«

»

ALUPROF ALUMINIUM SYSTEMS: Vertical Greenery Systems – fatade in slujba ecologiei

Share

Sistemele moderne pentru fatade ofera un caracter unic cladirilor, asigura o iluminare adecvata a interiorului acestora si – din ce in ce mai mult – integrarea lor in mediul natural inconjurator, de exemplu, cu ajutorul sistemelor de ghidare verticala a spatiilor verzi. 

Sistemele de ghidare verticala a spatiilor verzi sunt din ce in ce mai des utilizate in proiectarea cladirilor de birouri si a cladirilor multifunctionale. Aceasta se datoreaza urbanizarii in plin avant, precum si unei constientizari in crestere a impactului negativ al oamenilor si al constructiilor asupra mediului. Integrarea naturii in cladiri devine tot mai mult o necesitate in zonele dens populate, unde reducerea emisiilor de CO2 si de particule nocive este o prioritate. Amplasarea corecta a plantelor in jurul cladirilor nu numai ca imbunatateste microclimatul, dar are si un impact pozitiv asupra sanatatii biologice si mentale a rezidentilor. Alaturi de cladirile moderne, se ridica din ce in ce mai mult si spatiile verzi.

 

Fatade verzi si pereti vii 

Putem distinge doua categorii principale de sisteme de ghidare verticala a spatiilor verzi. Prima dintre acestea este reprezentata de fatadele verzi. Plantele sunt amplasate langa fatade, astfel incat cresterea lor sa aiba loc pe verticala, de-a lungul acesteia. In cazul fatadelor verzi directe, plantele cataratoare asigura un strat de sustinere pentru vegetatia care acopera fatada cladirii. In cazul fatadelor verzi intermediare, este necesara o constructie suplimentara pentru plantele cataratoare, cum ar fi cabluri, suporturi sau plase.

Cea de-a doua categorie de sisteme de gestionare a spatiilor verzi pe verticala este reprezentata de asa-numitii pereti vii. In acest caz, substratul din care cresc plantele este distribuit de-a lungul intregii fatade (de obicei, plantele nu au niciun contact cu solul). Peretii vii necesita utilizarea unor solutii mai avansate din punct de vedere tehnologic pentru a mentine vegetatia bine irigata si pentru a intretine substratul. Exista, de exemplu, sisteme modulare in care substratul si vegetatia sunt fixate pe anumite sectiuni ale fatadei. Se folosesc, de asemenea, ghivece speciale sau suporturi atasate la fatada, din care cresc plantele.

Cel mai adesea, pe fatada unei singure cladiri sunt utilizate simultan mai multe tipuri de sisteme de gestionare a spatiilor verzi verticale.

 

Vertical Greenery Systems – avantajele solutiei 

Vegetatia din care sunt compuse fatadele verzi si peretii vii aduce o serie de beneficii mediului si oamenilor care traiesc in el: filtreaza aerul de particulele nocive, produce oxigen, reduce dioxidul de carbon din aer si este responsabila pentru retinerea umiditatii. Stratul verde ofera umbra si absoarbe partial radiatia solara care cade pe fatade, ceea ce imbunatateste confortul termic in timpul verii. Prin urmare, cererea de racire a cladirilor este redusa. Orientarea verticala a spatiilor verzi influenteaza, de asemenea, proprietatile acustice ale cladirii – vegetatia estompeaza zgomotul si imbunatateste astfel confortul acustic.

Verdeata calmeaza, are un efect pozitiv asupra vederii si starii de spirit si, de asemenea, subliniaza calitatile estetice ale cladirii.

 

Sediul central al Viacom International Media Network (VIMN) din Londra 

Sediul central al Viacom International Media Network (VIMN) din Londra a fost proiectat cu gandul la dezvoltarea sustenabila. Cladirea dispune de solutii precum un sistem de colectare a apei de ploaie, 96 de panouri fotovoltaice, un acoperis verde si un sistem de ghidare verticala a vegetatiei – un perete viu de 345 m². Pe langa aspectul sau impresionant, cladirea VIMN ia in considerare si bunastarea rezidentilor sai. Din acest motiv, a fost proiectata pentru a maximiza lumina zilei in interior, desi este inconjurata direct de alte constructii pe trei laturi.

Intr-un proiect cu un asemenea accent pe performanta, folosirea solutiilor ALUPROF era o decizie fireasca. Un exemplu este MB-SR50N pentru perete cu montanti si traverse, sistem de fatada care ocupa un loc important in oferta ALUPROF. Sistemul vine si in versiuni cu izolatie termica sporita: MB-SR50N HI si MB-SR50N HI+, precum si in variante care permit constructii cu un aspect diferit, cum ar fi asa-numita linie verticala sau orizontala MB-SR50N PL sau fatada „semi-structurala” din aluminiu MB-SR50N EFEKT care a fost, de asemenea, utilizata in cadrul proiectului cladirii VIMN. O alta solutie folosita este sistemul de ferestre si usi MB-70HI cu o izolatie termica sporita, al carei coeficient Uf, in functie de profile si accesoriile utilizate, variaza intre 1,0 si 2,3 W/(m2K).

 

Sisteme pentru fatade in slujba ecologiei 

Construirea cladirilor impresionante, eficiente din punct de vedere energetic si ecologice, cu fatade vitrate, devine posibila datorita utilizarii sistemelor de fatade din aluminiu – doar 5% din energia necesara pentru producerea metalului original este folosita pentru reciclarea aluminiului, iar aproape 75% din aluminiul produs in lume este utilizat in continuare. Datorita sistemelor moderne si inovatoare din aluminiu, este posibil sa se realizeze viziunile indraznete ale designerilor, mentinand in acelasi timp cele mai inalte standarde de siguranta, functionalitate si ecologie.

 

Let’s build a better future 

Fatadele cladirilor acoperite de plante reprezinta ideea viitorului. Sistemele verticale de gestionare a spatiilor verzi permit crearea unor noi suprafete de mari dimensiuni pentru cresterea plantelor, ceea ce este extrem de important in zonele puternic urbanizate. Fatadele verzi si peretii vii au un impact pozitiv asupra mediului, precum si asupra cladirilor si a rezidentilor acestora. Pe langa gestionarea vegetatiei verticale, sistemele de fatade ecologice din aluminiu ofera posibilitati de design aproape nelimitate pentru arhitectura contemporana.

Pentru mai multe informatii despre solutiile din domeniul constructiilor, inclusiv despre proiectele moderne care participa la concursul „Cladirea Anului cu Sistemele Aluprof”, vizitati Future Builders (https://future-builders.com/en/contest).

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 193 – iulie 2022, pag. 18

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/07/01/aluprof-aluminium-systems-vertical-greenery-systems-fatade-in-slujba-ecologiei/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>