«

»

De vorba cu noul presedinte al Uniunii Geodezilor din Romania

Share

In numarul trecut al revistei, va anuntam concluziile Conferintei Nationale (din 10 iunie) a Uniunii Geodezilor din Romania, precum si noua componenta a forurilor de conducere ale Uniunii, in fruntea carora se va afla, pentru perioada 2022-2026, dl ing. Mircea Afrasinei. Un perfectionist cu o pregatire profesionala solida si avand deja o bogata experienta de conducere – ca vicepresedinte UGR in ultimii 8 ani si presedinte al Filialei Neamt -, familiarizat fiind cu problemele specialistilor geodezi din Romania, dar si cu mijloacele prin care acestea pot fi rezolvate, noul presedinte a pornit la drum pregatit sa continue realizarile notabile din ciclul anterior. Ce inseamna, concret, aceasta si cine este Mircea Afrasinei va inviam sa descoperiti in paginile urmatoare.

 

Revista Constructiilor: Domnule Mircea Afrasinei, ati fost ales presedinte al Uniunii Geodezilor din Romania. Cititorii revistei ar vrea sa va cunoasca. Spuneti-ne cateva cuvinte despre dumneavoastra.

Mircea Afrasinei: M-am nascut si am crescut intr-o zona frumoasa si draga multor oameni, in orasul Tg. Neamt, mai precis in Humulestii lui Ion Creanga. Casa parinteasca este „la doua palme” de bojdeuca copilariei marelui nostru scriitor.

Tatal meu era un om al preciziei, in tot ceea ce facea era extrem de riguros – cred ca de la el am mostenit si eu aceasta aplecare catre valori exacte, obtinute prin masuratori repetate, facute cu migala si pasiune.

Sunt absolvent al Universitatii Tehnice din Petrosani, specializarea topografie miniera, promotia 1991, iar in anul 2005 am absolvit studiile postuniversitare de „Tehnici si tehnologii moderne in lucrarile de topografie si cadastru” din cadrul Universitatii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

Dupa absolvirea facultatii m-am angajat la OCAOTA (Oficiul de Cadastru Agricol si Organizarea Teritoriului Agricol) Neamt, punand umarul la aplicarea legilor fondului funciar. In 1996 am fost numit in functia de inginer-sef al acestei institutii.

Dorinta de a practica aceasta profesie la standarde cat mai inalte m-a condus la decizia de a ma retrage in anul 2001 in domeniul privat, la societatea pe care am infiintat-o impreuna cu sotia mea, si ea inginer topograf, societate pe care o administrez si astazi.

Am activat in Uniunea Geodezilor din Romania incepand cu anul 1996, an in care am fost ales presedinte al Filialei UGR din judetul Neamt, functie pe care o ocup si astazi.

Am colaborat, in cadrul mandatelor de presedinti ai UGR, cu distinsii domni Constantin Savulescu, Johan Neuner, Cornel Paunescu, Ionut Savoiu si Petre Iuliu Dragomir. Sub conducerea ultimilor trei am indeplinit si functia de vicepresedinte al UGR.

Fiind angrenat in aceasta profesie, am considerat ca nu este de ajuns sa obtii doar o diploma pe baza careia sa poti activa, ci este necesar sa lupti pentru a putea sa pui in practica tot ceea ce ai invatat, sa te intereseze evolutiile din acest domeniu, sa te adaptezi la tot ceea ce apare nou, sa transmiti problemele care apar si nu in ultimul rand sa propui si sa sustii noi solutii.

Toata munca mea a presupus sacrificii, de multe ori am pus profesia inaintea familiei, insa am avut mare noroc de o sotie si o fiica care m-au inteles si m-au sprijinit in tot ceea ce am facut, drept care le se sunt profund recunoscator.

 

Revista Constructiilor: Ce v-ati propus sa realizati, ca presedinte UGR, in urmatorii patru ani?

Mircea Afrasinei: In momentul in care am acceptat sa candidez pentru aceasta functie, am discutat cu colegii mei si le-am transmis gandurile mele pentru acest mandat: continuarea muncii depuse de fostul presedinte si intregul biroul executiv din mandatul anterior.

Astfel, impreuna cu noii membri ai biroului executiv, voi cauta cele mai bune cai pentru a finaliza punerea in dezbatere si aprobarea legii geodezului, reluarea dialogului constructiv cu ANCPI, accelerarea lucrarilor de cadastru si inregistrare sistematica, punerea in valoare si respectarea acestei profesii.

 

Revista Constructiilor: De ce au nevoie geodezii de o lege?

Mircea Afrasinei: Pentru ca aceasta profesie acopera o sfera foarte larga de lucrari, majoritatea lor fiind lucrari publice, cu responsabilitate foarte mare:

  • Lucrari de cadastru si inregistrare sistematica – inregistrarea in cartea funciara a tuturor proprietatilor, a drepturilor de proprietate obtinute pe toate caile legale posibile in Romania, precum si inscrierea posesiilor in zonele neatinse de legile fondului funciar;
  • Toate proiectele de dezvoltare de infrastructura, suprastructura, retele edilitare, care incep, sunt conduse in executie si se finalizeaza prin munca geodezului;
  • Proiectele de digitalizare care au, la randul lor, aportul geodezului;
  • Planurile urbanistice, care sunt dezvoltate pe masuratorile si planurile realizate de geodez;
  • O mare parte a expertilor tehnici judiciari provin din randul geodezilor.

Dupa cum se vede, acoperim o mare arie de lucrari, in care este nevoie de calitate, responsabilitate, precizie. Desfasuram un serviciu public. Avand in vedere toate acestea, avem nevoie de un cadru legal, pe care l-am avut dar l-am pierdut – si nu din dorinta noastra. Avem nevoie de o lege specifica, care sa ne ajute sa progresam, sa crestem calitatea serviciilor prestate, sa tindem spre noi standarde profesionale. Geodezul are nevoie de pregatire continua. Si nu in ultimul rand avem nevoie sa ne putem apara interesele, tinand cont de multitudinea de proiecte in care este implicata profesia pe care o reprezentam.

Nu dorim altceva decat normalitate. Trebuie sa ne aliniem cu toate profesiile liberale recunoscute in Romania si care au, la randul lor, cate o lege care le reprezinta: notari, arhitecti etc.

Trebuie sa ne aliniem geodezilor din intreaga lume si in special geodezilor din Europa; reglementarile legale ale acestei profesii, europene si internationale, ne sunt cunoscute, UGR fiind membra atat a Federatiei Internationale a Geodezilor (FIG) cat si a Consiliului Geodezilor Europeni (CLGE).

 

Revista Constructiilor: In ultimii doi ani, societatea a trecut printr-o pandemie, iar acum, la granita, avem un razboi. Cum au afectat aceste evenimente piata de servicii de specialitate?

Mircea Afrasinei: Comunitatea geodezilor a fost greu incercata de aceste evenimente. In timpul pandemiei, nu am gasit intelegerea necesara la ANCPI pentru lucrarile de inregistrare sistematica aflate in desfasurare. Desi aceste lucrari se desfasoara in contact direct cu fiecare proprietar, contractele nu au fost decalate, nu am fost compensati, ajungandu-se la penalizari din cauza neindeplinirii obiectivelor contractuale.

Dar, ca aspect pozitiv, mentionez ca s-a reusit depunerea lucrarilor in mediul online, print-o mult-asteptata etapa de digitalizare.

In ceea ce priveste razboiul de la granita, acesta afecteaza la randul lui piata de servicii. Inflatia a crescut foarte mult, si ne este greu sa tinem pasul prin cresterea salariilor. Munca noastra se bazeaza pe deplasari in teren, care se traduc in costuri de transport, prelucrari de date, deci consum sporit de energie electrica. Acestea sunt doar doua dintre componentele cu o explozie majora in ceea ce priveste marirea costurilor. O alta problema majora este forta de munca calificata, care lipseste. In acest moment, toate universitatile de profil se plang ca au un numar redus de studenti.

Ordonantele emise in ultimii doi ani de Guvernul Romaniei nu sprijina si domeniul in care activam. ANCPI trebuie sa compenseze, in cadrul contractelor aflate in executie, cresterea peste asteptari a inflatiei. Trebuie sa fim ajutati sa depasim aceasta perioada foarte dificila.

 

Revista Constructiilor: Care este locul inginerului geodez in noua lume digitala?

Mircea Afrasinei: Asa cum am aratat, el are un loc bine definit. Trebuie sa se specializeze, sa fie la curent cu tot ce e mai nou in domeniu. Precizez din nou ca este nevoie de o lege specifica, este nevoie de pregatire continua, de calitate. Nimeni nu trebuie lasat in urma, comunitatea, impreuna cu ANCPI, trebuie sa stimuleze si sa sprijine piata serviciilor liberale, astfel incat sa poata fi integrati toti specialistii. ANCPI are o responsabilitate fata de mediul privat, asa cum si mediul privat are o responsabilitate fata de ANCPI, si doar prin colaborare si dialog vom gasi cele mai bune solutii la problemele noastre.

 

Revista Constructiilor: Ce mesaj aveti pentru comunitatea profesionala din care faceti parte?

Mircea Afrasinei: Sa priveasca cu incredere viitorul si sa se alature Uniunii Geodezilor din Romania. Doar impreuna vom fi mai puternici in atingerea telurilor propuse. Vrem ca fiecare profesionist din domeniu sa isi desfasoare activitatea in cele mai bune conditii, cu satisfactia lucrului bine facut.

Mesajul meu este unul de unitate a tuturor celor din comunitatea noastra profesionala, indiferent de mediul in care activeaza: bugetar, privat sau academic.

Avem multe de facut. Profesia noastra este recunoscuta prin corectitudine si precizie. Deviza noastra este: „suma erorilor trebuie sa tinda spre zero”.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 194 – august 2022, pag. 42

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/08/01/de-vorba-cu-noul-presedinte-al-uniunii-geodezilor-din-romania/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>