«

»

INTERVIUL EDITIEI august 2022: Ar trebui sa readucem prefabricarea la locul pe care il merita in industria constructiilor

Share

 

„PLAN 31, din Cluj-Napoca” este una dintre primele asocieri pe care mintea le face, cand se vorbeste despre proiectarea structurala. Mintea oricui are legatura cu domeniul constructiilor, in orice caz. O echipa de specialisti care se identifica cu seriozitatea, meticulozitatea, inventivitatea si creativitatea in domeniul proiectarii structurilor din elemente prefabricate si monolite pentru cladiri civile si industriale, cu un portofoliu de lucrari remarcabil, al carei „motor” este un om cu peste 40 de ani de experienta (exceptionala) in invatamantul academic de specialitate – si nu oriunde, ci intr-un centru universitar – cel de la Cluj – de top, recunoscut la nivel international pentru calitate si performante, nu se putea sa nu stabileasca un standard in domeniu. Oferind solutii care echilibreaza de fiecare data aspectul tehnic cu cel economic (caci, da, performanta trebuie gandita si sub aspect financiar), Plan 31 nu inceteaza sa fie un model de urmat, iar daca directia pe care o da provoaca gandirea superficiala a unora si propune variantele indelung analizate si atent modelate, ei bine, oricine are garantia ca aceasta directie este cea corecta.

Despre modul in care ar trebui sa te raportezi – ca practicant, dar si ca beneficiar – la proiectarea structurala, despre ce inseamna treaba bine facuta, despre curaj, alegeri corecte, responsabilitate si etica profesionala ne povesteste, in acest numar al revistei, dl dr. ing. Kiss Zoltan, director PLAN 31 Ro. 

 

Revista Constructiilor: Povestea PLAN 31 Romania incepe in anul 1999. Si totusi, desi portofoliul de lucrari este unul impresionant, despre oamenii si despre momentele-cheie ale evolutiei sale s-a vorbit destul de putin. Cum a aparut ideea infiintarii companiei? De unde s-a pornit si cum v-a fost „drumul” pana la momentul prezent?

Kiss Zoltan: Activitatea principala a societatii Plan 31 este promovarea structurilor prefabricate de beton armat.

Momentul formarii echipei biroului de proiectare Plan 31 a fost influentat si de schimbarile ce aveau loc in acele vremuri, de aceea ma voi intoarce putin in timp pentru a infatisa mai clar situatia.

Dupa schimbarea de regim politic, pana aproape de sfarsitul anilor ‘90, interesul fata de structurile din beton armat a scazut dramatic, drept urmare, in cele mai multe fabrici de prefabricate, productia s-a oprit aproape in totalitate. Cele care mai functionau in timpul proceselor de privatizare erau greu de vandut, chiar si la pret mic. Industria prefabricarii a supravietuit cu dificultate in acesti ani.

Primele semne de speranta pentru revenire au aparut cand societatea germana METRO a luat decizia de a extinde lantul de magazine si in Romania. Lucrarile primului magazin cu structura din beton armat au inceput in anul 1998, pe baza unui proiect tipizat cu elemente prefabricate aduse din afara tarii.

Avand in vedere numarul mare de magazine pe care au vrut sa le realizeze intr-un timp scurt, au avut nevoie de o fabrica in tara. In acest context, ASA ÉPITŐIPORI KFT, partener METRO in Ungaria, a cumparat o parte din fabrica de prefabricate IZOMAC SA din Turda, aflata in lichidare juridica, si astfel a luat fiinta ASA-CONS Romania. Evident, pe langa productia de prefabricate, a fost nevoie si de un proiectant care sa deserveasca fabrica. Asa s-a nascut PLAN 31 Ro, ca parte dintr-un grup de firme din Ungaria, Bulgaria si Ucraina. La randul nostru, ulterior, am infiintat cate un birou de proiectare in Republica Moldova si Serbia.

Aparitia Plan 31 pe piata din Romania, ca firma specializata in structuri prefabricate, a avut loc, deci, intr-o perioada extrem de favorabila pentru noi, deoarece s-a intamplat ca in numai cativa ani sa se finanteze foarte multe investitii in domeniul comercial, investitii pe care le-am intampinat cu bucurie, biroul nostru proiectand o mare parte dintre ele.

A fost o perioada de crestere rapida a firmei PLAN 31 Ro, care s-a produs, din fericire pentru noi, destul de usor.  Imi aduc aminte cu placere si astazi cat de usor am putut castiga un proiect cu complexitate ridicata in Oradea. Stateam la masa de discutii impreuna cu investitorul, reprezentantii unei banci din Canada, antreprenorul general si mai multi proiectanti si executanti locali, in primavara anului 2002. Investitorul a avut rugamintea, catre toti cei din sala, sa gaseasca o solutie cu care structura de rezistenta sa fie realizata pana la inceputul toamnei. Majoritatea celor din sala au dat termen de executie primavara anului 2003 (termenele lor bazandu-se pe o solutie normala sau cel mult partial cu elemente preturnate).

Am intervenit, aratand ca structura centrului comercial se poate ridica in picioare in cel mult 3 luni daca se alege varianta integral prefabricata. Cat de usor a fost atunci fata de cum este in prezent, cand lupta pentru obtinerea proiectelor este mult mai dura, avand in vedere ca suntem mult mai multi proiectanti pe piata!

In ultima perioada, structurile cerute de catre beneficiari sunt din ce in ce mai complexe. Se pot gasi exemple numeroase de structuri deosebite, proiectate si executate de firme din tara. Cu totii ne dorim sa crestem pe plan profesional, insa acest scop se poate atinge doar prin dezvoltarea cunostintelor si prin promovarea ideilor inovatoare.

 

Revista Constructiilor: Cum este impartita activitatea? Cat din volumul de munca este „prins” in partea de proiectare structurala, si cat este dedicat consultantei de specialitate, realizarii de expertize tehnice, consolidari, teste pe materiale si monitorizarii constructiilor, servicii incluse, de asemenea, in portofoliul Plan 31?

Kiss Zoltan: Activitatea de baza este proiectarea structurala. Scopul societatii noastre si ambitia personala este de a readuce prefabricarea la locul pe care il merita in industria constructiilor. Se poate afirma cu justificata mandrie ca avem traditii bogate si valoroase legate de prefabricarea elementelor de beton armat si precomprimat in Romania.

Provocarea noastra principala este de a schimba o mentalitate care afirma ca structurile monolite sunt mai performante decat cele prefabricate. In pofida multiplelor avantaje pe care le prezinta, utilizarea structurilor prefabricate nu este la ora actuala apreciata la adevarata sa valoare.

Pe langa proiectare, in ultima perioada avem de executat din ce in ce mai multe expertize tehnice, atat la structuri mai vechi, cat si la structuri noi, aflate in executie sau recent terminate.

 

Revista Constructiilor: Cat de mare este echipa? Au existat variatii semnificative de-a lungul celor 23 de ani de activitate? Si – tot legat de specialistii cu care lucrati – cum se simte deficitul fortei de munca intr-o companie avand ca activitate de baza proiectarea structurala?

Kiss Zoltan: Am inceput cu cinci ingineri, dupa care repede am ajuns la 35 de proiectanti, numar pe care il avem si in prezent. Ca la oricare dintre firmele de proiectare, unii vin si altii pleaca. Conceptia mea a fost de la inceput mentinerea pe termen lung a celor mai buni proiectanti si spre norocul meu am reusit. Migrarea fortei de munca de la o firma la alta (benevol sau prin ademenire) prezinta o problema spinoasa si greu de rezolvat. Noi, cei din Cluj-Napoca, beneficiem de absolventii Facultatii de Constructii de unde putem alege candidati mai buni pentru angajare.

 

Revista Constructiilor: Ce calitati neaparat necesare i se cer unui posibil candidat?

Kiss Zoltan: Ne dorim persoane cu inclinare spre domeniul ingineriei structurale, carora le face placere sa isi desfasoare activitatea intr-un birou de proiectare si care au spirit de echipa.

 

Revista Constructiilor: Pe o harta a Romaniei, cate proiecte realizate puteti marca in acest moment, si ce suprafata proiectata (aproximativ)?

Kiss Zoltan: Pot sa spun cu mandrie ca prin firma Plan 31 am proiectat lucrari in toate judetele tarii (care s-au si executat). A fost o bucurie si pentru mine cand am luat o harta a tarii si am bifat cu colegii mei judetele in care avem proiecte realizate de noi, la final fiind bifate toate judetele de pe harta.

 

Revista Constructiilor: Dintre acestea, care ar merita o mentiune speciala, gratie solutiilor structurale adoptate?

Kiss Zoltan: Trebuie sa incep cu cele care au avut parte de cea mai mare mediatizare: stadionul Ion Oblemenco Craiova, stadionul Ilie Oana Ploiesti si Sala multifunctionala de Sport BTArena din Cluj-Napoca. As vrea sa amintesc apoi fabrica Pirelli Slatina, pentru ca a fost o lucrare deosebit de complexa din categoria halelor de productie, si vreau sa amintesc si Park Lake Plaza din Bucuresti, deoarece are un aer foarte modern. Corall Constanta e de asemenea o lucrare deosebita din categoria centrelor comerciale.

O alta lucrare importanta, care are impact si asupra orasului Brasov, este fabrica Schaeffler, unde se produc rulmenti pentru toate utilizarile. Este o fabrica foarte moderna, cu capacitati de ultima generatie si care se dezvolta in continuare, construindu-se noi corpuri de cladire pentru productie.

 

Revista Constructiilor: In lucru cate aveti?

Kiss Zoltan: In momentul de fata avem mai multe proiecte importante la care lucram, aflate in diferite stadii de evolutie: magazin Dedeman, modernizare stadion Sibiu, extindere aeroport Iasi si Timisoara, centru distributie Chisinau, fabrica de medicamente Stada Turda, Leroy Merlin, proiect rezidential Concept 9 Tg. Mures, Rehau Sibiu, Oxigen Oradea si Hornbach Constanta.

 

Revista Constructiilor: Relatia cu beneficiarii: cum decurge ea? Crizele din ultimii ani au dus la o modificare a atitudinii acestora? Sau, punand cartile pe masa, ce pot, si ce sunt lasati sa faca, la noi, inginerii structuristi? Cum isi poate impune solutiile o firma de proiectare ca Plan 31, care nu accepta compromisuri cand vine vorba despre calitate si siguranta?

Kiss Zoltan: In general, beneficiarii prefera varianta de lucru proiectare impreuna cu executia. Sunt multi cei care nu agreeaza aceasta varianta, invocand faptul ca banii de proiectare vin de la executanti, care astfel au posibilitatea de a exercita o presiune prea mare asupra proiectantilor pentru a livra proiecte convenabile din punct de vedere financiar.

Eu agreez sistemul, pentru ca in domeniul structurilor prefabricate are eficienta. Daca se atribuie proiectarea separat, elementele prefabricate se vor desena pentru cofrajele unui prefabricator. Asta ar putea favoriza prefabricatorul respectiv in licitatia pentru atribuirea lucrarii. De cele mai multe ori, proiectele astfel facute vor fi ajustate sau refacute pentru cofrajele castigatorului lucrarii.

Din pacate, despre tipizare nu vrea sa auda nimeni, din cauza gustului amar care ne-a fost lasat de vechiul regim politic, desi, in principiu, conceptia este corecta si ar putea conduce la economii globale. Poate ca intr-o zi va reveni, intr-o forma sau alta, tipizarea, care pana la urma permite o colaborare intre prefabricatori la structuri care necesita un volum foarte mare de elemente prefabricate, ceea ce astazi este greu sau aproape imposibil de realizat.

 

Revista Constructiilor: Cat de eficienta considerati ca este legislatia in domeniu in asigurarea conditiilor de calitate si siguranta? Ce anume si cum ar putea fi imbunatatit?

Kiss Zoltan: Legislatie avem suficienta, poate si prea multa. Ce ne lipseste este tinuta morala si stima fata de meserie.

In general, diluarea raspunderii face mult rau si dauneaza calitatii lucrarilor. Procesele verbale sunt semnate de prea multi: proiectanti, verificatori de proiect, diriginte, executant si verificatorul cu executia. Sase semnatari nu e prea mult?

Dupa parerea mea, singurul care ar trebui sa raspunda pentru calitatea lucrarilor in desfasurare este reprezentantul beneficiarului, adica dirigintele de santier. El este persoana care trebuie sa fie permanent in santier, zi si noapte, si sa nu tolereze nicio abatere de la proiect si normele de executie.

Din pacate, traim in era reglementarilor de tot felul si a birocratizarii excesive a vietii. Va dau un exemplu: Caietul de sarcini pe care il elaboreaza proiectantul trebuie sa contina doar indicatii speciale pentru lucrarea respectiva, la care proiectantul hotaraste ca trebuie respectate suplimentar. In realitate, sunt copiate sute de pagini din normative, pentru ca, la o verificare din partea autoritatilor, de cele mai multe ori conteaza numarul de pagini si nu continutul acestora.

Consider ca lipsa devotamentului fata de meserie nu poate fi inlocuita de nicio masura birocratica.

 

Revista Constructiilor: Care ar fi recomandarea de abordare a structurilor in zone cu seismicitate ridicata?

Kiss Zoltan: In primul rand, cunoasterea si respectarea normativelor specifice existente pentru constructiile amplasate in zone seismice, dar si mai important, conceperea structurilor si ingeniozitatea inginerului proiectant. Cresterea gradului de asigurare prin normative este doar o parte a problemei, cealalta depinde de calitatea proiectantului.

O cerinta importanta care sta in fata oricarui proiectant este realizarea unor structuri competitive din punct de vedere economic.

 

Revista Constructiilor: Ati proiectat si in afara Romaniei? A fost diferita experienta?

Kiss Zoltan: Prima noastra lucrare a fost la Kiev, unde am proiectat primul magazin METRO din Ucraina. Dupa aceasta experienta, au urmat foarte multe proiecte dintre care amintesc: magazinul SELGROS din Moscova, calcule structurale facute pentru structurile de beton armat ale fabricii MERCEDES din Kecskemet – Ungaria, cladirea de productie multietajata din prefabricate pentru uzinele AUDI din Inglostadt – Germania, fabrica de hartie din Ungaria, centru logistic la Chisinau – Republica Moldova, si as putea continua cu o lista de lucrari facute pentru alte tari.

Totusi trebuie sa mai amintesc un proiect facut pentru un centru comercial etajat, cu o suprafata si complexitate mare. Amplasamentul din Novi Sad, in aproprierea Dunarii, a pus probleme speciale atat de proiectare cat si de executie si mai ales cu autoritatile locale.

Am intalnit abordari diferite de la o tara la alta, dar, cum se spune, „inginerii se inteleg usor peste tot”.

 

Revista Constructiilor: Apeland la privirea dumneavoastra limpede asupra domeniului – antrenata in decenii de activitate in vremuri marcate de suisuri si coborasuri, de crize si momente de crestere economica pe care le-ati gestionat in modul potrivit, va provocam sa incheiem cu un gand al omului, profesorului si profesionistului dr. ing Kiss Zoltan despre ce-i asteapta pe constructori in viitor.

Kiss Zoltan: In aceste zile sumbre, cand razboiul de langa noi pune o amprenta pe viata noastra, apare o intrebare pe care o punem cu totii: „Ce ne va aduce viitorul?”

Vazand distrugerile razboiului, un lucru este cert: va trebui sa construim mult, insa cu mai putini oameni.

De ce? Pentru ca in ultima perioada, din ce in ce mai putini tineri vor sa lucreze in constructii, invocand munca fizica grea de pe santiere.

Ce este de facut? Introducerea cat mai rapida a tehnologiilor automatizate si robotizate.

Desigur, robotizarea in constructii este un proces complex si dificil, motiv pentru care s-au facut prea putin in acest domeniu. Cu regret observ ca in agricultura, unde, ca si in constructii, este nevoie de multa forta de munca, schimbarile tehnologice s-au facut in cea mai mare parte trecand la tehologii moderne de cultivare si lucrari ale terenului, dar si de irigare.

In constructii, din pacate, interesul firmelor (in primul rand al firmelor mari) pentru aceste schimbari este extrem de redus. Este nevoie de o colaborare stransa intre industrie, invatamantul universitar si institutiile de cercetare (cele care mai exista) pentru a obtine o dezvoltare in acest sens. Si ce facem? Daca asteptam ca aceste tehnologii sa vina din strainatate, atunci sa nu ne miram ca pleaca tineretul din tara.

Pentru a putea retine tinerii in tara, este nevoie de schimbare de atitudine din partea industriei constructiilor, pentru ca aceste tehnologii folosesc din ce in ce mai putina forta fizica si mai mult programe si aplicatii pe calculator si telefoane destepte, lucruri atat de dragi tinerilor.

Tinand cont de impactul profund pe care tehnologia il reprezinta asupra modului in care traim si lucram, si mai ales asupra modului in care traim si vom lucra in viitor, gandurile mele ar putea da nastere unor idei care cu timpul vor fi duse mai departe, intr-un mod realist si practic.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 194 – august 2022, pag. 32

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/08/01/interviul-editiei-august-2022-ar-trebui-sa-readucem-prefabricarea-la-locul-pe-care-il-merita-in-industria-constructiilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.