«

»

PPTT: Reglementarea Tehnica „Instructiuni tehnice pentru configurarea, folosirea si montarea vitrajelor si a altor produse din sticla in constructii, Indicativ C 47-2022” a fost publicata in Monitorul Oficial

Share

La data de 1 iulie 2022, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA) a aprobat prin ordin Reglementarea Tehnica Instructiuni tehnice pentru configurarea, folosirea si montarea vitrajelor si a altor produse din sticla in constructii, Indicativ C 47-2022”.

Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 689 si Monitorul Oficial nr. 689 bis, Partea I, din 11 iulie 2022. In termen de 30 de zile de la aparitia in Monitor, varianta anterioara, C 47–1986, isi inceteaza valabilitatea.

Instructiunile stabilesc principalele conditii, caracteristici si nivelurile de performanta ale vitrajelor in constructii, astfel incat acestea sa indeplineasca cerintele fundamentale ale Directivelor Europene si sa fie in conformitate cu Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, cu modificarile ulterioare.

Cel mai important element stabilit de C 47-2022 este cel al responsabilitatii pentru caracteristicile produsului finit si pentru utilizarea de produse necorespunzatoare. Astfel, aceasta va fi in sarcina celui care transmite comanda de executie a vitrajului. In cazul unei companii producatoare de ferestre, comportamentul in exploatare al vitrajului inclus in ansamblul de tamplarie va fi in responsabilitatea companiei care produce ferestrele sau, dupa caz, a expertului care realizeaza proiectul. Aceste entitati vor avea obligatia sa integreze materiale conforme cu aplicatiile specifice si sa nu se mai ghideze exclusiv dupa principiul pretului celui mai mic. De exemplu, in cazul unei institutii de invatamant, nu va mai fi permisa instalarea unui pachet simplu 4-16-4 float Low-E, ci se va impune folosirea unor produse cu sticla securizata, laminata etc.

Instructiunile sunt obligatorii atat la proiectarea si realizarea constructiilor noi, cat si pentru lucrari de modificare sau la schimbarea destinatiei ori la orice interventii efectuate la constructiile existente, indiferent de forma de proprietate. Instructiunile trebuie urmate intocmai de toti factorii cu atributii in conceptia, realizarea si exploatarea constructiilor, iar responsabilitatea nerespectarii acestui normativ apartine partii care transmite comanda de executie a produselor, respectiv a solutiilor constructive ale lucrarilor. C 47-2022 mai indica faptul ca, la configurarea vitrajelor, trebuie avuta in vedere cunoasterea destinatiei de utilizare, a dimensiunii si tipului de instalare, a tipului de aplicatie si a fortelor externe aplicate pe element. De asemenea, se impune clarificarea eventualelor daune asociate si alegerea tipurilor de sticla in functie de cerintele ce stabilesc tipul de produs ce trebuie utilizat in functie de aplicatie, solicitari si riscuri. Noua norma asigura o calitate corespunzatoare a lucrarilor care se vor realiza in viitor folosind astfel de produse.

Instructiunile au fost elaborate de Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT), ale carui actiuni pentru realizarea documentului tehnic au inceput inca din anul 2016. Documentul a fost redactat de experti consacrati in domeniu, o contributie esentiala avand atat furnizorii de sticla si alte materiale folosite la fabricarea produsului finit, cat si fabricantii de vitraj izolant. Experienta tehnica a acestor specialisti si legaturile lor nemijlocite cu productia de sticla arhitecturala au constituit garantia unei pozitii nepartinitoare, din dorinta de a asigura o abordare corecta si o aliniere a practicilor industriale din Romania la cele existente in statele dezvoltate ale lumii. Meritele pentru elaborarea C 47-2022 le apartin in totalitate membrilor PPTT care au activat in Comitetul Tehnic Vitraje din cadrul patronatului, un aport deosebit avand domnii: Leon Buzatu – Technical Support Manager – Saint-Gobain Glass Romania, Dragos Matei – Market Development Manager – AGC Flat Glass Romania si Valentin Petrescu – Director General Valras Prod SRL si presedinte PPTT.

PPTT are in agenda de activitati organizarea Seriei de conferinte „Specialistii ferestrelor, fatadelor si sticlei” la Cluj-Napoca, 13 octombrie 2022 si Bucuresti, 17 noiembrie 2022. In programul conferintelor vor fi incluse teme de prezentare cu privire la Reglementarea Tehnica C 47-2022.

Multumim domnului Cseke Attila, Ministru MDLPA, si doamnei Kövér Orsolya, Consilier Ministru MDLPA, pentru intelegerea necesitatii si importantei in piata de constructii a reglementarii tehnice C 47-2022. Adresam multumiri speciale doamnei Anca Ginavar, Director General – Directia Tehnica, Directia Generala Dezvoltare Regionala si Infrastructura MDLPA, si doamnei Carmen Iliescu, Sef Serviciu – Serviciul Reglementari in Constructii, Directia Tehnica, Directia Generala Dezvoltare Regionala si Infrastructura MDLPA, pentru buna comunicare si dorinta de solutionare a problemelor aparute in cursul avizarii C 47-2022. Multumim membrilor Comisiei Tehnice de Specialitate si Comitetului Tehnic de Coordonare Generala din cadrul MDLPA pentru dialogul constructiv in cadrul lucrarilor de avizare si aprobare a reglementarii tehnice C 47-2022. Nu in ultimul rand, le multumim tuturor celor care au sustinut si s-au implicat intr-un fel sau altul in elaborarea C 47-2022.

 

Documentele se pot descarca de pe site-urile MDRAP si PPTT:

https://www.mdlpa.ro/pages/reglementare17

https://www.mdlpa.ro/uploads/articole/attachments/62ce6784b2a66269825548.pdf

https://www.pptt.ro/stiri-din-presa-de-specialitate/reglementarea-tehnica-instructiuni-tehnice-pentru-configurarea-folosirea-si-montarea-vitrajelor-si-a-altor-produse-din-sticla-in-constructii-indicativ-c-47-2022-a-fost-publicata-in-monitorul-oficial

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 196 – octombrie 2022, pag. 44

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/10/01/pptt-reglementarea-tehnica-instructiuni-tehnice-pentru-configurarea-folosirea-si-montarea-vitrajelor-si-a-altor-produse-din-sticla-in-constructii-indicativ-c-47-2022-a-fost-public/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.