«

»

FPSC: Ziua Nationala a Constructorului, la a III-a editie

Share

Pana cand data de 14 septembrie va fi cunoscuta si recunoscuta ca Ziua Nationala a Constructorului nu numai printre cei care lucreaza in acest sector, ci si de catre majoritatea romanilor, probabil vor mai trece cativa ani buni.

Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) – cea care a facut demersurile necesare pentru a avea o Lege care instituie Ziua celor ce proiecteaza, cerceteaza, construiesc si contribuie la realizarea constructiilor in Romania – nu poate decat sa priveasca cu incredere ca acel moment se apropie, fiindca societati importante din sector au ales sa sarbatoreasca alaturi de angajati, sa marcheze pe site-urile proprii aceasta data sau sa participe la evenimentul festiv organizat la Biblioteca Academiei Romane.

Ne aflam la a treia aniversare a Zilei Nationale a Costructorului – caci conditiile pandemice din  2020 nu au permis organizarea unei intalniri – si la a doua organizare a evenimentului  sub forma unei reuniuni festive, in parteneriat cu Biblioteca Academiei Romane si partenerii sociali, FGS Familia si Casa Sociala a Constructorului.

Astfel, data de 14 septembrie – ziua in care, in urma cu 127 ani, au fost receptionate lucrarile de executie a Podului „Anghel Saligny” la Fetesti, la acea vreme cel mai lung pod in Europa si al doilea ca lungime din lume, aleasa, simbolic, drept zi a constructorilor romani – a fost marcata in acest an alaturi de reprezentanti ai breslei, personalitati din domeniu si din mediul universitar, dar si invitati din partea Guvernului.

In acest an, evenimentul s-a axat pe doua teme:

Prima dintre acestea, sub titlul „Nu putem construi viitorul fara a cunoaste si restaura trecutul”, a vizat efortul constructorilor si al specialistilor restauratori pentru salvarea cladirilor monument si a altor edificii, dna ing. Gabriela Carpov, presedintele Uniunii Nationale a Restauratorilor de Monumente Istorice (UNRMI) precizand importanta dar si eforturile depuse de  restauratori in munca lor.

O a doua tema a vizat omagierea unei personalitati marcante din domeniul constructiilor, acest eveniment avandu-l in prim-plan pe dl ing. Eugeniu Iordachescu, cel care a pus la punct o tehnica prin care cladirile erau asezate pe roti si mutate in alte parti. „Un monument traverseaza bulevardul”, titra revista „Flacara”, in 25 iunie 1982, iar acesta era numai inceputul unui amplu proces de mutare prin translatie a unui numar de 29 de cladiri, dintre care 13 biserici sau manastiri, intre anii 1982 – 1989. Dl ing. Adrian Iordachescu, fiul celui supranumit „inginerul Raiului”, care a urmat profesia tatalui sau, a zugravit portretul omului si inginerului Eugeniu Iordachescu, cu detalii si imagini interesante ale procesului ce a salvat de la distrugere importante monumente in regimul comunist.

La finele evenimentului a fost dezvelit bustul lui Ioan Bianu, personalitatea pe care Nicolae Iorga a numit-o „intemeietorul cel adevarat, pazitorul statornic si harnicul strajer” al Bibliotecii Academiei Romane.

Sa lasam in amintire cateva imagini si fragmente din alocutiunile celor care au luat cuvantul si sa le dorim constructorilor romani mult succes, bucurii si la multi ani!

Prof. ing. Nicolae Noica: „Lumea ar trebui sa stie ce mari constructori a avut aceasta tara si are si astazi, dar noi nu stim sa ii punem in valoare.”

Dl Cristian Romeo Erbasu, presedintele FPSC: „Intr-o zi aniversara as fi preferat sa nu vorbesc de probleme, ci mai degraba de lucrurile bune care s-au intamplat, mai ales in ultimii ani, in favoarea breslei noastre. (…) Am crescut de la 320.000 lucratori in constructii, care a fost minimul inregistrat in Romania acum 5 ani, undeva la 450.000, dar in afara tarii sunt circa 700.000. Ordonanta 114 a avut, in ceea ce ne priveste, o componenta pozitiva. (…) Chiar daca la nivel general situatia nu e foarte optimista in acest moment, pentru noi, constructorii, pentru modul in care vom fi solicitati, trebuie sa ne asteptam la lucruri bune, dar sa fim ponderati in viziunea urmatorilor 2-3 ani, avand in vedere ca ne aflam intr-o stare de criza mondiala, care va afecta inevitabil si investitiile. Pentru noi este insa foarte important sa folosim momentul in ideea modernizarii (…) si sa fim o piata atractiva si pentru cei care vor sa se intoarca, sau chiar pentru straini din Europa, care ar gasi oportunitati la noi. In acel moment vom putea spune ca – asa cum s-a intamplat in IT, industria auto sau zona bancara – si constructiile vor fi integrate la nivel european, atunci cand sagetile de circulatie vor fi in ambele directii, nu doar intr-una singura. (…) Datoria noastra este sa realizam ca impreuna putem face mult mai multe decat putem face separat. 

Dl Alexandru Tole, secretar de stat la Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei Publice: „La 160 de ani de la infiintarea Ministerului Lucrarilor Publice de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, in anul 1862, ne aflam din nou intr-un context care impune reforme in domeniul constructiilor. […] Noi continuam, sub coordonarea dlui ministru Cseke Attila, (…) restructurarea actelor normative, drept care avem deja pe rol Legea zonelor metropolitane, Strategia Nationala a Locuirii, Politica Urbana a Romaniei, Legea pentru mobilitate urbana, deci sunt legi care vin ca in viata noastra publica sa creeze conditiile materiale de maniera de care toata lumea sa se bucure de ceva mai bun.” 

Dl Adrian Alexandru, secretar de stat la Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii: „Este foarte important sa investim (…) in cercetare aplicativa, in inovare si transfer tehnologic, astfel incat rezultatele din cercetare sa se regaseasca aplicate in economia reala.  Una dintre temele pe care ne vom focaliza este aceea a Ingineriei Civile, astfe incat sa avem garantia ca pe viitor constructiile noastre vor fi mai rezistente si vom reusi sa salvam vieti. […] Odata ce va fi aprobat Planul National de Cercetare-Dezvoltare si Inovare 4, cred ca undeva in maximum o luna, vom lansa si acest program care se numeste Misiuni Nationale, prin care vom sustine, in parteneriat public – privat, proiectele de cercetare in domeniul Ingineriei Civile si Reducerii Riscului Seismic.” 

Printre cei cca 130 de participanti, ne-am bucurat sa avem alaturi si reprezentanti ai studentilor de la UTCB, proaspeti absolventi – privindu-i, nu putem decat sa remarcam cu bucurie ca sectorul constructiilor nu are numai un trecut de exceptie, rezultate de succes in prezent, dar are si un viitor promitator.

Sa ne reauzim/revedem cu bine, dragi constructori, in 2023!

 

Autor:
Irina FORGO – Director FPSC

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 196 – octombrie 2022, pag. 10

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/10/01/fpsc-ziua-nationala-a-constructorului-la-a-iii-a-editie/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.