«

»

BMI ROMANIA: Stai la casa? 4 lucruri pe care trebuie sa le stii despre radon, gazul nociv

Share

Ca orice proprietar de casa responsabil, vrei sa te asiguri ca locuiesti in cele mai bune conditii pentru sanatatea ta si a celor dragi. De aceea, astazi vrem sa iti semnalam existenta unui pericol tacut, inodor si incolor, care este posibil sa existe in interiorul unei locuinte si care poate cauza cancer.

 

Radonul, gaz radioactiv inodor si incolor care se formeaza prin dezintegrarea radioactiva a uraniului din sol, este generat in subteran si cea mai mare cantitate a lui se infiltreaza ascendent pana la suprafata, unde se disipa in aer. In acest caz, eliberandu-se in atmosfera, este inofensiv pentru sanatate. Situatia este diferita atunci cand cladirile sunt construite pe un teren contaminat cu acest gaz, pentru ca acesta se va infiltra in interior, prin deschideri, rosturi de constructie sau pori, unde va atinge o concentratie peste limitele normale, devenind astfel un pericol pentru sanatatea locatarilor.

Vestea buna este ca exista solutii de protectie, pe care te invitam sa le descoperi, impreuna cu alte cateva lucruri pe care probabil ca vrei sa le stii despre radon.

Concentratiile de radon in interior tind sa difere de la o cladire la alta din cauza diferentelor in ceea ce priveste tehnicile de construire, tipurile de ventilatie utilizate, obiceiurile casnice si, cel mai important, geologia.

Radonul este radioactiv si, deci, cancerigen, iar inhalarea acestuia peste limitele normale este considerata al doilea factor cauzator de cancer la plamani, dupa fumat, si principala cauza in randul nefumatorilor. S-ar putea sa te surprinda sa afli ca radonul reprezinta in jur de jumatate din radiatiile la care sunt expusi oamenii.

Poti afla daca esti expus iradierii cu niveluri ridicate de radon natural din locuinta si poti lua masuri pentru a o reduce. Laboratorul de incercari radon „Constantin Cosma” – LiRaCC este singura institutie din Romania autorizata, de catre Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), ca laborator notificat de incercari, in care se desfasoara studii sistematice de radon in toti factorii de mediu, laboratorul avand experienta si recunoastere internationala de peste 15 ani.

La aflarea faptului ca locuinta lor poate contine niveluri daunatoare de radon, reactia multor oameni este de a deschide toate ferestrele pentru a aerisi si a-l elibera in exterior. Din pacate, deoarece exista o sursa constanta de radon in pamant, sub cladire, deschiderea ferestrelor nu este o modalitate fiabila de a reduce nivelurile de gaz pe termen lung.

 

Ce se poate face, pentru protejarea locuitorilor casei?

Radonul este prezent peste tot in mediul inconjurator si nu poate fi eliminat in totalitate, dar se poate reduce considerabil nivelul acestuia, pana la valori acceptabile pentru organismul uman. Cel mai eficient si economic mod de a realiza acest lucru intr-un spatiu locuit este de a monta o bariera mecanica, concomitent cu imbunatatirea ventilarii incintei. Exista membrane anti-radon, dezvoltate special pentru soluri contaminate de substante chimice sau cu concentratii mari de gaz metan ori radon. Acestea sunt armate pentru a avea o rezistenta superioara si au in componenta o folie de aluminiu ce actioneaza ca bariera impotriva gazelor. In plus, odata instalate, acestea, fiind rezistente la umezeala, vor proteja cladirea impotriva patrunderii umiditatii din sol.

Poti gasi in cadrul gamei Icopal, distribuita in tara noastra de BMI Romania, doua tipuri de membrane anti-radon, produse din polietilena de densitate scazuta (LDPE) sau bitum, care indeplinesc cele mai exigente cerinte de protectie impotriva infiltratiilor de radon si ofera avantajul montarii usoare si rapide, de catre echipe specializate. Astfel, locuinta ta va fi caminul sigur pe care ti-l doresti, pentru sanatatea ta si a celor dragi.

 

BMI Romania

Str. Europa Unita, Nr. 5

Ro 550018, Sibiu, Romania

Telefon: +40 746 37 37 35

Email: office_ro@bmigroup.com

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 196 – octombrie 2022, pag. 8

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/10/01/bmi-romania-stai-la-casa-4-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-despre-radon-gazul-nociv/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.