«

»

5 beneficii ale acoperisurilor verzi, cea mai noua tendinta in constructii, de la BMI Romania

Share

 

Acoperisurile verzi sunt tendinta de pe piata constructiilor care castiga din ce in ce mai multa popularitate in Europa. Acestea ofera oaze incantatoare de verdeata pe acoperisul cladirilor si vin cu nenumarate beneficii, despre care BMI Romania va invita sa aflati in continuare. 

In functie de solutia aleasa, acoperisurile verzi se impart in doua categorii – extensive sau intensive, iar din punct de vedere al pozitionarii hidroizolatiei fata de termoizolatie – clasice sau inversate.

 

Acoperisul verde intensiv, pentru spatii recreative 

Acoperisul verde intensiv, solutie oferita de BMI Romania, este un sistem conceput pentru a fi utilizat ca spatiu de recreere. Acesta prezinta adesea multe caracteristici asemanatoare cu gradinile traditionale existente la sol, deoarece poate include cai de acces realizate din pavaje, peluze, arbori si arbusti.

Aceste „gradini de acoperis” sunt sisteme multistrat de sol, care necesita o irigare constanta si o intretinere periodica, spre deosebire de acoperisurile verzi extensive. Data fiind complexitatea unor astfel de solutii, varianta optima se va alege in urma discutiilor dintre biroul de arhitectura implicat si consultantul tehnic BMI Icopal.

 

Acoperisul verde extensiv, cu scop decorativ si ecologic 

Cea de-a doua solutie din portofoliul BMI Romania este acoperisul verde extensiv (clasic sau inversat). Acest tip de terasa verde este destinat in principal folosirii in scop decorativ, ecologic. Nu este utilizat ca spatiu de recreere, pe care se poate circula sau stationa in mod frecvent, accesul fiind permis doar pentru activitatile de intretinere a acestuia. Din cauza inaltimii superficiale a substratului vegetal, gama de plante care se preteaza pentru astfel de acoperisuri este restransa la plantele rezistente la seceta si care nu necesita o ingrijire permanenta, cum ar fi: sedum, muschi, flori salbatice specifice zonei etc. Datorita experientei in domeniu, dobandita pe parcursul existentei sale, BMI Icopal acorda, in functie de solutia aleasa, o garantie privind impermeabilitatea sistemului cuprinsa intre 20 – 40 ani.

 

BMI Icopal: Hidroizolatii durabile 

Acoperisuri verzi putem intalni in cadrul centrelor comerciale, unde pot gazdui restaurante si locuri de joaca, la cladiri de afaceri, blocuri sau case. Iata, in cele de mai jos, 5 beneficii ale acestor sisteme ecologice si sustenabile, oferite de gama BMI Icopal, al carei motto este, pe deplin justificat, „Hidroizolatii durabile”. 

  1. In cazul cladirilor cu acoperisuri verzi, apa este preluata de substrat si apoi condusa catre plante, de unde se intoarce in atmosfera, prin evaporare. Vara, acestea pot prelua 70-90% din precipitatiile care cad pe ele, iar iarna, intre 25-40%. Din acest motiv, in cazul precipitatiilor abundente, este redus atat stresul pus asupra sistemelor de canalizare cat si riscul de inundatii.
  1. Prin rouasi evaporare, plantele aflate pe sisteme orizontale si verticale au efect de racorire a spatiilor urbane in zilele toride de vara. De asemenea, contribuie la reducerea distribuirii prafului si a emisiilor poluante si, astfel, la adaptarea oraselor la climatul viitorului, cu temperaturi estimate mai ridicate vara. In plus, datorita mediului umed pe care il asigura plantele, acestea creeaza un strat natural rezistent la foc, care protejeaza imobilul.
  1. Izolarea mai mare oferita de acoperisurile verzi poate reduce cantitatea de energie necesara pentru a regla temperatura cladirii, daca ne gandim ca acoperisul este zona pe unde se pierde multa caldurasi care preia temperaturile ridicate ale verii. Mai mult, plantele absorb jumatate din lumina soarelui, ceea ce creeaza un climat racoros si placut vara. Numeroase studii vin sa confirme ca un acoperis verde generos reduce cu 75% nevoia de a porni aparatul de aer conditionat, ceea ce inseamna economie la consumul de energie. Acest lucru are un efect benefic si asupra vecinatatii cladirii si a temperaturii orasului, care poate sa scada cu pana la 3 grade. Fapt pe care il putem observa usor si daca facem o comparatie intre temperatura inregistrata intr-o zi de vara intr-un orassi cea dintr-o localitate verde, aflata in vecinatatea acestuia.
  2. Prezenta unui acoperis verde scade expunerea membranelor impermeabile la fluctuatiile mari de temperatura, factor care provoaca microfisuri, si protejeaza materialele acoperisului de alte influente externe precum soarele, ploaia sau vantul. Acest lucru dubleaza sau chiar tripleaza durata de viata a acoperisului.
  1. Aspectul natural, sustenabil, impreuna cu reducerea costurilor de energie si cu durata mare de viata a acoperisului inseamna o valoare crescuta a proprietatii. Un acoperis verde atenueaza zgomotele, mai ales sunetele de frecventa joasa. Cand suprafata acestuia este mare, poate reduce zgomotele exterioare cu pana la 40 de decibeli.

Iata ca exista numeroase motive pentru care popularitatea acoperisurilor verzi in cadrul proiectelor urbane sau rurale inregistreaza o crestere constanta in ultimii ani, fiind in prezent o optiune des folosita, datorita experientei dobandite si imbunatatirii constante a solutiilor existente, oferite pe piata romaneasca, la un nivel ridicat de profesionalism, de BMI Romania.

De-a lungul anilor, compania s-a concentrat pe o dezvoltare si imbunatatire continua a materialelor destinate construirii si hidroizolarii acoperisurilor verzi, astfel incat sa faca fata solicitarilor exigente venite din partea clientilor si avand mereu grija fata de mediul inconjurator. BMI Icopal a devenit o referinta mondiala in hidroizolatii, datorita materialelor inovatoare, serviciilor complete si experientei dobandite prin oferirea de sisteme complete pentru acoperisuri plane, detinand certificatul de management al calitatii, care atesta respectarea standardelor ISO 9001, precum si certificatul pentru sistemul de management al mediului, ISO 14001.

Pentru ca dumneavoastra sa beneficiati de potentialul maxim al sistemelor de hidroizolatie alese, compania actualizeaza constant portofoliul de produse, implementeaza tehnologii inovatoare si ofera o durata extinsa de viata pentru gama de produse BMI Icopal, care asigura proiecte de acoperisuri verzi la cele mai inalte standarde de calitate.

BMI Romania
Str. Europa Unita, Nr. 5
Ro 550018, Sibiu, Romania
Telefon: +40 746 37 37 35
Email: office_ro@bmigroup.com

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 193 – iulie 2022, pag. 20

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/07/01/5-beneficii-ale-acoperisurilor-verzi-cea-mai-noua-tendinta-in-constructii-de-la-bmi-romania/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.