«

»

ASRO: Standardele sprijina crearea infrastructurilor sustenabile

Share

 

Infrastructura moderna este vitala pentru cresterea economica si constituie, implicit, baza unei industrii sustenabile. Cele 17 obiective de dezvoltare durabila (ODD) propuse de Organizatia Natiunilor Unite in cadrul Agendei 2030 si asumate de Romania alaturi de cele 193 de state membre ONU in septembrie 2015 acopera o gama larga de tematici care promoveaza actiunea globala in trei arii principale de dezvoltare durabila: economie, societate si mediu. Standardizarea participa din plin la indeplinirea acestora. 

Standardele ofera reguli clare si contribuie la implementarea obiectivelor strategice europene, la stabilitatea economica, la dezvoltarea infrastructurii, cercetarii si inovarii si sunt instrumente importante in procesul de reglementare.

Acesta este motivul pentru care contributia standardelor la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila este considerata o prioritate a Strategiei ASRO pentru perioada 2021-2030.

ODD 9 – Industrie, inovatie si infrastructura isi propune construirea unor infrastructuri rezistente, promovarea industrializarii durabile si incurajarea inovatiei. Nu mai putin de 3.200 de standarde europene si peste 13.000 de standarde internationale contribuie la atingerea acestui obiectiv.

Peisajul urban si piata imobiliara sunt acum in plina transformare, locuitorii orasului se asteapta la cladiri sigure, durabile si la un mediu urban sanatos. Desi autoritatile au prezentat o crestere economica de 5,8% in primul semestru din anul 2022, in comparatie cu primele sase luni din 2021, volumul investitiilor publice in infrastructura a scazut cu peste 9%.

Unul dintre cele mai noi comitete tehnice la nivel national este ASRO/CT 397 – Dezvoltare sustenabila a infrastructurilor inteligente in cadrul oraselor si comunitatilor. Infiintat in anul 2017, ca urmare a preocuparii partilor interesate pentru acest domeniu, comitetul si-a propus sa elaboreze standarde in domeniul dezvoltarii sustenabile a comunitatilor teritoriale care sa ia in considerare obiectivele de dezvoltare durabila.

 

In cadrul acestui comitet tehnic au fost publicate de la inceputul anului urmatoarele standarde:

  • ISO 37101:2022 Dezvoltare sustenabila in comunitatile teritoriale. Sistem de management pentru dezvoltare sustenabila. Cerinte si ghid pentru utilizare. Standardul stabileste cerintele sistemului de management pentru dezvoltare sustenabila in cadrul comunitatilor teritoriale, inclusiv orase, bazate pe o abordare holistica, in vederea asigurarii coerentei cu politica de dezvoltare sustenabila a comunitatilor teritoriale;
  • SR ISO 37104:2022 – Orase si comunitati sustenabile – Transformarea oraselor noastre – Recomandari pentru implementarea practica a standardului ISO 37101 la nivel local. Standardul ofera recomandari cu privire la modul de implementare si de mentinere a unui sistem de management pentru dezvoltare sustenabila, bazat pe principiile SR ISO 37101, in special in contextul oraselor, dar care poate fi aplicabil si altor forme de asezari umane; 
  • SR ISO 37154:2022 – Infrastructuri comunitare inteligente – Ghiduri de buna practica pentru transport. Standardul ofera recomandari cu privire la procesul de planificare, proiectare, dezvoltare, organizare, monitorizare, mentenanta si imbunatatire a sistemelor si infrastructurilor de transport inteligente, care pot contribui la promovarea solutiilor pentru problemele intraurbane si interurbane care afecteaza calitatea vietii, mediul sau orice alte domenii de performanta a orasului;
  • SR ISO 37157:2022 – Infrastructuri comunitare inteligente – Transport inteligent in orase compacte. Acest standard descrie criteriile de facilitare a planificarii sau organizarii transportului inteligent pentru orase compacte, care se confrunta cu o scadere a populatiei. Transportul inteligent poate fi aplicat la problema scaderii populatiei ca un mijloc de atragere a oamenilor pentru a reveni in oras.

 

Mentionam ca standardele prezentate mai sus au versiune in limba romana si pot fi achizitionate din magazinul online ASRO: https://magazin.asro.ro/.

 

Despre ASRO

ASRO – Organismul National de Standardizare – este platforma nationala pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale.

Ca parte a comunitatii globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC si ETSI, ASRO joaca un rol important in punerea la dispozitie, pentru o gama tot mai larga de parti interesate, a unei platforme usor accesibile, necesara pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizatii.

Prin participarea in cadrul activitatii de standardizare, fiecare membru este la curent cu noile procese tehnologice standardizate, poate sustine punctul de vedere cu privire la continutul proiectelor de standarde in curs de elaborare si isi poate adapta din timp modul de lucru pentru a respecta cerintele standardizate la nivel european.

Contact:

Website: https://www.asro.ro/ | E-mail: relatii.publice@asro.ro | Linkedin: https://www.linkedin.com/company/rostandard

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 195 – septembrie 2022, pag. 30

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/09/01/asro-standardele-sprijina-crearea-infrastructurilor-sustenabile/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.