune de un suport tehnic avansat si are capabilitatea de a asigura succesul in orice proiect de hidroizolatii.

Sistemul VOLTEX® utilizeaza proprietatea unica de expandare a bentonitei sodice naturale, un tip de argila de origine vulcanica care, in contact cu apa, expandeaza volumic de peste 16 ori fata de volumul sau in stare uscata. Constransa in spatii limitate, bentonita se transforma intr-un gel dens si impenetrabil, ce formeaza o bariera totala la apa, vapori si gaze si umple neregularitatile suprafetelor de beton, etanseaza strapungerile, se infiltreaza in fisuri, goluri si segregari.

Membranele VOLTEX® combina proprietatile superioare ale bentonitei sodice naturale cu flexibilitatea geotextilelor de polipropilena si au o suprafata rugoasa, foarte rezistenta la traficul de santier si la potentiale deteriorari. Nu au nevoie de amorse, adezivi, flacara, aer cald sau zidarie de protectie. De asemenea, se elimina necesitatea unei sape de protectie, putandu-se aplica direct pe sol compactat, fara beton de egalizare. VOLTEX® se poate instala practic pe orice vreme, pe suprafete rugoase si ondulate, avand si avantajul de a fi unul dintre cele mai ecologice produse utilizate la hidroizolarea structurilor subterane. In urma hidratarii, suprapunerile rolelor de membrana devin corp comun prin extrudare, iar in cazul unor deteriorari locale accidentale, membrana are capacitatea de autoregenerare.

Durabilitatea sistemului e practic nelimitata deoarece membrana este alcatuita dintr-un element natural, bentonita de sodiu, incastrat intre doua straturi de geotextil intretesute printr-o tehnologie speciala, ce ii confera capacitatea unica de a adera mecanic la beton. Astfel, se elimina posibilitatea de migrare a apei sub membrana. Totodata ii asigura stabilitate si ii sporeste substantial capacitatea de autoconfinare.

Testele de permeabilitate realizate in laborator, dupa multiple cicluri de umed/uscat, confirma faptul ca performanta hidraulica a membranei VOLTEX® ramane neschimbata, iar proprietatile de regenerare/revenire ale materialului sub actiunea acestor cicluri vor ramane neafectate pe termen nelimitat. Pentru a indeparta complet orice urma de umiditate din bentonita este necesara expunerea la o temperatura de aprox. 240°C. De altfel, dupa cum se stie, bentonita aflata in stare naturala, sau continuta in diverse alte formatiuni de roca de mare adancime, a fost expusa milioane de ani la valori extreme de temperatura si umiditate.

VOLTEX® se utilizeaza la hidroizolarea verticala si orizontala a elementelor structurale supuse, continuu sau intermitent, la presiune hidrostatica, fiind solutia preferata de proiectanti la sisteme top-down, incinte din piloti forati, pereti mulati, palplanse metalice, tuneluri, sprijiniri berlineze si fundatii in sapatura deschisa. Pentru situatii speciale exista versiunea VOLTEX® DS, care include, pe langa geocompozitul VOLTEX®, o folie laminata de polietilena.

In cazul apelor subterane contaminate se utilizeaza membrane cu bentonita de sodiu tratata special pentru a rezista la niveluri ridicate de contaminanti: nitrati, fosfati, cloruri, hidroxid de calciu sau solventi organici.

Pentru a veni in sprijinul tuturor partilor interesate, pe langa documentatia completa, INOVECO asigura suport tehnic personalizat la fiecare proiect, in colaborare cu departamentul tehnic al companiei producatoare, CETCO. Acest sprijin acopera propunerile de alcatuire a sistemului in ansamblu, detaliile de executie, solutiile tehnice pentru zonele sensibile (etansare strapungeri, rosturi de turnare si dilatare, blindare puturi de epuisment etc.), instructiunile de executie si, nu in ultimul rand, aplicarea propriu-zisa.

 

AVANTAJE

  • Aplicare rapida si simpla: se pozeaza, se suprapune si se fixeaza mecanic;
  • Suprapunerile se autoetanseaza in urma hidratarii;
  • Capacitate deosebita de autoregenerare si revenire prin expandare/extrudare;
  • Nu necesita sapa de protectie;
  • Se poate instala direct pe sol compactat, fara beton de egalizare;
  • Nu necesita primeri sau adezivi;
  • Adera mecanic la beton, blocheaza migratia laterala a apei;
  • Tolereaza suprafete ondulate, cu defecte si denivelari de pana la 20 mm;
  • Fexibila, se muleaza usor la detalii;
  • Se poate instala, practic, pe orice vreme si pe suport umed;
  • Reduce semnificativ costurile si durata de executie;
  • Bariera la apa, vapori, gaze;
  • Ofera solutii unice de instalare la limitele de proprietate;
  • Rugoasa si rezistenta la traficul de santier;
  • Consum redus de resurse;
  • Unul dintre cele mai ecologice sisteme de hidroizolatie.

 

REFERINTE

  • Daniel, D. E., and Scranton, H. B. (1996) „Report of 1995 Workshop on Geosynthetic Clay Liners,” EPA/600/R-96/149, U.S. Environmental Protection Agency, pp. F-22-29;
  • Daniel, D. E., Shan, H.-Y., and Anderson, J. D. (1993) „Effects of Partial Wetting on the Performance of the Bentonite Component of a Geosynthetic Clay Liner,” Geosynthetics ‘93 Conference Proceedings, Industrial Fabrics Association International, Volume 3, pp. 1483-1496;
  • „Final Report of Moisture Retention Test Program,” Geoservices Test Report No. P1138, 1990;
  • „Final Report, Laboratory Testing of Bentomat,” GeoSyntec Test Report No. GL1614, 31 July 1991;
  • Shan, H.-Y. and Daniel, D. E. (1991) „Results of Laboratory Tests on a Geotextile/Bentonite Liner Material,” Geosynthetics ‘91 Conference Proceedings, Industrial Fabrics Association International, Volume 2, pp. 517-535.

 

Autor:
ing. Cristian Tanase – SC INOVECO SRL

 

INOVECO SRL
Bulevardul Eroilor 6-8 | Cod 077190
VOLUNTARI | Judetul Ilfov
Tel.: 021.241.55.13
E-mail: hidroizolatii@inovecoexpert.ro
Web: www.voltex.ro

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 192 – iunie 2022, pag. 40

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/06/01/inoveco-voltex-o-abordare-integrata-pentru-impermeabilizarea-fundatiilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.