«

»

ROMFRACHT: Eficienta armarii disperse

Share

Ca furnizori de solutii complete pentru pardoseli industriale, in acest articol ne propunem sa va familiarizam cu unele aspecte relevante ale lucrului cu produsele Romfracht – modalitati de abordare, cerinte tehnice si beneficii.

Odata definite incarcarile pe pardoseala si gradul de compactare, in functie de tipologia proiectului, se aleg: clasa de beton, tipul de fibre, grosimea pardoselii – daca nu este impusa, dimensiunea rosturilor, modul de finisare etc. Pentru acestea avem nevoie de cateva date din proiectul dumneavoastra.

Incarcarile pot fi:

  • punctuale – caz in care ar trebui sa stim suprafata piciorului de raft, amplasarea fata de rost, incarcarea exprimata in kN;
  • dinamice – caz in care vor fi necesare informatii privind incarcarea pe roata, suprafata de contact, greutatea utilajului sau incarcarea pe axe, exprimate in kN;
  • uniform distribuite – exprimate in kN/m2.

Gradul de compactare trebuie determinat inainte de a calcula pardoseala. De obicei este impus de proiectant, dar corect este sa se faca determinari inainte de turnarea betonului. Nu intotdeauna se poate atinge coeficientul impus. Se pot lua in considerare indicatori precum CBR (grad de compactare), EV2, EV2/EV1, sau coeficientul de pat k.

De aici putem discuta despre optimizarea pardoselii, si as lua ca exemplu un magazin de retail unde solutia propusa de proiectant ar consta in doua randuri de plasa sudata cu diametru 8 mm cu ochiuri de 10 cm x 10 cm. Prin colaborarea cu noi, dupa analiza datelor proiectului, a reiesit ca se preteaza pentru armare o cantitate de 2 kg fibre RoFero 38 mm pe metru cub de beton. Calcularea dozajului are la baza norme europene agreate in Romania.

Propun sa calculam ce a insemnat inlocuirea plaselor sudate pentru o pardoseala cu o suprafata de 1.000 m2 si o grosime de 20 cm. Pentru aceasta suprafata ar fi fost nevoie de 184 bucati plasa 2 m x 6 m, avand in vedere o suprapunere de 10%. La preturile actuale, aceste materiale costa circa 20.000 euro. La care adaugam manopera de montaj, calaretii, si distantierii.

Pentru vaianta propusa de noi, 2 kg de fibra RoFero per m3 beton, beneficiarul va plati, la preturile actuale, circa 12 euro /m3. Pentru cei 200 m3 de beton necesari, costurile ajung la 2.400 euro. Adica o economie de 17.500 euro. Betonul se toarna gata armat, deci excludem din calcul manopera, calaretii, sau distantierii. Ca sa nu mai vorbim de timpul de executie. Pare incredibil, dar asta este realitatea.

Dupa cum se poate observa, merita ca beneficiarii sa fie corect informati iar proiectantii sa tina cont de sugestiile noastre. Calculele de dozaj pot fi facute dupa Technical Report 34, Guide to Good Practice DVB, Fibre Reinforced Industrial Concrete Floors, ed. 2013-07, DIN EN 1990 si DIN EN 1992-1-1.

Toate proprietatile fibrelor sunt documentate in laboratoare certificate RENAR si sunt certificate dupa SR EN 14889/1 sau SR EN 14889/2. Certificarea CE o avem inca din 2012, ceea ce dovedeste rezistenta in timp a pardoselilor armate cu fibre Romfracht.

Adaugarea fibrelor in beton se poate face in statia de betoane sau in santier, direct in autobetoniera, caz in care este nevoie de un timp de malaxare de minimum 7 minute. Fibrele, in general, cresc vascozitatea betonului, de aceea se poate adauga un fluidizant. In niciun caz nu se adauga apa in beton!

Referitor la cuart, este bine de stiut: cu cat creste clasa de beton, cu atat scade capacitatea betonului de a ingloba cuartul. Daca la un beton C 20/25 se pot aplica 5 kg/m2 cuart, un beton C 30/37 va prelua doar circa 3,5 kg /m2.

O atentie deosebita trebuie acordata rosturilor de dirijare a fisurilor. Este obligatoriu ca acestea sa fie taiate la maximum 24 ore de la elicopterizarea betonului. Rosturile se inchid initial cu snur PVC (denumit in mod popular „bradut”), iar la 28 de zile se scoate snurul si se sigileaza cu mastic poliuretanic. Masticul trebuie sa aiba o buna aderenta la marginile rostului. Forma rosturilor trebuie sa fie cat mai patrata.

Sigilarea betonului are de asemenea un rol deosebit. O evaporare rapida a apei din beton duce la fisuri, sau crearea efectului de „paianjen” la suprafata pardoselii. In functie de tipologia pardoselii, se alege si tipul de sigilant. De exemplu, daca se aplica sistem epoxidic, sigilantul trebuie sa fie pe baza de apa; daca se va aplica doar cuart, sigilantul poate fi pe baza de solvent.

Fibrele noastre sunt din ce in ce mai folosite atat pe piata din Romania cat si pe cea externa, iar acest fapt ne bucura, pentru ca inseamna ca reusim cu adevarat sa oferim solutii sustenabile si fiabile atat din punct de vedere tehnic cat si economic.

Mai multe detalii gasiti pe https://romfracht.com/ro/fibers/ 

Autor:
Florin Florian – director departament Fibre – Betoane, ROMFRACHT

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 190 – aprilie 2022, pag. 10

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/09/01/romfracht-eficienta-armarii-disperse/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.