«

»

TBL GRUP: Bune practici si solutii la criza fortei de munca in sectorul constructiilor Invatam si crestem impreuna! – Programe dedicate debutului in cariera

Share

Sectorul constructiilor se confrunta in perioada actuala cu numeroase provocari, iar una dintre cele mai importante, alaturi de problema materiilor prime, o constituie lipsa fortei de munca. Numarul de salariati in constructii s-a redus, conform datelor INS, cu 50.686 – de la 457.895 in 2008 la 407.209 in 2020.

Lipsa fortei de munca se manifesta la toate nivelele de experienta si se acutizeaza la cele superioare, in care este necesara expertiza avansata – cu consecinte severe asupra activitatii companiilor din sectorul constructiilor, in contextul in care Romania urmeaza sa construiasca, in perioada 2022-2030, proiecte importante de infrastructura rutiera: 3.451 km de autostrazi, drumuri expres si centuri ocolitoare, la care se adauga construirea si reabilitarea drumurilor nationale, judetene si locale, proiectele de infrastructura feroviara,  si proiecte de constructii rezidentiale si industriale.

TBL Grup – companie tanara, dar cu o tot mai puternica si consistenta prezenta pe piata romaneasca, oferind solutii complete de topografie, cadastru, proiectare, consultanta de mediu, arheologie, autorizare si executie a lucrarilor de constructii, se confrunta cu aceleasi dificultati generate de criza fortei de munca.

TBL Grup are in prezent 427 angajati, fiind unul dintre cei mai dinamici angajatori din perioada de dupa debutul pandemiei. Dintre acestia, mai mult de jumatate sunt studenti sau absolventi aflati la debutul in cariera.

Angajarea si formarea profesionala a tinerilor este principalul raspuns logic al companiilor la problema asigurarii fortei de munca; practic, companiile devin tot mai mult o continuare a universitatilor. TBL Grup colaboreaza cu aproape toate universitatile care au facultati si specializari de profil – inginerie, constructii, topografie. Se remarca parteneriatele cu universitatile din Bucuresti, Alba Iulia, Oradea, Sibiu, Petrosani, Chisinau  – unde compania este prezenta constant la evenimente dedicate orientarii in cariera in mediul universitar.

Participarea TBL Grup la Zilele Carierei in domeniul Cai Ferate, Drumuri si Poduri a deschis calea unei colaborari de durata atat cu Facultatea CFDP din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, cat si cu platforma Cariere Feroviare in Romania (cfir.ro) – una dintre putinele dedicate promovarii meseriilor din sector si oportunitatilor pentru tinerii care vor sa inceapa o cariera in acest domeniu in care formarea este dificila si indelungata.

Colaborarea cu asociatiile studentesti din domeniul ingineriei, constructiilor, topografiei, geodeziei, geografie-cartografie – care la randul lor promoveaza oportunitati de angajare, de practica si internship-uri pentru viitorii profesionisti – este de un sprijin real, cu beneficii de ambele parti.

TBL Grup desfasoara programul Joburi de vara care a avut ca rezultat recrutarea si evaluarea a peste 100 de studenti, masteranzi si absolventi, cea mai mare parte fiind in prezent angajati sau in curs de a fi angajati. Tinerii aflati la inceput de cariera au posibilitatea de a se implica si de a contribui in diverse etape ale proiectelor, sub indrumarea unui coordonator de proiect; au posibilitatea de a experimenta in mediul real de lucru profesia aleasa; de a invata sa utilizeze aparatura, tehnologiile hard si software in domeniu; de a intelege daca traiectoria profesionala pentru care au optat li se potriveste, ce inseamna sa te integrezi intr-o organizatie, sa lucrezi in echipa.

In procesul de recrutare are loc testarea aplicantilor si pe parcursul colaborarii se face evaluarea acestora, atat pentru a stabili nivelul de experienta, cat si pentru alocarea adecvata in proiecte. La finalul perioadei de contract are loc o noua evaluare, in urma careia se stabilesc recomandarile pentru traiectoria in cariera si modalitatile de continuare a acestui prim stagiu.

TBL Grup isi propune in continuare sa participe impreuna cu universitatile la actiunile de promovare a meseriilor din sectorul constructiilor in randul elevilor de liceu si sa instituie burse private pentru studentii de la specializarile in domeniu.

Sub egida „Invatam si crestem impreuna”, TBL Grup isi propune sa dezvolte programele  dedicate debutului in cariera, oferindu-le tinerilor suportul de care au nevoie, un mediu in care sa se simta incurajati si indrumati pentru a depasi obstacolele inerente la inceput de drum.

TBL Grup este o firma de consultanta generala pentru proiecte, topografie si cadastru, inginerie, proiectare si executie, consultanta de mediu, arheologie si restaurare, in expansiune accelerata la nivel national. Compania are in acest moment birouri in Alba Iulia, Bucuresti, Oradea, Sebes, Campeni, Deva, Zalau si se afla in plin proces de expansiune la nivel national prin dezvoltarea de birouri regionale, parteneriate si angajarea de reprezentanti locali.

TBL Grup se defineste ca o comunitate de specialisti, impartasirea cunoasterii si formarea profesionala a noilor generatii facand parte din nucleul de valori al companiei.

Peste 200 de pozitii sunt deschise in prezent in pregatirea derularii de noi proiecte in toata tara: ingineri si tehnicieni topografi, analisti GIS, operatori de date, juristi, ingineri de mediu, IT-isti, specialisti ofertare si devize, inginer imbunatatiri funciare, inginer proiectant CFDP, inginer proiectare – executie gaze, Business Data Analyst.

Acestea sunt prezentate si pe pagina TBL Grup dedicata carierelor https://totalbusinessland.ro/cariere/

 

TBL GRUP

Strada Herastrau nr. 17, Bucuresti

Strada Traian nr. 20, Alba Iulia, Alba

Strada George Enescu nr. 18, Oradea, Bihor

Tel: +40 318 600 316

Email: office@tblgrup.ro

Web: www.totalbusinessland.ro/

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 194 – august 2022, pag. 19

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/08/01/tbl-grup-bune-practici-si-solutii-la-criza-fortei-de-munca-in-sectorul-constructiilor-invatam-si-crestem-impreuna-programe-dedicate-debutului-in-cariera/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.