«

»

ASRO: Standardele si cresterea rolului-cheie al IMM-urilor

Share

Standardele fac viata mai usoara si mai sigura atat pentru companii, cat si pentru clienti. Acestea au rolul de a imbunatati performanta intreprinderilor, de a proteja sanatatea si securitatea consumatorilor si muncitorilor, dar si mediul inconjurator si, totodata, permit firmelor sa respecte legile si reglementarile relevante. Standardele simplifica introducerea pe piata a noilor tehnologii si inovatii si asigura faptul ca produsele, componentele si serviciile furnizate de companii vor fi compatibile reciproc.

Microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) reprezinta mai mult de 99% din totalul intreprinderilor europene si, potrivit declaratiilor Parlamentului European, acestea asigura doua treimi din locurile de munca din sectorul privat si contribuie cu mai mult de jumatate din valoarea adaugata totala creata de intreprinderile din UE. De aceea se si spune ca IMM-urile constituie coloana vertebrala reala a economiei Europei.

 

Activitatea de standardizare contribuie la cresterea rolului-cheie al IMM-urilor in societate, dar, de cele mai multe ori, valoarea adaugata a standardelor nu este bine cunoscuta de catre intreprinderile mici. ASRO a decis sa abordeze aceasta problema si a intensificat eforturile care vizeaza IMM-urile si participarea lor la activitatea de standardizare.

 

Prin urmare, organismul national de standardizare acorda o atentie deosebita sectorului constructiilor, acesta fiind domeniul cu cele mai multe comitete tehnice nationale: nu mai putin de 40 dintre cele 156 de comitete tehnice ASRO active sunt dedicate constructiilor.

 

La nivel national se disting 4 subsectoare de standardizare pentru domeniul constructiilor. Acestea sunt:

 

  • Proiectarea structurala, care se ocupa cu standardizarea in domeniul proiectarii structurale si geotehnice a constructiilor civile, industriale si agrozootehnice, in domeniul dispozitivelor antiseismice, in domeniul sustenabilitatii mediului construit si al modului de lucru colaborativ Building Information Modeling (BIM);

 

  • Materialele si produsele pentru constructii, care are ca sfera de activitate standardizarea in domeniul materialelor si produselor pentru constructii, ciment, var si ipsos, sticla pentru constructii, beton si prefabricate din beton, pardoseli si materiale pentru pardoseli si pereti, in domeniul materialelor pentru acoperisuri, izolatii termice, fonice si pentru hidroizolatii, in domeniul pietrei naturale, al zidariei si structurilor pentru zidarie, al produselor geosintetice, al cosurilor de fum si al obiectelor sanitare ceramice;

 

  • Performanta tehnica a cladirilor, care are ca obiect de activitate standardizarea in domeniul performantei tehnice a cladirilor si elementelor de cladire;

 

  • Instalatiile pentru constructii, al carui scop este standardizarea in domeniul instalatiilor de incalzire, ventilare si conditionare a aerului utilizate in constructii, in domeniul instalatiilor electrice in constructii si in domeniul instalatiilor sanitare.

 

ASRO faciliteaza participarea IMM-urilor la procesul de elaborare a standardelor. Reprezentantii IMM-urilor se pot implica in activitatea comitetelor tehnice nationale si, de asemenea, pot fi nominalizati ca experti tehnici in cadrul comitetelor internationale.

 

In plus, IMM-urile din Romania beneficiaza de tarife speciale pentru participarea in cadrul comitetelor tehnice nationale. Daca sunteti interesat de participarea in cadrul unui comitet tehnic, va puteti adresa Departamentului Standardizare al ASRO – standardizare@asro.ro.

 

Despre ASRO

ASRO – Organismul National de Standardizare – este platforma nationala pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale.

Ca parte a comunitatii globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC si ETSI, ASRO joaca un rol important in punerea la dispozitie, pentru o gama tot mai larga de parti interesate, a unei platforme usor accesibile, necesara pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizatii.

Prin participarea in cadrul activitatii de standardizare, fiecare membru este la curent cu noile procese tehnologice standardizate, poate sustine punctul de vedere cu privire la continutul proiectelor de standarde in curs de elaborare si isi poate adapta din timp modul de lucru pentru a respecta cerintele standardizate la nivel european.

Contact:

Website: https://www.asro.ro/ | E-mail: relatii.publice@asro.ro | Linkedin: https://www.linkedin.com/company/rostandard

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 194 – august 2022, pag. 4

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/08/01/asro-standardele-si-cresterea-rolului-cheie-al-imm-urilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>