Industria constructiilor incearca sa raspunda crizei climatice intr-o varietate de moduri – unele mai eficiente, altele mai putin eficiente. Amploarea schimbarilor in perspectiva transformarii energetice trebuie sa aiba un impact, iar acest lucru, la randul sau, a fost sustinut ani de zile de certificatele verzi. Aflati de ce este certificarea cladirilor o oportunitate pentru un viitor mai bun pentru noi si pentru generatiile de dupa noi.
Cel mai popular sistem de certificare internationala a cladirilor din Romania este LEED. Potrivit acestei organizatii, in Romania au fost inregistrate 119 imobile cu aceasta certificare. Prin comparatie, exista doar 27 de proiecte in baza de date BREEAM si 3 proiecte model in baza de date DGNB.
Asadar, de ce ar trebui piata investitiilor si a constructiilor sa acorde mai multa atentie certificarii? In afara de beneficiile pentru mediu, ce alte beneficii pot fi obtinute de entitatile care participa la intregul proces investitional?
- Certificarea inseamna o mai buna adaptare la schimbarile climatice
Temperaturile record, care au ajuns la 40 de grade Celsius la umbra in Romania, in aceasta vara, sunt doar o mica parte din ceea ce va asteapta in urmatorii ani – ca sa nu mai vorbim de decenii. Nu exista loc pentru speculatii in acest caz – temperaturile vor creste si anomaliile meteorologice vor avea adesea efecte dezastruoase asupra oamenilor.
Schimbarile climatice si nevoia transformarii energetice fac ca piata imobiliara din intreaga lume sa se schimbe. Investitia in constructii conventionale, in cladiri care vor „devora” cantitati uriase de energie in timpul verii doar pentru a se „raci” devine din ce in ce mai riscanta din perspectiva afacerilor. Cu atat mai mult cu cat mediul legal pentru astfel de investitii pare a fi din ce in ce mai putin favorabil, ceea ce, la randul sau, afecteaza evaluarea riscurilor si cererea de pe piata.
O constructie durabila si cu emisii scazute de dioxid de carbon reprezinta o oportunitate de a adapta mai bine sectoarele rezidentiale si de birouri la schimbarile climatice si provocarile care devin din ce in ce mai „urgente”.
- Certificarea inseamna un avantaj competitiv in mediul imobiliar
O cladire certificata reprezinta un avantaj competitiv care este utilizat pe mai multe niveluri. Firmele de arhitectura si proiectantii se lauda cu acest tip de proiecte, promovandu-le pe primele pagini ale portofoliilor lor, dezvoltatorii pot atrage mai eficient chiriasi prin intermediul limbajului beneficiilor, garantand costuri de functionare mai mici, iar chiriasii insisi pot conta pe beneficii de imagine si de branding ale angajatorului.
Sensibilizarea problemelor de mediu, in special in tarile in care se inregistreaza periodic temperaturi record, va creste cu fiecare an, iar proiectele certificate reprezinta o oportunitate de a iesi in evidenta pe piata.
- Certificarea reprezinta o garantie a calitatii
Certificarea ecologica acopera o serie de factori. De exemplu, certificarea LEED este evaluata in sase categorii-cheie:
- Amplasarea cladirii si a transportului;
- Dezvoltarea durabila si ecologica a terenurilor;
- Economisirea apei;
- Economisirea energiei;
- Utilizarea de materiale si materii prime ecologice;
- Calitatea mediului interior.
Se tine cont, de asemenea, si de caracterul inovator al solutiilor utilizate. Evaluarea etapizata LEED are ca rezultat repetabilitatea datelor de implementare de inalta calitate, care este perceputa in mod pozitiv de toate entitatile implicate in procesul investitional.
Let’s build a better future
Fiind constienti de provocarile viitoare in contextul transformarii energetice, in calitate de brand, ALUPROF dezvolta de ani de zile produse cu emisii reduse si variante pasive, care sunt perfecte pentru construirea durabila si pentru obtinerea unui procent ridicat de certificare ecologica.
Un exemplu demn de luat in seama este sistemul pasiv de ferestre si usi MB-104, care a obtinut o prestigioasa certificare din partea Institutului pentru Case Pasive din Darmstadt (PHI). Sistemele noastre inovatoare au primit, de asemenea, certificarea bronz Cradle Certified™ – merita mentionat la acest capitol sistemul pentru fatade MB-SR50N HI+, precum si sistemele de ferestre si usi MB-86 SI, MB-86 Casement, MB-86 ST, MB-70 si MB-70HI. Certificatul Cradle to Cradle garanteaza ca toate componentele produsului sunt reciclabile.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 195 – septembrie 2022, pag. 12
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns