NPS®, New Performance System, este o tehnica de constructie din beton armat care combina toate elementele portante ale unei structuri: grinzi, stalpi si plansee. Sistemul ofera numeroase avantaje, in special la constructiile de parcari si la cele industriale – de la asamblarea simpla si rapida pana la rezistenta la foc si rezistenta seismica.
Grinzi:
Grinzile NPS®, avand sectiuni transversale inguste, sunt potrivite pentru deschideri mari. Acestea pot fi combinate cu orice tip de planseu, de la fasiile cu goluri la placile prefabricate Predalles, precum si cu planseele monolit sau cele ceramice.
Stalpi:
Stalpii de otel PDTI®NPS® sunt produsi in fabrica si livrati pe santier, in varianta cu mai multe niveluri, unde sunt montati si apoi completati cu beton. Acestia sunt disponibili cu sectiuni transversale rectangulare sau rotunde.
Stalpii din beton centrifugat PTC®NPS® ofera o rezistenta la foc de 180 minute. Densitatea betonului garanteaza o rezistenta ridicata, chiar si in cazul unor sectiuni transversale reduse, asigurand astfel o utilizare optima a spatiului. Sunt disponibili cu sectiuni transversale rectangulare, rotunde sau ovale.
Planseu:
Planseul Airfloor™ se integreaza perfect cu celelalte elemente ale sistemului NPS®, se adapteaza la toate geometriile posibile ale proiectului, asigurand o structura autoportanta care genereaza o incarcare minima pe celelalte elemente de structura.
Airfloor™ este cel mai recent brevet al Tecnostrutture: un planseu autoportant realizat din spuma de polistiren (Airpop), pentru a reduce incarcarile pe structura si a mentine capacitatea portanta. Carcasa de polistiren asigura izolarea termica a planseului si cofrajul pentru suprabetonare. Instalarea este cat se poate de rapida si usoara: panourile sunt prevazute cu nuturi de imbinare, adera foarte bine intre ele, iar turnarea placii poate incepe imediat dupa asezarea lor.
NPS® – Solutia ideala pentru construirea de unitati sanitare
Tecnostrutture se confirma a fi un partener de referinta pentru construirea de unitati sanitare, fie ca vorbim de spitale, clinici sau camine de batrani. Compania a participat la construirea a peste 20 de unitati sanitare, iar in prezent furnizeaza structuri NPS® pentru patru spitale din Europa. In lunile urmatoare, la Copenhaga va fi construit al treilea spital din Danemarca in solutie NPS®, dupa cele din Odense si Koge. In continuare va prezentam cateva exemple de utilizare a sistemului NPS® pentru spitale si beneficiile pe care acesta le aduce.
Peste 20 de spitale construite cu sistemul de grinzi si stalpi NPS® de la Tecnostrutture
Viteza de montare si know-how-ul acumulat in sectorul sanitar au dus la cresterea interesului fata de sistemul constructiv NPS® atat in Italia cat si in Europa
SPITALUL BEATO GIOVANNI XXIII, BERGAMO
Proiectat de arhitectul Aymeric Zublena, acesta este format dintr-o unitate centrala, sapte cladiri adiacente rezervate fiecarei sectii, si beneficiaza de trei cai rutiere de acces. Fiind o cladire de interes public, prioritatea proiectului a fost incadrarea in termenul de executie, adica 42 de luni.
SPITALUL din VIMERCATE
Nascut din conceptul arhitectural al lui Mario Botta, spitalul gazduieste 538 de paturi si are o suprafata desfasurata de aproximativ 116.000 de metri patrati, fiind construit in 6 luni.
SUPRAETAJAREA SPITALULUI din TREVIGLIO CARAVAGGIO
Extinderea a fost facuta pe un singur nivel de 28 m x 16 m, peste o parte din imobilul existent, la o inaltime de circa 15 m fata de nivelul solului. Lucrarea s-a desfasurat fara intreruperea activitatii medicale la etajele inferioare.
SPITALUL UNIVERSITAR DIN ODENSE, DANEMARCA
Cu o suprafata totala de 250.000 metri patrati, spitalul din Odense este cel mai mare spital din Danemarca. Doar un sistem industrializat precum NPS® a fost capabil sa garanteze standardele inalte de calitate cerute, viteza de executie si regularitatea montajului in ciuda climei aspre din zona.
De ce sa folositi sistemul NPS® pentru unitatile sanitare?
Factorul „timp” este determinant. Clientul doreste ca unitatile sanitare sa fie construite in cel mai scurt timp posibil si mai ales in conditii de siguranta.
In acest context, structurile mixte otel-beton NPS® de la Tecnostrutture sunt solutia care ofera avantajul timpului de executie redus cu cca. 40% fata de sistemele traditionale, si posibilitatea utilizarii unor elemente cu sectiuni compacte.
Grinzile si stalpii NPS® sunt produse in fabrica, intr-un mediu controlat. Ulterior, pe santier, o echipa compusa din doar trei persoane plus un macaragiu realizeaza asamblarea structurilor, dupa care se trece la faza de turnare a betonului. Intrucat structurile sunt autoportante, zona de sub planseul asamblat este utilizabila imediat.
Din aceasta decurg mai multe beneficii:
- Echipele de instalatori isi pot incepe imediat activitatea.
- Rezulta mult mai putine deseuri, si in general nu exista materiale provizorii pe santier.
- Montarea structurilor este cursiva, indiferent de conditiile meteorologice.
- Siguranta muncii este sporita pe santier.
- Sunt imbunatatite conditiile de munca pentru personal.
Tecnostrutture s.r.l.
Via Meucci 26
I-30020 Noventa di Piave, Venezia, Italia
Tel: +39 0421 570 970 | +40 741 802 222
Mail: sales@tecnostrutture.eu
Web: www.tecnostrutture.eu
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 192 – iunie 2022, pag. 22
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns