«

»

SRGF: A 17-a Conferinta Dunareana-Europeana de Inginerie Geotehnica (17DECGE) – Bucuresti, 7-9.06.2023

Share

 

In perioada 7-9 iunie 2023, Societatea Romana de Geotehnica si Fundatii, cu sprijinul principalelor universitati tehnice din domeniu (Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” Iasi, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si Universitatea Politehnica Timisoara), organizeaza la Bucuresti cea de-a 17-a editie a Conferintei Dunarene – Europene de Inginerie Geotehnica.

In 2018, la cea de-a 16-a Conferinta Dunareana – Europeana, la Skopje, SRGF a fost aleasa de catre reprezentantii societatilor dunarene ale ISSMGE ca organizator si gazda a viitoarei editii, cea de-a 17-a, prevazuta pentru 2022. Romania isi exprimase interesul pentru organizarea acestei manifestari si la anterioara reuniune – din 2014 – a societatilor dunarene ale ISSMGE de la Viena, cu ocazia celei de-a 15-a editii a conferintei.

Este de mentionat, de asemenea, ca Romania a mai organizat cea de-a 10-a editie a acestei conferinte in 1995, la Mamaia.

Despre istoricul conferintelor dunarene a scris prof. Iacint Manoliu in articolul sau „File din istoria SRGF”, publicat la cea de-a XIII-a Conferinta Nationala de Geotehnica si Fundatii (CNGF2016, Cluj-Napoca), articol mentionat in Time Capsule Project al ISSMGE si prezentat pe website-ul SRGF (https://srgf.ro/issmge-time-capsule-project/) si ISSMGE (https://www.issmge.org/the-society/time-capsule/part-a) – de unde poate fi accesat. Despre proiectul TCP am scris de asemenea in Revista Constructiilor, articolul fiind disponibil atat in varianta tiparita cat si online, pe site-ul revistei.

Decizia de a organiza aceste conferinte a fost luata in 1963, la o intalnire intre profesorii Heinz Brandl din Austria si Arpad Kezdi din Ungaria. Scopul era de a le permite specialistilor geotehnicieni aflati de o parte si de cealalta a cortinei de fier sa se intalneasca, sa se cunoasca si sa-si impartaseasca experienta. Prima conferinta a avut loc la Viena, urmatoarele succedandu-se la Viena, Budapesta, Bled, Bratislava, Varna, Chisinau. In 1986, Romania era singura dintre tarile dunarene care nu gazduise aceasta conferinta, date fiind conditiile politice de la acea vreme, dar s-au realizat demersuri pentru a organiza conferinta in 1989, amanata ulterior pentru 1990 pe fondul modificarii cadentei de la 3 ani la 4 ani. Deoarece aprobarile nu au venit in timp util, in septembrie 1990 conferinta a avut loc la Budapesta, unde s-a decis ca viitoarea editie sa aiba loc in Romania. La Mamaia, in 1995, la cea de-a 10-a editie, au participat 200 de geotehnicieni din Europa si nu numai, iar prof. Heinz Brandl a apreciat ca a avut loc „renasterea conferintelor dunarene” (deoarece anterior, in 1990, se discutase sistarea lor).

Revenind la organizarea celei de-a 17-a editii, data fiind pandemia de coronavirus si amanarea multor evenimente, impreuna cu vicepresedintele de la acea data al ISSMGE pentru Europa, prof. Mario Manassero, am decis amanarea conferintei 17DECGE pentru iunie 2023.

Cu aceasta istorie si traditie in spate, cea de-a 17-a editie a conferintei DECGE va avea loc, asadar, in Bucuresti, intre 7 si 9 iunie 2023, la  Ramada Parc, sub egida SRGF si a principalelor universitati tehnice de profil.

Tema conferintei este European Geotechnical Engineering – Unity and diversity (Ingineria geotehnica europeana – unitate si diversitate), reprezentand reuniunea tarilor dunarene, fiecare cu specificul sau si gasirea unei cai catre practici unificate in contextul european.

Obiectivele generale ale 17DECGE sunt diseminarea cunoasterii si a practicilor nationale catre toti actorii din domeniu, abordarea atat a subiectelor proprii cercetarii, cat si a celor practice, precum si a celor transdisciplinare si asigurarea unui forum de discutii pentru toti specialistii. Sunt propuse subteme diverse si interesante, ce vor fi prezentate in sesiuni plenare si de discutii, ca si la expozitia tehnica adiacenta.

Subiectele conferintei cuprind tematicile clasice legate de investigarea geotehnica si modelarea terenului, proiectarea geotehnica (inclusiv Eurocoduri), geo-hazarduri, geotehnica mediului, hidrogeologie si energie, precum si subiecte mai recente precum BIM in ingineria geotehnica, aplicatii ale inteligentei artificiale si invatare automata (machine learning), senzori si tehnici asociate, big data, tehnologii imagistice in ingineria geotehnica.

17DECGE va cuprinde si cea de-a 2-a editie a Simpozionului National de Geotehnica Mediului, acum cu participare internationala, pentru a sublinia importanta acestui subiect in prezent. Prima editie a acestui simpozion a avut loc la Bucuresti in iunie 2018, beneficiind de prezenta vicepresedintelui pentru Europa al ISSMGE de la acea data, prof. Mario Manassero, care a prezentat prestigioasa R. K. Rowe Lecture (On the fabric and state parameters of active clays for contaminant control).

Conferinta beneficiaza de un comitet consultativ international din care fac parte: dr. Marc Ballouz – presedinte ISSMGE (Liban, SUA), prof. Lyesse Laloui – vicepresedinte pentru Europa al ISSMGE (Elvetia), prof. Mario Manassero – fost vicepresedinte al ISSMGE pentru Europa (Italia), prof. Helmut Schweiger – University of Technology Graz (Austria), prof. Dietmar Adam – TU Wien (Austria), prof. Milorad Jovanovski – Ss. Cyril and Methodius University Skopje, precedentul presedinte al comitetului de organizare al 16DECGE (Macedonia de Nord), prof. Andrea Dominijanni – Politecnico Torino, presedinte al TC 215 al ISSMGE pentru Geotehnica mediului (Italia).

Alaturi de personalitatile internationale din comitetul consultativ, doamna prof. Sanda Manea va fi presedinte de onoare al conferintei, in calitatea domniei sale de presedinte de onoare al SRGF.

Comitetul stiintific al conferintei este prezidat de prof. Irina Lungu (Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” Iasi, presedinte Filiala Iasi a SRGF), vicepresedinte fiind conf. Nicoleta Ilies (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Presedinte Filiala Cluj a SRGF). Comitetul cuprinde membri internationali, reprezentanti ai tarilor dunarene membre ale ISSMGE, precum si reprezentanti nationali.

Comitetul de organizare este condus de secretarul general al SRGF, ing. Alexandra Ene (Popp & Asociatii Inginerie Geotehnica), sprijinita de alti doi vicepresedinti ai SRGF, ing. Lóránd Sata (Soletanche Bachy Fundatii, presedinte Filiala Bucuresti a SRGF) si prof. Adrian Ciutina (Universitatea Politehnica Timisoara, presedinte Filiala Timisoara a SRGF).

Depunerea de rezumate pentru articole tehnice si stiintifice este deschisa pana la data de 31 august 2022.

La adresa http://17decge.ro/sponsorship/#packages se gasesc pachetele de sponsorizare pentru companiile din tara sau din strainatate care doresc sa sprijine organizarea conferintei, sa isi expuna realizarile in cadrul manifestarii si a expozitiei tehnice.  Sunt acordate reduceri pentru inscrierile de tip „early bird” si pentru membrii colectivi ai SRGF.

Conferinta va avea loc la Centrul de Congrese al Hotelului Ramada Parc (Str. Poligrafiei 3-5, sector 1, Bucuresti), sala Terra Grand Ballroom (cu o capacitate de max. 400 de persoane si posibilitatea de a fi divizata in mai multe sali pentru sesiunile paralele).  Locatia ofera de asemenea si un spatiu generos pentru expozitia tehnica si pauzele de cafea si pranz, receptia de bun venit si dineul de gala.

Pentru data de 10.06.2023, organizatorii propun un program de vizite tehnice.

Speram sa avem o foarte buna reprezentare a ingineriei geotehnice din Romania la acest eveniment international de prestigiu, atat pe plan tehnic, cat si stiintific, precum si al companiilor din domeniu.

Va asteptam sa intrati pe website-ul conferintei pentru mai multe detalii (https://17decge.ro) si va invitam sa participati in iunie 2023!

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 194 – august 2022, pag. 48

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/08/01/srgf-a-17-a-conferinta-dunareana-europeana-de-inginerie-geotehnica-17decge-bucuresti-7-9-06-2023/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.