«

»

BMI Icopal: Acoperisurile verzi, un pas major pe care constructorii il pot face spre un viitor sustenabil

Share

Un acoperis bine facut este cartea de vizita a oricarui constructor priceput. In acelasi timp, romanii apreciaza noile tehnologii, atata vreme cat au incredere ca acestea sunt recomandate si implementate de o echipa de profesionisti. Tinand cont de toate acestea, constructorii au ocazia sa isi castige o reputatie si sa isi consolideze portofoliul pe un segment din ce in ce mai apreciat si solicitat in tara noastra: cel al cladirilor cu acoperisuri verzi.

Acoperisurile verzi au „existat” de secole, de cand vechea civilizatie babiloniana a creat gradinile suspendate din Babilon, una dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Tehnologia a avansat si, odata cu aceasta, au aparut inovatii in materie de acoperisuri. Popularitatea acoperisurilor verzi in cadrul proiectelor urbane sau rurale a inregistrat o crestere constanta in ultimii ani, fiind in prezent o optiune des folosita datorita experientei dobandite, imbunatatirii constante a solutiilor existente si multiplelor beneficii oferite.

 

Solutia pentru orase sanatoase, cu un consum redus de resurse

Multe regiuni se confrunta cu provocari de mediu, precum incalzirea globala, schimbarile climatice locale, defrisarile, poluarea aerului, deficitul de energie si pericolele naturale, precum si diverse probleme sociale asociate acestora. In tarile occidentale, sunt depuse eforturi sustinute pentru a adresa aceste probleme si pentru a garanta sustenabilitatea localitatilor, inclusiv capacitatea de a le oferi cetatenilor conditii de viata sanatoase. Exista planuri de transformare a oraselor in orase durabile sau eco-orase, cu emisii scazute de carbon, cu case cu impact redus asupra mediului si cu reducerea la minimum a utilizarii resurselor.

Este de asteptat ca acest gen de masuri, sustinute de fonduri special alocate de stat sau de Uniunea Europeana, sa fie luate, in scurt timp, si in Romania. In acest context, acoperisurile verzi joaca un rol central. Acoperisurile verzi moderne au fost dezvoltate in anii 1960, in incercarea de a reduce problemele de scurgere a apei asociate cu acoperisurile traditionale plane si cu cele cu inclinatie redusa. Adaugarea vegetatiei si a unui acoperis verde la o membrana absoarbe apa si incetineste scurgerea, dar ofera, de asemenea, o multitudine de alte beneficii, dovedite la scara larga: atenuarea insulelor de caldura urbana, managementul scurgerii apelor pluviale, reducerea consumului de energie, captarea carbonului si contributia civica, prin crearea unor solutii durabile si sanatoase pentru orase si cetateni.

Acoperisurile verzi moderne imbina tehnologia performanta cu vegetatia naturala, creand spatii „verzi” care incurajeaza biodiversitatea, reduc costurile energetice si, cel mai important, contribuie pozitiv la un mediu durabil. In functie de solutia aleasa, acoperisurile verzi se pot imparti in doua categorii – extensive sau intensive, iar din punct de vedere al pozitionarii hidroizolatiei fata de termoizolatie – in clasice sau inversate.

 

Acoperisul verde intensiv, loc de joaca si petrecere a timpului liber

Acoperisul verde intensiv, solutie oferita de BMI Romania, este un sistem conceput pentru a fi utilizat ca spatiu recreativ. Acesta prezinta adesea multe caracteristici similare gradinilor traditionale existente la sol, deoarece un acoperis verde in sistem intensiv poate include cai de acces realizate din pavaje, peluze, arbori si arbusti. Aceste „gradini de acoperis” sunt sisteme multistrat de sol, care necesita o irigare constanta si o intretinere periodica, spre deosebire de acoperisurile verzi extensive. Data fiind complexitatea unor astfel de solutii, varianta optima se va alege in urma discutiilor dintre biroul de arhitectura implicat si consultantul tehnic BMI Icopal.

 

Acoperisul verde extensiv, cu scop decorativ si ecologic

Cea de-a doua solutie din portofoliul BMI Romania este acoperisul verde extensiv (clasic sau inversat). Acest tip de terasa verde este destinat in principal folosirii in scop decorativ, ecologic. Nu este utilizat ca spatiu de recreere, pe care sa se poata circula sau stationa in mod frecvent, accesul fiind permis doar pentru activitatile de intretinere a acestuia. Din cauza inaltimii superficiale a substratului vegetal, gama de plante care se preteaza pentru astfel de acoperisuri este restransa la plantele rezistente la seceta si care nu necesita o ingrijire permanenta, cum ar fi: sedum, muschi, flori salbatice specifice zonei etc. Datorita experientei in domeniu, dobandita pe parcursul existentei sale, BMI Icopal acorda, in functie de solutia aleasa, o garantie privind impermeabilitatea sistemului cuprinsa intre 20 – 40 ani.

BMI Icopal: Hidroizolatii durabile

Avand in vedere ca pentru o constructie trainica materialele de calitate sunt esentiale, compania BMI Romania a dezvoltat brandul BMI Icopal, special dedicat acestui segment. Acesta a devenit o referinta mondiala in hidroizolatii, datorita materialelor inovatoare, serviciilor complete si experientei dobandite prin oferirea de sisteme complete pentru acoperisuri plane, detinand certificatul de management al calitatii, care atesta respectarea prevederilor standardului ISO 9001, precum si certificatul pentru sistemul de management al mediului, ISO 14001.

Pentru ca dumneavoastra sa beneficiati de potentialul maxim al sistemelor de hidroizolatie alese, compania actualizeaza constant portofoliul de produse, implementeaza tehnologii inovatoare si ofera o durata extinsa de viata pentru gama de produse BMI Icopal, care asigura proiecte de acoperisuri verzi la cele mai inalte standarde de calitate.

 

BMI Romania

Str. Europa Unita, Nr. 5

Ro 550018, Sibiu, Romania

Telefon: +40 746 37 37 35

Email: office_ro@bmigroup.com

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 195 – septembrie 2022, pag. 10

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/09/01/bmi-icopal-acoperisurile-verzi-un-pas-major-pe-care-constructorii-il-pot-face-spre-un-viitor-sustenabil/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.