«

»

TRACTOR PROIECT COMERT: Noul BAUER eBG 33 – electric

Share

Ceea ce pana nu demult a fost doar o idee, acum este realitate. BAUER Maschinen GmbH a lansat noua masina eBG 33 – prima instalatie de foraj electrica fabricata de Bauer. Aceasta se bazeaza pe energia electrica in loc de motorul diesel, deci nu necesita combustibili fosili si functioneaza extrem de silentios, ceea ce o face perfecta pentru utilizarea in orase.

Dezvoltarea noului eBG este o componenta a dezideratului „emisii zero”, atingand diverse sfere de activitate, precum sustenabilitatea, reciclarea, energia, amprenta de CO2 si emisiile de zgomot.

Dezvoltarea masinilor de foraj cu actionare electrica este prin urmare un pas logic catre neutralitatea climatica.

 

Pana in prezent, electrificarea echipamentelor BAUER a fost aplicata numai in cazuri specifice, cum ar fi forajul subacvatic. O instalatie de foraj este actionata de pe nava, pe care a fost instalat un grup de putere hidraulic, actionat electric.

Prima macara cu motor electric, BAUER MC 96, a fost prezentata la BAUMA 2019, la München, fiind echipata cu o unitate de freze pentru pereti diafragma. Aceasta este folosita atat pentru constructii urbane, cat si pentru constructii la metrou.

Noua masina BAUER eBG 33 se incadreaza la mijlocul seriei de instalatii de foraj cu o putere de actionare mai mare de 400 kW, si cuplu de 280 – 390 kNm, intre BG 28 si BG 36. Ca urmare, acopera o gama foarte larga de aplicatii. In afara de forajul clasic, cu bara telescopica tip Kelly, eBG 33 poate fi utilizat si pentru alte metode de foraj, de inalta performanta, de exemplu, tehnici de amestecare a solului (CSM), sau foraj cu burghiu cu melc continuu cu cap dublu de rotire (CCFA). Este posibila, de asemenea, atasarea unei unitati cu freze BAUER, pentru executia de pereti diafragma.

In pregatirea pentru dezvoltarea instalatiei electrice de foraj, analiza a aratat ca consumul mediu de motorina este semnificativ mai mare pentru echipamentele BG 28 si mai mari, in comparatie cu tipurile de echipamente mai mici.

Analiza a demonstrat ca, in mod specific in aceasta gama, costurile de operare ar putea fi enorm reduse pe termen lung cu o masina de foraj electrica eBG, fata de una cu motor diesel.

Din exterior, eBG nu arata diferit fata de „rudele” sale, cu exceptia culorii. In interior este o cu totul alta poveste: a fost instalat un motor electric in locul motorului diesel, iar distributia de energie este situata acolo unde ar fi rezervorul de combustibil. Un transformator furnizeaza diverse tensiuni pentru componentele de comanda electrice. Motorul are nevoie de 690 V, in timp ce pentru aer conditionat si incalzire sunt necesari 400 V. In plus, o priza de 230 V ofera optiunea de a conecta atasamente suplimentare la fata locului, pe santier. Comenzile de la bord necesita 24 V, ca de obicei.

In ceea ce priveste transferul de energie, structura eBG ramane aceeasi. Sistemul hidraulic, toate elementele de comanda, precum si software-ul utilizat, sunt concepute in modul conventional, existent.

Operatorul nu trebuie sa se adapteze la conditii de operare noi, deoarece functionarea masinii de foraj electrice este la fel ca pentru toate masinile BAUER BG.

Avantajele sistemului BAUER de eficienta energetica „EEP” (Energy Efficient Power), premiat la o competitie din domeniu, sunt, de asemenea, pe deplin disponibile pentru masina electrica BAUER eBG. Sistemul EEP stabileste noi standarde de ani buni, in special in privinta emisiilor si consumului de motorina, dar si o eficienta hidraulica remarcabila, datorita componentelor sale hidraulice optimizate. Un alt punct culminant este conceptul EEP al troliului principal, care face posibila recuperarea energiei in timpul retragerii coloanei de foraj.

Ghidarea cablurilor electrice catre o sursa de alimentare sigura este de asemenea o provocare speciala.

Ideea a venit de la tehnologia de foraj la mare adancime. Solutia este o bucla de alimentare, un furtun gros, cu o manta de protectie ferma, in interiorul caruia sunt asezate in total sapte cabluri.

Masina eBG 33 este o noutate pe piata in aceasta forma si la aceasta capacitate. Dezvoltarea ei a fost posibila datorita colaborarii stranse cu clientii BAUER si mai ales datorita dedicarii enorme a echipei de proiectanti. Echipa de la BAUER este incantata ca, cu noul eBG, unul dintre principalele utilaje folosite in ingineria fundatiilor speciale, poate lucra acum complet fara emisii de CO2 la fata locului.

In timpul pregatirii proiectului, cheltuielile initiale totale sunt mai mari, dar clientul poate reduce costurile generale de operare datorita sistemului de actionare electrica, extrem de eficient.

In plus, amprenta totala a emisiilor de CO2 a unui proiect este mult imbunatatita datorita sistemului de actionare electrica a masinilor de foraj utilizate.

Proiectele de mediu si noile reglementari sunt astfel sustinute in mod durabil, pentru viitor.

 

Mai multe detalii gasiti pe www.tpcom.ro

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/09/01/tractor-proiect-comert-noul-bauer-ebg-33-electric/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>