«

»

ASRO: Noi standarde nationale pentru securitatea la incendiu

Share

Incendiile care au loc in cladiri sunt imprevizibile si mai puternice ca niciodata. Peste 5.000 de astfel de incidente au loc zilnic la nivel european, de aceea securitatea la incendiu a cladirilor a devenit o problema sociala si de securitate majora. Mai mult, deoarece reglementarile in privinta securitatii la incendiu variaza semnificativ de la o tara la alta (ceea ce duce la nivele diferite de securitate la incendiu pentru cetatenii UE), este in mod evident necesara o abordare comuna in ceea ce priveste prevenirea si raspunsul cat mai eficient la acest tip de evenimente.

 

Elaborate prin consens, standardele reprezinta solutia care vine in ajutorul domeniului securitatii la incendiu. Prin intermediul acestora, sunt specificate cerinte si bune practici pentru prevenirea sau reducerea incidentei incendiilor in cladiri, pentru securitatea produselor si echipamentelor utilizate in constructii, pentru gestionarea daunelor si protejarea vietii umane.

Intreaga comunitate de standardizare, formata din experti, factori de decizie, experti in domeniul incendiilor, cercetatori, producatori de materiale de constructii si alte parti interesate au conlucrat pentru revizuirea si elaborarea standardelor specifice securitatii la incendiu. Doar in ultimele luni, ASRO a adoptat de la nivel european o serie de standarde care au ca scop semnele de securitate, instalatiile de control al fumului si cele de stingere a incendiilor si incercarile de rezistenta la foc pentru instalatiile tehnice folosite in cadrul cladirilor.

Utilizarea unor semne si simboluri grafice unanim recunoscute la nivel international faciliteaza protectia si minimizeaza confuzia si riscul de accidentare. Anul acesta au fost publicate doua noi amendamente ale standardului SR EN ISO 7010:2020Simboluri grafice. Culori si semne de securitate. Semne de securitate inregistrate. Standardul prevede semne de securitate in scopul prevenirii accidentelor, protectiei impotriva incendiilor, ofera informatii privind pericolele pentru sanatate si evacuarea de urgenta. Acesta este in conformitate cu SR ISO 3864-1:2015 privind principiile de proiectare a semnelor si marcajelor de securitate si cu SR ISO 3864-3:2017 care abordeaza principiile de proiectare a simbolurilor grafice utilizate in semnele de securitate. Cele doua amendamente, SR EN ISO 7010:2020/A2:2022 si SR EN ISO 7010:2020/A3:2022, adauga standardului publicat in 2020 noua noi semne de securitate.

In privinta instalatiilor de control al fumului, dar si de stingere a incendiilor, au fost adoptate noile versiuni ale partilor 6 si 13 ale standardului SR EN 12101Sisteme pentru control al fumului si gazelor fierbinti, care ofera specificatii pentru sisteme cu presiune diferentiala, respectiv metodele de proiectare si de calcul, instalare, incercari in vederea receptiei, incercari periodice si mentenanta acestor sisteme. Totodata, a fost adoptat si un nou standard, SR EN 14972-10:2022, care specifica un protocol de incercare a sistemelor cu ceata de apa.

Rezistenta la foc a unei structuri, a unui sistem sau a unui element utilizat in construirea unei cladiri reprezinta unul dintre cei mai importanti factori pentru securitatea acesteia. Testarea rezistentei la foc implica mai multe aspecte, printre care si respectarea standardelor de testare a performantei diferitelor elemente de constructii, atunci cand sunt supuse unor conditii standardizate de expunere la foc. Spre exemplu, pentru instalatiile tehnice, a fost elaborat standardul european EN 1366. Pe parcursul acestui an, au fost adoptate la nivel national noile parti ale standardului, si anume SR EN 1366-11+A1:2022Incercari de rezistenta la foc pentru instalatii tehnice. Partea 11: Sisteme de protectie la incendiu pentru sisteme de cabluri si componente asociate si SR EN 1366-3:2022 – Incercari de rezistenta la foc pentru instalatii tehnice. Partea 3: Etansari ale trecerilor.

Standardele pot fi achizitionate din magazinul online al ASRO: https://magazin.asro.ro/.

 

Despre ASRO

ASRO – Organismul National de Standardizare – este platforma nationala pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale.

Ca parte a comunitatii globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC si ETSI, ASRO joaca un rol important in punerea la dispozitie, pentru o gama tot mai larga de parti interesate, a unei platforme usor accesibile, necesara pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizatii.

Prin participarea in cadrul activitatii de standardizare, fiecare membru este la curent cu noile procese tehnologice standardizate, poate sustine punctul de vedere cu privire la continutul proiectelor de standarde in curs de elaborare si isi poate adapta din timp modul de lucru pentru a respecta cerintele standardizate la nivel european.

 

Contact:

Website: https://www.asro.ro/ | E-mail: relatii.publice@asro.ro | Linkedin: https://www.linkedin.com/company/rostandard

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 193 – iulie 2022, pag. 28

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/07/01/asro-noi-standarde-nationale-pentru-securitatea-la-incendiu/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.