«

»

ASRO: Standardele si noile tehnologii de proiectare

Share

Integrarea tehnologiei moderne in arhitectura a schimbat complet modul de lucru. In mai putin de 30 de ani, arhitectii au trecut de la planseta clasica la imaginile reale generate de calculator, ajungand la cladirile inteligente care se adapteaza in functie de necesitati pe parcursul utilizarii. 

Conceptul de modelare a informatiei constructiei (BIM) nu este unul nou. Primele instrumente software dezvoltate pentru modelarea cladirilor au aparut la sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor 1980.

In unele tari din UE, BIM a devenit nu numai un factor strategic care imbunatateste procesul de luare a deciziilor, ci si o cerinta obligatorie atat pentru cladiri civile, cat si pentru lucrarile de infrastructura pe intreg ciclul de viata al constructiei. Printre altele, cu ajutorul BIM se pot face analize energetice si se poate alege solutia potrivita pentru a realiza constructii sustenabile.

Aceasta tehnologie le ofera arhitectilor, inginerilor si profesionistilor din domeniul constructiilor capacitatea de a planifica, a proiecta si a gestiona mai eficient proiectele.

Un studiu al Comisiei Europene din anul 2019 estimeaza ca, prin digitalizarea completa a sectorului constructiilor, proiectele nonrezidentiale ar beneficia de o reducere a costurilor cu pana la 21% in faza de proiectare si construire.

In ultimii ani, modelarea informatiei constructiei a patruns si in tara noastra. Astfel, putem aminti Spitalul din Mioveni, prima constructie realizata integral cu ajutorul tehnologiei BIM.

Avand in vedere interesul tot mai mare al partilor implicate in construire pentru acest concept, a aparut si la nivel national necesitatea unui cadru standardizat care sa permita industriei sa colaboreze in dezvoltarea proiectelor nationale si internationale.

In acest sens, ASRO a integrat activitatea de standardizare din domeniul BIM in cadrul comitetului tehnic ASRO/CT 335 – BIM si sustenabilitatea mediului construit, comitet tehnic oglinda pentru comitetul european CEN/TC 442, Building Information Modeling.

In anul 2019, au fost adoptate la nivel national, cu versiune in limba romana, doua standarde din seria SR EN ISO 19650:

  • SR EN ISO 19650-1, care evidentiaza conceptele si principiile privind managementul informatiilor intr-o faza de maturitate descrisa ca „modelarea informatiei constructiei (BIM)” si
  • SR EN ISO 19650-2, care permite unei parti angajatoare sa isi stabileasca cerintele de informatii in cursul etapei de livrare a activelor si sa ofere un mediu comercial si de colaborare adecvat, in cadrul caruia (mai multe) parti angajate sa poata produce informatii cu eficacitate si eficienta.

Un an mai tarziu, au mai fost adoptate la nivel national alte doua standarde din aceasta serie:

  • SR EN ISO 19650-3, care abordeaza faza de exploatare a activelor, si
  • SR EN ISO 19650-5 referitor la securitatea in managementul informatiilor (ambele cu versiune in limba engleza).

In luna mai a acestui an, ASRO a adoptat la nivel national un nou standard din domeniu – standardul SR EN ISO 22057, care ofera sabloane de date pentru utilizarea declaratiilor de de produs de mediu (DMP) pentru produse de constructii in modelarea informatiei constructiei (BIM).

Devine tot mai clar ca tehnologia BIM este elementul principal de digitalizare in industria constructiilor si reprezinta viitorul in domeniu, totusi standardizarea domeniului este inca intr-o faza incipienta. La nivel european, se afla in lucru o noua serie de standarde BIM, dar si cateva ghiduri care vor avea drept scop facilitarea intelegerii si implementarii conceptului de modelare a informatiei constructiilor.

Pentru standardele BIM sau pentru mai multe standarde din domeniul constructiilor, vizitati magazinul online al ASRO: https://magazin.asro.ro/

 

Despre ASRO

ASRO – Organismul National de Standardizare – este platforma nationala pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale.

Ca parte a comunitatii globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC si ETSI, ASRO joaca un rol important in punerea la dispozitie, pentru o gama tot mai larga de parti interesate, a unei platforme usor accesibile, necesara pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizatii.

Prin participarea in cadrul activitatii de standardizare, fiecare membru este la curent cu noile procese tehnologice standardizate, poate sustine punctul de vedere cu privire la continutul proiectelor de standarde in curs de elaborare si isi poate adapta din timp modul de lucru pentru a respecta cerintele standardizate la nivel european.

 

Contact:

Website: https://www.asro.ro/ | E-mail: relatii.publice@asro.ro | Linkedin: https://www.linkedin.com/company/rostandard

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 196 – octombrie 2022, pag. 32

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/10/01/asro-standardele-si-noile-tehnologii-de-proiectare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.