«

»

GEOSOND: Utilizarea micropilotilor pentru consolidarea unor monumente istorice

Share

Pentru intretinerea, protejarea, restaurarea si consolidarea siturilor arheologice sunt necesare lucrari geotehnice speciale, astfel putand fi folosite cu succes tehnologii si materiale moderne, aparute in urma evolutiei din domeniul constructiilor.

Una dintre tehnologiile moderne implementate si executate de catre SC GEOSOND SA este cea a barelor autoforante – metoda cu o aplicabilitate vasta, putand fi executata cu utilaje de dimensiuni reduse, in spatii greu accesibile, cu efect minim invaziv asupra amplasamentului.

O alta tehnologie aplicata de catre SC GEOSOND SA este cea a micropilotilor insurubati de tip Krinner, utilizati pentru sustinerea structurilor avand incarcari reduse. 

Unul dintre monumentele istorice consolidate de catre GEOSOND SA este Complexul arheologic de la Tirighina-Barbosi, de langa Galati, aproape de varsarea Siretului in Dunare. Situl se intinde pe aproximativ 5 hectare si cuprinde vestigii ale unui castru roman, un castellum de pamant, doua necropole romane, dintre care una tumulara, trei depozite de amfore, asezarea civila din sesul Siretului si vestigiile locuirii romane din zona de vest a cartierului galatean Dunarea.

Un alt monument istoric ce a beneficiat de experienta si pregatirea specialistilor GEOSOND SA este Cetatea Ladislau – cetate medievala incredintata cavalerilor teutoni, ale carei ruine se afla in comuna Coronini, judetul Caras-Severin. Construita la limita sudica a Imperiului Habsburgic cu Imperiul Otoman, in 1428, a fost terminata de Sigismund de Luxemburg si dedicata Sfantului Ladislau. 

Solutii aplicate: consolidarea terenului de fundare cu micropiloti autoforanti injectati, echipati cu bare TITAN 52/26 mm pentru situl arheologic Tirighina-Barbosi, respectiv 40/20 mm pentru Cetatea Ladislau.

Tinand cont de starea de degradare extinsa a acestor monumente istorice, s-au executat atat lucrari ce se refera la structura propriu-zisa a zidurilor existente, cat si lucrari necesare pentru consolidare, dupa cum urmeaza:

  • executia de micropiloti verticali/inclinati autoforanti injectati, atat pentru consolidarea turnurilor cat si a ruinelor;
  • prepararea suspensiei de ciment, pomparea acesteia sub presiune in foraj, cat si injectarea dinamica cu o presiune mai mare pentru realizarea bulbului.

La situl arheologic Tirighina-Barbosi, pe langa micropilotii autoforanti injectati s-au executat si micropiloti insurubati Krinner. Acesti micropiloti sunt utilizati si pentru sustinerea structurilor de protectie a vestigiilor arheologice.

Micropilotii au fost executati prin forare verticala si/sau inclinata in vederea consolidarii siturilor arheologice.

Pentru executia micropilotilor s-au folosit bare autoforante de tip ISCHEBECK® TITAN Ø52/26 mm pentru situl arheologic Tirighina-Barbosi, respectiv Ø40/20 mm pentru Cetatea Ladislau, fixarea capetelor acestora fiind realizata cu placi metalice si piulite, inglobate intr-un bloc de beton ce reprezinta fundatia viitoarei structuri metalice ce se va construi. Prin tehnologia de executie cu injectare in doua etape a suspensiei de ciment, cu presiuni cuprinse intre 10-30 bari, s-a realizat totodata si imbunatatirea terenului adiacent.

Concluzii: Prin lucrarile de consolidare realizate la cele doua situri arheologice, au fost rezolvate intr-un timp scurt problemele majore privind stabilitatea si siguranta monumentelor istorice, prin aplicarea tehnologiilor moderne bazate pe dezvoltari recente care asigura o productivitate sporita, in special in cazurile in care lucrarile au caracter de interventie in regim de urgenta ca urmare a deteriorarilor structurale si/sau unor cedari ale terenului.

In plus, aplicarea acestor tehnologii moderne are un efect minim invaziv, in primul rand, asupra arhitecturii specifice, indiferent ca vorbim despre situri arheologice, cetati istorice sau ruine, si, nu in ultimul rand, asupra cadrului geomorfologic (permitand pastrarea specificului mediului inconjurator in care se regasesc aceste obiective si incadrarea lor in peisaj).

Trebuie amintit si faptul ca aceste tehnologii au un set de avantaje specifice pentru toate tipurile de faze, incepand cu faza de proiectare (sisteme certificate, dimensionare rapida si precisa), continuand cu faza de executie (aplicabilitate in spatii restranse, productivitate ridicata, echipamente cu gabarit redus) si incheind cu avantajele economice pentru beneficiari.

In raport cu specificul lucrarilor la monumentele istorice, unde este important sa se pastreze aspectul initial, solutia de consolidare – atat pentru deteriorarile structurale cat si pentru cedarile terenului care apar ca urmare a actiunilor factorilor naturali sau antropici – este important sa fie minim invaziva si cu eficienta mare. Injectarea continua pe parcursul forarii ofera avantajul imbunatatirii terenului adiacent prin injectare, executia realizandu-se cu utilaje performante de dimensiuni reduse. Utilizarea barelor autoforante pentru consolidarea unor structuri existente de tipul fundatiilor constructiilor vechi, zidurilor de sprijin sau altor structuri constituie o solutie moderna si eficienta.

 

Autori:

ing. Petre Uta,
ing. Ionut Alexandru Ciocaniu,
ing. Andrea Nóra ErdÉlyi

 

 

GEOSOND SA

Romania, Bucuresti, Sector 6, Strada Alexandru Ivasiuc nr. 12

Tel/fax: + 40 (21) 319 48 44; Mobil: +40 749 12 08 45 / +40 744 55 00 14

www.geosond.com; office@geosond.com; birou@geosond.com

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 196 – octombrie 2022, pag. 24

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/10/01/geosond-utilizarea-micropilotilor-pentru-consolidarea-unor-monumente-istorice/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.