«

»

OAR: Arh. Stefan Balici este noul presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania

Share

 

Arh. Stefan Balici a fost ales presedinte OAR pentru mandatul 2022-2026, in cadrul Conferintei nationale a Ordinului Arhitectilor din Romania ce a avut loc la Bucuresti, in week-endul 2-3 iulie 2022. Stefan Balici ii succede in functie arhitectului Alexandru Gavozdea, presedintele Ordinului in mandatul 2018-2022.

 

Toata lumea are asteptari de la arhitecti, pe buna dreptate. Societatea, ca sistem in care arhitectul are un rol fundamental, are asteptari de la arhitecti. Si, foarte important cred, arhitectii insisi au asteptari de la arhitecti. Cum facem sa functionam, ca breasla, mai bine in fata tuturor acestor asteptari? – o intrebare – nu chiar retorica – cu care Stefan Balici isi introducea candidatura pentru functia de conducere a Ordinului Arhitectilor. Nu chiar retorica deoarece arhitectul specializat in restaurare, cadru didactic la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti si director al Institutului National al Patrimoniului (INP) in perioada 2016-2022 avea deja pregatit si raspunsul: […] singura „reteta” in care cred pentru protejarea mostenirii comune – fie ea culturala, de breasla, comunitara, in toate valentele ei, este aceea de a lucra, cu rost, impreuna. Aplicat, riguros, cu raspundere, etic… In raport cu valorile si comunitatea – sau, mai precis, comunitatile – cred ca se poate construi cu folos pe mai departe pe bazele puse timp de 20 de ani in cadrul OAR, prin implicarea celor care si-au asumat sarcini si responsabilitati, fie ca au fost alesi in forurile de conducere ale organizatiei, fie ca au actionat in grupurile de lucru sau ca membri ai colectivului tehnic.

 

Animat nu de dorinta de a schimba ceea ce au facut echipele de conducere anterioare, ci de o schimbare, sau mai degraba o adaptare, o reactie creativa a arhitectului si a Ordinului la probleme si schimbari de directie pe termen lung cu care societatea se confrunta in urma pandemiei si in contextul razboiului conjugat cu numeroase si grave crize (inclusiv de resurse), arh. Stefan Balici a propus, ca principale obiective, consolidarea relatiei cu autoritatile si institutiile statului, in scopul optimizarii activitatii legislativ-normative si administrative in domeniul arhitecturii si mediului construit; actualizarea practicii profesionale, pentru a include imperativele si prioritatile societatii actuale; consolidarea interna a organizatiei, prin antrenarea mai larga a membrilor –  inclusiv a tinerilor arhitecti, pe care ii doreste implicati, angrenati in ceea ce Ordinul face, ei fiind cei care vor construi, in continuare, societatea, cu un efort special pentru a-i insoti si sprijini  – prin instrumente precum mentoratul si indrumarea profesionala prin ghiduri si programe dedicate – in procesul alegerii felului in care-si vor practica profesia, precum si prin dezvoltarea de proiecte (inclusiv cu finantare europeana) care sa sprijine mobilitatea si dezvoltarea profesionala, pentru a-i putea ajuta pe tinerii arhitecti sa-si dezvolte o cariera in Romania; continuarea activitatii de procedurare si optimizare administrativa si o cat mai mare deschidere catre societate – catre comunitate si comunitati, pornind de la valori impartasite, referitoare la arhitectura, urbanism, peisaj, patrimoniu cultural. Nu in ultimul rand, o atentie speciala – considera nou-alesul presedinte OAR – ar trebui (si va fi) acordata reutilizarii fondului construit si economiei de resurse.

 

Tot in cadrul Conferintei nationale OAR 2022, delegatii participanti au ales membrii forurilor de conducere ale Ordinului: Consiliul national, Comisia de cenzori si Comisia nationala de disciplina (componenta completa a celor trei comisii o gasiti la https://oar.archi/wp-content/uploads/2022/07/raport-numarare-voturi-conferinta-nationala-2022.pdf). Consiliul national al Ordinului Arhitectilor, in noua formula, s-a intrunit pentru prima oara la scurt timp dupa alegere, pentru a dezvolta, impreuna cu presedintele Ordinului, propunerile din programul de candidatura si a pune la punct un program articulat, concret, cu termene de aplicare si cu persoane desemnate sa se ocupe de fiecare dintre obiectivele, directiile si actiunile asumate.

 

Mandatul arh. Alexandru Gavozdea, care si-a asumat 4 obiective, si anume: 1. un mediu construit sustenabil (cu implicarea OAR in dezvoltarea calitativa a mediului construit prin actiuni menite sa explice rolul si importanta arhitecturii, beneficiile colaborarii cu un arhitect si serviciile pe care acesta le poate oferi, precum si standardele pe care trebuie sa le respecte), 2. conditii onorabile pentru practicarea profesiei (prin construirea unui sistem coerent care sustine practica responsabila si concurentiala de arhitectura, comunitatea profesionala si reforma proceselor de avizare-autorizare), 3. cresterea performantei organizatiei (promovarea si implementarea unor masuri care sa asigure resursele financiare si umane necesare pentru derularea activitatilor si atingerea obiectivelor OAR si monitorizarea eficienta a acestora), respectiv 4. consolidarea gradului de satisfactie fata de organizatie atat din interiorul cat si din exteriorul ei, dezvoltarea mijloacelor de implementare si revitalizarea parteneriatelor OAR, se incheie cu un nivel foarte bun de atingere a tintelor propuse (o medie absoluta de 66%) – cu atat mai bun cu cat – nu trebuie sa uitam – a fost confruntat cu (probabil) cea mai grava si prelungita situatie de criza sociala/medicala/umanitara, politica si implicit si economica din istoria moderna a omenirii, iar, pe de alta parte, unele dintre directiile de actiune initiate presupun activitati perpetue, trans-mandat.

 

Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) este singura organizatie profesionala din tara cu rol de reglementare a profesiei de arhitect, cu o comunitate de peste 10.500 de membri la nivel national. OAR se dedica in intregime reglementarii profesiei de arhitect, subliniind importanta valorilor morale si deontologice, a bunelor practici, a asteptarilor inalte, a creativitatii, nu in ultimul rand, a provocarilor academice.

Ordinul isi asuma misiunea de a crea mediul legislativ, profesional si competitional necesar atingerii excelentei in cadrul multiplelor arii in care se desfasoara profesiunea de arhitect.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 195 – septembrie 2022, pag. 56

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/09/01/oar-arh-stefan-balici-este-noul-presedinte-al-ordinului-arhitectilor-din-romania/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.