Stiati ca aproape 20% din valoarea pietei globale de constructii reprezinta pierderi?
Conform researchgate.net, cel putin 20% din valoarea totala a pietei de constructii reprezinta pierderi, din care 10% sunt pierderi de materiale, 30% reprezinta refaceri de proiect sau remedieri aparute pe parcurs si 40% din munca este neproductiva. Mai mult, aproximativ 40% dintre proiecte depasesc, pana la finalizare, bugetele initiale, iar in cazul a circa 90% dintre ele exista intarzieri la termenele de finalizare. Principalele cauze ale acestor pierderi sunt reprezentate de schimburile incomplete de date intre factorii care iau parte la elaborarea unui proiect (arhitecti, structuristi, ingineri de instalatii etc.), dar si de modificarile ulterioare aduse proiectelor.
Ce este managementul defectiunilor de construire?
Un viciu de construire inseamna, in general, o deficienta, un aspect al lucrarii care nu indeplineste standardele manoperei sau ale calitatii materialelor. Insa, desi unele erori sunt evidente, cum ar fi drenajul defectuos sau infiltratiile de apa, majoritatea nu sunt detectate decat dupa ani de zile de la finalizarea cladirii. Managementul defectiunilor de construire se refera la implementarea masurilor care verifica daca exista defectiuni si care rezolva problemele inainte ca acestea sa ia amploare. Acest proces implica o serie de inspectii periodice pentru verificarea calitatii, dar si utilizarea tehnologiei pentru a inregistra informatii despre defectiuni. Astfel, defectiunile si erorile sunt rezolvate rapid si eficient chiar din timpul construirii.
Implementarea proceselor de management al defectiunilor ofera numeroase beneficii contractantului, arhitectului si clientului final
In primul rand, sa nu uitam ca majoritatea tarilor au o legislatie nationala care obliga contractantii sa finalizeze proiectele intr-un mod profesionist. Cu alte cuvinte, este o obligatie legala ca echipa de santier sa implementeze procesele de management al defectiunilor.
In al doilea rand, vorbim despre reputatie. Un proiect cu multiple defecte de construire poate afecta serios reputatia echipei si a companiei, mai ales in conditiile in care feedback-ul critic si review-urile negative se pot transmite cu usurinta in social media si in mediul online, ajungand astfel la un numar insemnat de potentiali clienti sau colaboratori.
Un aspect foarte important pentru toate partile implicate il reprezinta economisirea resurselor financiare, umane si de timp care ar fi alocate lucrarilor de remediere, daca acestea nu sunt observate din faza incipienta. Remedierea defectiunilor reprezinta intre 5% si 10% din costurile medii ale unui proiect de constructie si, mai mult decat atat, lucrarile de remediere consuma aproximativ 7% din durata medie a proiectului.
Pentru echipa de lucru, managementul defectiunilor reduce riscul accidentelor de lucru, iar pentru consumatorul final reduce riscul posibilelor accidentari ulterioare. Defectiunile de construire si ale instalatiilor pot afecta siguranta celor care locuiesc sau muncesc intr-o cladire. Acest lucru poate fi cauzat de defectiuni ale instalatiilor electrice, pericole de incendiu sau probleme structurale grave. Managementul defectiunilor joaca un rol crucial in identificarea acestor riscuri si garanteaza siguranta clientilor.
Nu in ultimul rand, procesul de management al defectiunilor ajuta la respectarea termenului proiectului.
Aplicatia digitala PlanRadar ajuta la tinerea sub control a eventualelor probleme de construire aparute
Pe langa interconectarea tuturor echipelor implicate in proiect, PlanRadar, aplicatia pentru managementul constructiilor, reuneste multiple functii care sprijina procesele de asigurare a calitatii, inclusiv instrumente pentru inspectii ale cladirilor, liste de verificare si functii pentru inspectie tehnica si managementul defectiunilor.
PlanRadar faciliteaza, de asemenea, transferurile digitale ale proiectelor, astfel incat sa se poata asigura ca documentele sunt conforme cu reglementarile in materie de constructii, cu cerintele contractuale si cu procedurile companiei. De asemenea, se poate standardiza introducerea datelor in aplicatie, ceea ce faciliteaza efectuarea inspectiilor si intocmirea rapoartelor.
Astfel, cu ajutorul tehnologiei, pierderile din constructii pot fi evitate, iar proiectele pot fi finalizate la timp.
PLAN RADAR – Birou Romania
Str. C.A Rosetti 17, Sector 2, Bucuresti – 011469
E-mail: info@planradar.com
Tel.: +40 364 228 040
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 194 – august 2022, pag. 26
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns