Intens discutata in ultimii ani, tema digitalizarii are inca aspecte neclare pentru unii dintre cei ce activeaza in domeniul constructiilor, si care, observand evolutia digitalizarii in sfera lor de activitate, nu stiu inca cum sa se raporteze la aceasta. Pentru a clarifica ce este digitalizarea si daca a devenit cu adevarat o nevoie in industria constructiilor, am stat de vorba cu domnul Alexandru Tanasa, Digital Business Advisor in cadrul companiei Arggo.
Am pus cuvantul digitalizare intre ghilimele nu doar pentru a-l sublinia, ci pentru a evoca in acelasi timp un mod, des intalnit, de perceptie asupra fenomenului, unul cumva dezaprobator, sceptic. Multi dintre noi chiar ilustram gestic aceste ghilimele cand folosim un termen nou. De ce? In primul rand, pentru ca modul in care este inteles un termen nou difera foarte mult de la un individ la altul, si adesea poate fi gresit, mai ales in cazul unui termen precum digitalizarea. Asadar, pentru a raspunde la intrebarea privind nevoia noastra de „digitalizare” in constructii, este necesar sa intelegem acest fenomen, ce impact are sau ar putea avea asupra industriei de constructii si daca este el, intr-adevar, o nevoie reala.
Deja in intreaga lume, chiar si in zone dintre cele mai dezavantajate, prezenta digitalului este evidenta. Odata cu explorarea erei digitale, ne-am intalnit cu o varietate de termeni avand radacina „digital”, cel mai des intalnit fiind „digitalizare”. Deseori, acesta este folosit interschimbabil cu termeni precum „transformare digitala” sau „digitizare”. Acestea sunt moduri diferite de a raspunde provocarilor de business. Desi complet diferiti, asemanarea lingvistica a acestor termeni creeaza confuzie. Fiecare, in functie de nivelul actual de activare digitala al afacerii, are un impact diferit, rezolvand diferite aspecte si oferind diferite beneficii.
Revista Constructiilor: Cum defineste, deci, un Digital Business Advisor acesti termeni, domnule Alexandru Tanasa?
Alexandru Tanasa: Digitizarea este conversia datelor din format analog in format digital, si este de cele mai multe ori confundata cu digitalizarea. Unul dintre cele mai des intalnite exemple de digitizare este conversia textului scris de mana intr-un format digital. Un alt exemplu este stocarea dosarelor pe computere, spre deosebire de dosarele fizice care ocupa spatiu, sunt greu de gestionat si sunt deteriorabile. Scanarea documentelor tiparite si convertirea lor in documente digitale, cum ar fi pdf, sau semnatura electronica pentru semnarea documentelor digitale sunt alte exemple. Digitizarea a fost determinanta in transformarea modului in care companiile isi desfasoara operatiunile. Ea contribuie definitoriu la cresterea productivitatii prin reducerea semnificativa a timpului si a resurselor investite pentru indeplinirea activitatilor operationale.
Digitalizarea este procesul de folosire a tehnologiilor digitale pentru a transforma modele de afaceri existente. Tinta ei o constituie imbunatatirea si automatizarea proceselor operationale si a modelelor de afaceri existente. Spre deosebire de digitizare, digitalizarea preia datele deja centralizate si le utilizeaza imbunatatind astfel procesele de afaceri. Aceste date sunt folosite in crearea de fluxuri de lucru automate, cum ar fi activitati de achizitii, comenzi, plati, recunoasterea datelor din facturi etc.
Revista Constructiilor: Odata cu dezvoltarea continua a tehnologiilor si cu ambitia unor afaceri de a excela din punct de vedere al eficientei, a luat nastere fenomenul de transformare digitala. Ce reprezinta aceasta transformare digitala?
Alexandru Tanasa: Fenomenul de transformare digitala reprezinta un scop strategic, bazat pe o multitudine de tehnologii necesare pentru a crea o afacere complet digitala. Transformarea digitala presupune exploatarea maxima a oportunitatilor oferite de tehnologiile existente, pentru a schimba fundamental modul de functionare a unei organizatii. Aceasta creeaza noi sisteme de afaceri, prin integrarea unei serii de fluxuri de lucru cu un scop comun. Astfel, aceste fluxuri, lucrand impreuna, intr-un mod automat, fara riscuri, rapid si precis, ofera o experienta net imbunatatita atat pentru clienti, cat si pentru intreaga companie. In concluzie, fiecare dintre aceste trei terminologii genereaza rezultate diferite. Digitizarea transforma informatia din analog in date digitale, digitalizarea foloseste aceste date pentru imbunatatirea si automatizarea proceselor de lucru, iar transformarea digitala foloseste toate tehnologiile disponibile pentru a schimba complet modul de operare al unei afaceri.
