«

»

PROVENTUSS SOLUTIONS: Siderise – bariere rezistente la foc RF pentru protectia golurilor dintre elementele de constructii

Share

Mai bine de 25 de ani, SIDERISE a fost principalul producator din Marea Britanie de sisteme de protectie pasiva la foc si solutii de izolare fonica pentru industria fatadelor.

Printre sistemele avand ca destinatie protectia pasiva la incendiu se inscrie si gama SIDERISE – bariere rezistente la foc pentru protectia golurilor dintre elementele de constructii. Acest tip de bariere vine sa completeze seria de produse pentru protectia la incendiu din care fac parte: SlDERlSE – bariere rezistente la foc tip RH si RV pentru fatade ventilate si SIDERISE – bariere rezistente la foc pentru protectia la foc a zonei de parapet la peretii cortina.

Barierele SIDERISE rezistente la foc pentru protectia golurilor dintre elementele de constructii au rolul de a asigura limitarea propagarii incendiului intre diverse spatii, ele asigurand criterii de performanta privind etanseitatea la foc si izolarea termica la foc de pana la 120 minute (maximum EI 120).

Pentru a fi instalate in proiecte din Romania, pentru barierele SIDERISE a fost nevoie sa se obtina Agrement tehnic (017-03/406-2021), Aviz tehnic (PV nr. 17-133292/28.10.2021) eliberat de MLPAT si Aviz eliberat de IGSU (nr. 94.109/23.09.2021).

Sistemele de bariere SIDERISE RF au fost testate cu succes conform celor mai recente standarde europene – EN 1366-4 pentru o rezistenta la foc de pana la 120 de minute (integritate si etansare).

Barierele rezistente la foc au fost dezvoltate pentru a indeplini cerintele pentru protectia golurilor din/dintre elementele de constructii. Sunt realizate dintr-un miez din vata minerala bazaltica, caserata pe ambele fete cu folie din aluminiu. In caz de incendiu, bariera expandeaza, asigurand etanseitatea si izolarea termica la foc.

Barierele tip SIDERISE pentru protectia golurilor dintre elementele de constructii care fac obiectul agrementului tehnic sunt:

  • SIDERISE RF 60/60 – utilizate pentru etansarea golurilor din planseele de beton, asigurand o rezistenta la foc de EI 60. Au grosimea de 90 mm si densitatea de 75 kg/mc.
  • SIDERISE RF 60/30 – utilizate pentru etansarea golurilor din planseele de beton, asigurand o rezistenta la foc de EI 30. Au grosimea de 90 mm si densitatea de 75 kg/mc.
  • SIDERISE CW-FS – utilizate pentru etansarea golurior din peretii si planseele de beton, precum si dintre pereti / pereti si plansee de beton, asigurand o rezistenta la foc de pana la EI 120. Au grosimea de 120 mm si densitatea de 80 kg/mc.
  • SIDERISE EW si EWI – utilizate pentru etansarea golurilor dintre pereti de zidarie si plansee de beton, precum si a golurilor din peretii de zidarie, asigurand o rezistenta la foc de pana la EI 120. Au grosimea de 75 mm sau 120 mm si densitatea de 80 kg/mc.
  • SIDERISE XFS – utilizate pentru etansarea golurilor verticale si orizontale din pereti sau a golurilor din plansee de beton, asigurand o rezistenta la foc de EI 120. Au grosimea de 75 mm, 90 mm sau 120 mm si densitatea de 75 kg/mc.
  • SIDERISE FS – utilizate pentru etansarea golurilor orizontale din pereti sau a golurilor din plansee din beton, asigurand o rezistenta la foc de 150 minute – EI 120. Au grosimea de 90 mm sau 120 mm si densitatea de 75 kg/mc.

Dupa cum au demonstrat rezultatele numeroaselor incercari la care au fost supuse, barierele rezistente la foc tip SIDERISE asigura caracteristicile de performanta necesare in conformitate cu Legea 10/1995 privind calitatea in constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Barierele tip SIDERISE vor fi implementate in proiecte in conformitate cu prevederile Normativului de Siguranta la Foc a Constructiilor indicativ P 118-99, ale Normativului privind proiectarea fatadelor cu alcatuire ventilata, indicativ NP 135-2013 precum si ale celorlalte reglementari tehnice de specialitate aplicabile.

Barierele rezistente la foc tip SIDERISE nu influenteaza rezistenta si stabilitatea constructiei.

Rezistenta la foc a barierelor tip SIDERISE este de pana la EI 120 pentru goluri din/dintre elemente de constructii, conform rapoartelor de clasificare emise de Laboratorul Warrington Fire – Marea Britanie. Clasificarea este efectuata conform SR EN 13501-2:2016.

 

Conditii de fabricare

Calitatea constanta a produselor este asigurata si garantata de producator prin declaratii de conformitate ce se livreaza beneficiarului odata cu produsele solicitate. Fabricarea barierelor tip SIDERISE se face in sistemul de asigurare a calitatii in concordanta cu cerintele ISO 9001:2015, certificat de Exova BM TRADA sub nr. 11377, cu valabilitate 17.10.2022.

 

Conditii de punere in opera

La montarea in constructii a compartimentarilor rezistente la foc se vor respecta prevederile Normativului C 30094, precum si prevederile reglementarilor tehnice si normelor privind securitatea muncii.

 

Durabilitatea si intretinerea

Durabilitatea barierelor SIDERISE este de minimum 10 ani. Criteriile de durabilitate se refera la mentinerea in timp a caracteristicilor mecanice, siguranta in exploatare si protectia la foc. Barierele se verifica periodic in conformitate cu instructiunile producatorului si normele in vigoare privind programul de urmarire in timp.

 

Contact:

Proventuss Solutions SRL

Strada Lunga 118, 507055

Loc. Cristian, Jud. Brasov

Mobil: 0040 770 716 165

E-mail: radu.vieru@proventuss.eu

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 195 – septembrie 2022, pag. 20

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/09/01/proventuss-solutions-siderise-bariere-rezistente-la-foc-rf-pentru-protectia-golurilor-dintre-elementele-de-constructii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.