(Continuare din nr. 191, mai 2022)
Portul de asteptare aval la ecluzA Cernavoda
Dispunerea in plan a portului de asteptare aval este identica cu cea din amonte, iar structurile cheiurilor sunt similare cu cele din amonte, dar adaptate la nivelul diferit al apei in canal.
Nivelul apei in zona portului de asteptare aval variaza intre cota +7,50 m rMB (nivel de exploatare) si +8,50 m rMB (nivel maxim al apei in canal).
Inaltimea cheiului este de 9,50 m, masurata intre cota +0,50 m rMB (fundul canalului) si cota +10,00 m rMB (cota superioara a cheiului).
Zona de acostare
Suprastructura cheiului din aceasta zona este compusa dintr-o grinda orizontala cu zabrele similara cu cea din portul amonte si avand cota superioara la +5,80 m rMB si un parament vertical spre apa care este cuprins intre cotele +5,80 m rMB si +10,00 m rMB.
Infrastructura este formata din piloti forati din beton armat cu diametrul de 1,08 m, amplasati in nodurile grinzii cu zabrele. Distanta masurata in sens transversal intre axele pilotilor dinspre apa si ale celor dinspre uscat este de 6,00 m. Distanta intre axele pilotilor masurata in lungul cheiului este de 8,16 m.
Grinda cu zabrele este formata din urmatoarele elemente:
- talpa dinspre apa si cea dinspre uscat, formate din grinzi prefabricate cu sectiunea de 0,80 m x 1,20 m;
- diagonale, formate din grinzi prefabricate cu sectiunea de 0,50 m x 0,60 m.
Paramentul vertical dinspre apa al cheiului este format din urmatoarele elemente:
- stalpi din beton armat monolit amplasati deasupra nodurilor de la apa ale grinzii cu zabrele orizontale. Acestia au o sectiune de 1,20 m x 1,80 m;
- doua randuri orizontale de grinzi parament prefabricate avand latimea de 1,80 m. Ele sunt amplasate intre stalpi si reazema pe capiteluri din beton armat prevazute pe fetele laterale ale acestora. Grinzile parament superioare au forma de Π rasturnat, avand cota aripii superioare la +10,00 m rMB. Grinzile parament inferioare au forma de T rasturnat si cota inferioara la +5,80 m rMB;
- contrafise din beton armat prefabricat cu sectiunea de 0,60 m x 1,00 m. Acestea leaga partea superioara a stalpilor paramentului cu nodurile adiacente dinspre uscat ale grinzii orizontale cu zabrele.
La partea superioara a cheiului s-au prevazut bolarzi pentru ancorarea navelor si un parapet metalic spre uscat.
Zona de racordare
Suprastructura cheiurilor aferente acestei zone are elementele paramentului si ale grinzii orizontale cu zabrele similare cu cele ale zonei de acostare, modificate insa in plan din cauza formei curbe a paramentului in zona de racordare.
Infrastructura este formata din piloti forati cu diametrul de 1,08 m, amplasati in zona nodurilor monolite ale grinzii cu zabrele.
Molul central
Suprastructura molului central are elementele paramentului si ale grinzii orizontale cu zabrele similare cu cele ale zonei de acostare, modificate insa din cauza formei geometrice in plan a molului central. Astfel, nodurile spre apa ale grinzii orizontale cu zabrele sunt amplasate in zona stalpilor paramentului, iar de-a lungul axului canalului sunt prevazute noduri suplimentare, localizate la mijlocul distantei dintre cele de la apa. Diagonalele prefabricate leaga toate nodurile grinzii orizontale cu zabrele.
Infrastructura este formata din piloti forati cu diametrul de 1,08 m, amplasati in zona nodurilor monolite ale grinzii cu zabrele.
Este de notat dispunerea pilotilor forati in trei randuri in sectiunea transversala a molului, comparativ cu doua randuri in sectiunea transversala a constructiilor din zonele de acostare si racordare. Datorita faptului ca forta convoiului de calcul este transferata la un numar mai mare de piloti din infrastructura, nivelul inferior al grinzii cu zabrele a fost ridicat la +5.80 m rMB, iar grinzile prefabricate de 0,80 m x 1,00 m din talpile grinzii cu zabrele au fost folosite ca grinzi inferioare ale paramentului vertical.
Datorita inaltimii mici a stalpilor paramentului fata de cota superioara a grinzii orizontale, contrafisele prefabricate au fost eliminate. Astfel, paramentul molului central, cuprins intre cotele +5,80 m rMB si +10,00 m rMB, este compus dintr-o grinda prefabricata superioara identica cu cea a constructiilor din zona de acostare si dintr-o grinda prefabricata inferioara formata din talpa grinzii cu zabrele.
Datorita inaltimii mici a stalpilor paramentului fata de cota superioara a grinzii cu zabrele, contrafisele prefabricate au fost eliminate.
La partea superioara a cheiului s-a amplasat un parapet metalic spre uscat.
Cei care au contribuit la proiectarea si construirea porturilor de asteptare
Proiectarea porturilor de asteptare la ecluze a fost realizata de inginerii colectivului Porturi din cadrul Sectiei Canal Dunare – Marea Neagra: Ionel Beli (sef colectiv si de proiect), Gabriela Opreanu, Constantin Opreanu, Vladimir Jivcovici, Mihai Caraman, Eugen Esanu, Sergiu Aroneanu si Rodica Oraseanu.
Seful sectiei Canal Dunare – Marea Neagra si sef proiect complex a fost ing. Chiriac Avadanei.
Din partea constructorului au participat inginerii: Petre Tomescu, Cippi Alexandru, Aurel Zburlea si Alexandru Hulub.
Autori:
ing. Ionel BELI – SC BETA-COPS S.R.L
ing. Sergiu ARONEANU
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 192 – iunie 2022, pag. 70
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns