«

»

INTERVIUL EDITIEI iulie 2022: Integritatea, performanta si excelenta care te definesc

Share

20 de ani pot fi sinonimi cu una dintre fatetele unei vieti de om. Din punct de vedere profesional vorbind, pragul de 20 de ani marcheaza acea experienta „coapta” care devine sursa proiectelor matur gandite si impecabil puse in opera. Intr-o lume ideala, acesta este telul fiecaruia dintre noi. Exista insa si oameni – si, coagulate in jurul lor, companii – pentru care superlativele au fost chiar piatra de temelie, si nu o tinta avand, spre ea, un drum masurat in lungimi temporale. Care, astfel porniti la drum, au continuat sa-si rafineze talentul si metodele intr-o evolutie constanta, care au fost in permanenta model si etalon pentru ceilalti, care – in fine – au construit, dupa chipul si asemanarea lor, o lume articulata din proiecte de pionierat, memorabile, complexe si cel mai adesea dificile, venind cu beneficiul plusvalorii in fiecare dintre nenumaratele parteneriate si colaborari.

Ceea ce prindea forma in urma cu doua decenii in jurul „nucleului” de proiectare structurala este astazi un puternic furnizor de servicii integrate in domeniul constructiilor. Ce nu s-a schimbat in tot acest timp sunt valorile care i-au ghidat parcursul. Ing. Dragos Marcu, asociat, director general, marcheaza aceasta varsta („rotunda”) a companiei conducandu-ne intr-o scurta incursiune prin lumea (si prin povestea) Popp & Asociatii.

 

Revista Constructiilor: Popp & Asociatii aniverseaza anul acesta 20 de ani de activitate. Spuneti-ne cum a inceput totul.

Dragos Marcu: Eu si ing. Madalin Coman lucram de ceva vreme impreuna cu domnul ing. Traian Popp la Aedificia MP, firma de proiectare pe care dumnealui o detinea impreuna cu domnul acad. prof. Mazilu. Momentul retragerii din activitate a domnului profesor Mazilu a deschis o noua etapa pentru noi, acela a fost momentul infiintarii Popp & Asociatii, punctul zero de la care aniversam anul acesta 20 de ani de activitate. Ne-am propus atunci sa fim o companie care sa dea tonul in industrie, si ma refer aici atat la calitatea si complexitatea serviciilor noastre, cat si la a fi un deschizator de drumuri, prin dezvoltarea si implementarea de tehnologii inovatoare. Desi cu personalitati diferite, toti trei am fost de acord ca definitorii pentru activitatea noastra vor fi integritatea, performanta, excelenta.

 

Revista Constructiilor: Ati vorbit despre modul in care vedeati compania la momentul infiintarii si despre cum doreati sa evolueze. Considerati ca ati reusit ceea ce v-ati propus?

Dragos Marcu: In mod cert da. Am raspuns atat de sigur nu din lipsa de modestie, ci pentru ca in cei 20 de ani de activitate compania noastra a demonstrat acest lucru. Ne-am impus ca trendsetter in industria de proiectare structuri, am creat si aplicat solutii pentru structuri sigure, performante, durabile, care au raspuns solicitarilor clientilor nostri, indiferent de gradul de complexitate al acestora. Fiind mereu intre primii, le-am oferit altora ocazia sa ne imite, astazi in piata existand multe alte fime care au imprumutat din know-how-ul nostru, unele cu succes, altele nu. Insa Popp & Asociatii a ramas o prezenta continua in varf si ramane un reper pentru cei mai multi. A fost un efort de echipa, atat al managementului, cat si al angajatilor companiei, adevarati profesionisti ai domeniului, care au mentinut standardele ridicate de-a lungul timpului.

 

Revista Constructiilor: Revenind un pic la primii ani de activitate, care a fost primul proiect in care a fost implicata firma?

Dragos Marcu: Nu pot spune cu exactitate care a fost primul proiect, erau mai multe care se derulau in acea perioada, incepute aproximativ in acelasi timp. Dar va pot spune care au fost proiectele care ne-au facut remarcati, acele proiecte care au impus standardele de care vorbeam mai devreme. Am continuat proiectul inceput in cadrul Aedificia MP, respectiv cladirea de birouri Charles de Gaulle Plaza din Bucuresti, care are o adancime a infrastructurii de aproximativ 16,20 m si o inaltime de aproximativ 68 m. La acel moment, in 2004, a fost prima constructie cu 5 subsoluri din Bucuresti si printre cele mai inalte cladiri de birouri existente in Romania. Tehnologia nou implementata la aceasta lucrare a fost executia in sistem „top-down”, o solutie inovatoare la acel moment. Aproximativ in aceeasi perioada lucram la proiectarea altor cladiri de birouri, cum este sediul grupului Tiriac, sediul Porsche Romania, sediul Uniunii Arhitectilor. Mergand pe o linie complementara, printre primele proiecte de consolidare pe care le-am realizat a fost cel pentru Palatul de Justitie din Bucuresti, una dintre cele mai mari cladiri administrative existente in Romania.

 

Revista Constructiilor: Prin ce s-a evidentiat Popp & Asociatii de celelalte firme de proiectare in trecut si prin ce se evidentiaza acum?

Dragos Marcu: In primul rand, am fost consecventi in respectarea legilor, normelor, standardelor, reglementarilor romanesti si europene in vigoare, nu am facut compromisuri care sa afecteze siguranta cladirilor proiectate. Integritatea este una dintre valorile noastre, de la care nu ne-am abatut in trecut si de la care nu ne abatem nici in prezent. Apoi, am vizat in proiectele noastre o performanta superioara a structurilor, rezilienta si sustenabilitate, am cautat mereu sa aducem o plus-valoare tehnica si economica. In al treilea rand, tehnologiile noi pe care le-am propus clientilor de-a lungul timpului, pentru ca au rezolvat probleme de o complexitate ridicata. Am proiectat infrastructuri de pana la 6 subsoluri, suprastructuri de peste 25 de etaje, parti de cladire aflate in consola mergand chiar pana la 13 metri. Mentionez aici si implementarea pentru prima data in Romania a unor solutii tehnice alternative care reduc efectele actiunii seismice – si trebuie amintita aici singura cladire de birouri si una dintre putinele europene dotata cu amortizoare seismice, utilizarea planseelor post-tensionate care asigura o mai mare flexibilitate a spatiului construit, aplicarea modului de lucru BIM in coordonare cu celelalte specialitati. De asemenea, am dezvoltat o metodologie proprie, unica, de eficientizare a activitatii si a proiectelor, pe care o folosim in prezent, am investit constant in softuri si echipamente de calitate, dar si in instruire, am tinut pasul cu digitalizarea globala a industriei noastre. In plus, avem o echipa de specialisti in a carei dezvoltare profesionala am investit constant, am sustinut-o si incurajat-o. Ne mandrim acum cu numarul de experti si verificatori tehnici atestati din companie, iar ceea ce ne diferentiaza, evidentiaza fata de alte companii este si aceasta echipa de profesionisti.

 

Revista Constructiilor: Popp & Asociatii este acum un grup de firme. Cum s-a ajuns aici si care e rolul acestor companii satelit?

Dragos Marcu: Am evoluat, intr-adevar, iar grupul Popp cuprinde acum sase firme specializate, performante. Activitatea de baza, nucleul, ca sa ii spun asa, este proiectarea structurala, cea cu care am inceput, iar o provocare pe care am acceptat-o recent a fost aceea de a intra in lucrari ca proiectant general. Celelalte companii au aparut ca raspuns la solicitarile venite din partea clientilor, au fost diferite nevoi tehnice care au aparut si pe care ne-am dat seama ca le putem acoperi, avand in echipa oameni specializati pe anumite domenii. Dupa cum am mai spus si cu alte ocazii, dorinta de a ne diversifica serviciile nu a avut ca scop crearea unor companii noi, ci a fost un mod de a rasplati increderea clientilor in noi, carora am dorit sa le putem asigura servicii integrate. Iar acum, cei care apeleaza la grupul Popp pot beneficia de servicii de consultanta, expertizare si verificare tehnica, inginerie geotehnica, asistenta tehnica, monitorizare, management de proiect, testari ale materialelor de constructii si, cel mai recent, servicii BIM complete. Cu toate acestea, desi companiile grupului Popp se sustin si completeaza reciproc, serviciile pot fi oferite si independent.

 

Revista Constructiilor: Ce proiecte aveti acum in derulare? In ce domenii?

Dragos Marcu: Nu stiu cu care sa incep sau pe care sa le mentionez, pentru ca avem multe proiecte in derulare. Este in lucru turnul de control de la aeroportul din Ghimbav – Brasov, asta dupa ce am finalizat in trecut proiectarea aeroportului. Lucram la doua spitale, un stadion, alte facilitati sportive, la un complex universitar, expertizam mai multe cladiri cu risc seismic din Bucuresti, acesta fiind unul dintre acele proiecte in care sunt implicate si firmele satelit (Popp & Asociatii Inginerie Geotehnica, Ultratest, Popp & Asociatii BIM Technologies). Avem in lucru proiectarea structurii unor ansambluri rezidentiale din Bucuresti si Brasov, a unor centre comerciale si a unor spitale. Suntem proiectant general pentru Muzeul National al Revolutiei Anticomuniste din Decembrie 1989 si pentru Muzeul National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului din Romania, doua proiecte inedite pentru echipele noastre. Exista si cateva lucrari care vizeaza consolidarea sau schimbarea functiunii unor cladiri monument-istoric in Bucuresti, dar si in tara.

 

Revista Constructiilor: Ganduri pentru viitor?

Dragos Marcu: Imi doresc sa avem parte de clienti si proiecte care sa ne provoace in sens pozitiv si sa ne dea motive de mandrie. Sunt convins ca vom pastra si vom merge mai departe in acelasi spirit pe care l-am urmat acesti 20 de ani. Nu vom uita de unde am inceput, nu ne vom uita inaintasii, vom oferi in continuare solutii pentru structuri sigure.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 193 – iulie 2022, pag. 4

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/07/01/interviul-editiei-iulie-2022-integritatea-performanta-si-excelenta-care-te-definesc/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>