«

»

IN MEMORIAM: Ionel CRISTEA si Ciprian ENACHE

Share

 

Pe vremea cand decideau ca, in paginile Revistei Constructiilor, sa faca loc seriei de articole despre personalitatile care au structurat domeniul constructiilor romanesti asa cum il stim noi astazi, Ciprian Enache si Ionel Cristea n-ar fi indraznit sa-si imagineze numele intr-o atat de onoranta asociere. Profesionisti impecabili si oameni cu un prea exagerat simt al masurii, isi faceau – cum stiau mai bine – datoria fata de publicul cititor. A fost nevoie ca cineva sa-i priveasca din afara, cerebral, realist, pentru a ne deveni clar tuturor ca Ciprian Enache si Ionel Cristea au fost inca de la inceput demni de a sta alaturi de marile personalitati ale constructiilor din Romania – ca, in felul si prin contributia lor, au pus o caramida si ei la temelia acestei istorii…

Cartea care-i cuprinde – Constructori ai secolului XX – a inginerului, demnitarului, specialist in constructii Alexandru Dobre, nu are personaje „imaginare, ca intr-un roman”, ci o serie de portrete de constructori „enigmatici, cuminti, modesti peste masura, adeseori uitati, ca niste anonimi”, dintre care unii nu mai sunt printre noi, dar care nu au trecut prin viata fara sa lase urme, care au nume si prenume, iar aceste nume, subliniaza autorul, vor dainui si merita a se vorbi despre ele. Pentru ca asa este drept.

Pentru noi, colegii domniilor lor, Ionel Cristea si Ciprian Enache sunt acum un permanent si dureros dor, acutizat in zilele de septembrie, luna care le-a marcat trecerea definitiva in istorie. Pentru domnul Alexandru Dobre, au fost, pe langa prieteni,

Doua personalitati din TVR (care) s-au „ancorat” solid si ireversibil in activitatea de constructii 

Imediat dupa decembrie 1989, cand constructiile au intrat intr-un mare impas, intr-o lipsa aproape totala de identitate, Ionel Cristea si Ciprian Enache formau o echipa la TVR – suficient de indrazneata – care incerca sa afle, sa provoace, care ar putea sa fie directia si mai ales sensul acestei ramuri a economiei nationale. Ei stiau foarte bine ca repornirea acestui motor – activitatea de constructii – ar fi o sansa pentru Romania. Aceasta convingere pornea de la faptul ca exista o experienta anterioara destul de consistenta, ca existau specialisti, existau utilaje, mijloace de transport, productie de materiale de constructii, dar exista si cerere reala pentru constructii in domeniul infrastructurii de orice fel, in domeniul locuintelor, in domeniul intretinerii vastei zestre pe care Romania o avea deja. 

Cei doi colegi de breasla au avut inspiratia sa infiinteze, sa puna pe picioare Revista Constructiilor, o revista care s-a potrivit ca un panaceu pentru acest bolnav care era activitatea de constructii. Privatizarea sectorului de constructii s-a terminat destul de repede, fara convulsii sociale majore. Revista Constructiilor a aparut cand legislatia pentru constructii era destul de aproximativa – un mixaj din ce s-a pastrat dinainte de 1989 si incercari destul de lente de aliniere la normele Europei dezvoltate. Aceasta revista se adreseaza arhitectilor, inginerilor constructori, industriei de materiale de constructii, fabricantilor de utilaje. In corpul revistei se regasesc: descrieri de tehnologii, de caracteristici tehnico-calitative ale materialelor de constructii. Revista Constructiilor este prezenta la toate manifestarile asociatiilor patronale din zona constructiilor, deci are informatii mereu proaspete, cu interpretari profesionale ale adevaratelor probleme ale sectorului de constructii. […] Este o revista de atitudine, care monitorizeaza prioritatile autoritatilor statului, ori respectarea cu sfintenie a procedurilor legale de adjudecare a diverselor licitatii care privesc banul public. 

Indiferent de modul in care i-ati cunoscut – ca apropiati, colegi sau colaboratori – si dumneavoastra, cititorii revistei, veti avea, cu siguranta, pentru domniile lor un gand bun, la acest ceas de aducere-aminte.

Dumnezeu sa ii odihneasca in liniste si pace!

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 196 – octombrie 2022, pag. 52

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/10/01/in-memoriam-ionel-cristea-si-ciprian-enache/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>