Revista Constructiilor: Este atunci nevoie de digitalizare in industria de constructii? Studiile arata ca, dintre toate domeniile, cel al constructiilor este cel mai putin digitalizat. Care sunt motivele?
Alexandru Tanasa: Motivele sunt diferite: volumul de date, costurile de implementare a solutiilor digitale si rezistenta oamenilor la schimbare. Fiind un domeniu fizic, cu procedura de construire a unui edificiu eminamente fizica, intreaga industrie este inradacinata in idei si perceptii analoage. De la primele adaposturi la megastructurile contemporane, oamenii s-au obisnuit cu elevatia unui obiect de arhitectura fara prezenta tehnologiilor digitale. Insa, odata cu evolutia tuturor domeniilor si treptata acceptare si integrare a digitalului in afaceri, industria constructiilor este conditionata sa se digitalizeze. Asa cum diferitele epoci ale metalelor, revolutia industriala, inventia betonului armat sau a macaralei au revolutionat domeniul constructiilor, asa se dovedeste a fi astazi digitalizarea: noul pas definitoriu si necesar.
Revista Constructiilor: Cum ajunge o companie ce activeaza in industria de constructii sa fie transformata digital?
Alexandru Tanasa: Alaturi de suita de solutii business Microsoft, pentru a putea facilita intreaga transformare digitala a unei companii, folosim o platforma proprie de Business Process Management. Aceasta platforma se numeste Timeqode si cu ajutorul ei dezvoltam aplicatii personalizate, destinate sa rezolve optim orice nevoie sau provocare. Cu ajutorul platformei Timeqode, am dezvoltat o aplicatie specifica sectorului de constructii care le ofera tuturor celor implicati o imagine de ansamblu, in timp real, a activitatilor si resurselor din cadrul santierelor. Cu ajutorul acesteia poate fi gestionata intreaga activitate a unuia sau mai multor santiere de constructii. Aplicatia ConstructionSites este complet integrabila cu sistemele de contabilitate si administrare financiara din cadrul oricarei companii si este utilizabila de pe orice dispozitiv, prin interfete moderne si prietenoase. Ea raspunde unor cerinte precum gestionarea activitatii santierelor, localizarea si urmarirea activitatilor fiecarui santier, grafic Gantt pentru a identifica depasirile de termene si bugete, comenzi si consumuri, pontaje, urmarirea prezentei muncitorilor pe santier etc. Folosim tehnologii digitale de optimizare a proceselor precum IoT, RPA, OCR sau MachineLearning, si dorim sa avem un impact cat mai usor vizibil asupra felului in care evolueaza domeniul de constructii prin crearea de aplicatii usor de utilizat si personalizate care sa rezolve o situatie sau mai multe, intr-un mod optim, transparent si mai ales profitabil.
Pentru a raspunde acestor provocari si pentru a sprijini industria constructiilor, Arggo, compania specializata in dezvoltarea de solutii software pentru afaceri, dispune de toate tehnologiile necesare pentru a imbunatati performanta proceselor de lucru ale unei companii, folosind un proces end-to-end, de la identificarea solutiilor de business necesare, business process reengineering si implementare, la suport si continua optimizare. Arggo activeaza de peste opt ani in industria de IT si consultanta de business, si are la acest moment un portofoliu de peste 200 de clienti nationali si internationali, precum Aquila, Baumit, Automobile Bavaria, Agrii, Qualitance, Baneasa Shopping City, KFC, Pizza Hut, Taco Bell, Secom, Synevo, Kruk, Klarwin, Dedeman, KlassWagen, Viarom, Titan Machinery si multi altii.
ARGGO
Bd. Aviatorilor 47, et. 4, Bucuresti
Tel.: +40 213 057 196
E-mail: office@arggo.com
Web: www.arggo.com
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 196 – octombrie 2022, pag. 14
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns