«

»

UGR: „Eu vreau sa fiu geodez!”

Share

Geodezia este o stiinta fascinanta, dar prea putin popularizata, care se ocupa cu studiul formei si al dimensiunilor Pamantului, cu tehnica masurarii si a reprezentarii cartografice sau numerice a suprafetei lui pe portiuni determinate.

Prima definitie a geodeziei a fost data inca din 1880 de catre Friedrich Robert Helmert, ca fiind „stiinta masurarii si reprezentarii suprafetei Pamantului”.

Pentru simplificarea prezentarii acestei profesii, consideram cuvantul geodez sinonim cu specialist in: geodezie, topografie, cadastru, fotogrammetrie, cartografie, topografie miniera.

Pentru a intelege aceasta stiinta, trebuie sa stapanesti mai multe notiuni din matematica, fizica, geofizica, astronomie, geologie, informatica etc. Integrand si componenta cadastrala, este absolut necesar sa detii si cunostinte juridice, sa cunosti totul despre dreptul de proprietate.

Suna complicat, si daca ne rezumam la aceasta prezentare niciun tanar care isi alege o profesie nu va exclama entuziast: eu vreau sa fiu geodez!”

Daca, pana acum cativa ani, a fi inginer era o activitate foarte dorita de catre cei tineri, acum aud, in jurul meu, din ce in ce mai putini apropiati dorind sa urmeze cursurile unei facultati cu specializare in inginerie.

Eu cred ca raspunsul la intrebarea: „de ce tinerii nu aleg geodezia sau alte ramuri adiacente?”, nu are legatura doar cu multitudinea de stiinte exacte ce trebuie parcurse in anii de studiu, ci mai ales cu practica acestei profesii, care are la baza doua mari fundamente: precizie si responsabilitate.

Azi, orice proiect de infrastructura, cartografie sau urbanism, lucrarile de cadastru sporadic si sistematic, proiectele de digitalizare, expertizele tehnice si judiciare, implica obligatoriu participarea unui specialist geodez.

Pentru a tine pasul cu tot ce apare nou in acest domeniu, trebuie sa te informezi mereu, sa participi la diverse intalniri, conferinte si targuri de specialitate. Pregatirea continua si impartasirea cunostintelor intre membrii acestei comunitati profesionale este vitala in lumea de astazi, dominata de tehnologie.

Aparatura specifica acestei meserii inregistreaza un progres tehnic deosebit. Un adevarat geodez foloseste si cunoaste principiile de functionare ale statiilor totale simple sau robotizate, receptoarelor GNSS, aparaturii de nivelment, scanerelor 3D, LiDAR, dronelor, stie despre retelele de statii permanente de referinta si, nu in ultimul rand, cunoaste si utilizeaza software-uri licentiate de prelucrare a datelor, statii grafice, servere de date etc.

Toate acestea vin la pachet cu profesia de geodez, completate de legi si regulamente ce trebuie cunoscute si aplicate corespunzator.

Pentru a putea alege solutia optima pentru dezvoltarea proiectelor in care esti, sau vei fi, implicat, trebuie sa te informezi, sa studiezi, si, orice solutie vei alege, vei constata ca este costisitoare.

Trebuie ca intreaga societate sa inteleaga ca precizia costa, dar aceste costuri sunt infinit mai mici in comparatie cu beneficiile aduse.

Am prezentat toate aceste lucruri doar pentru a fi mai bine intelesi. Ne cunoastem locul, dar vrem sa-l facem cunoscut si altora, vrem aprecierea corecta a muncii noastre, vrem mai mult respect decat cel care ni se ofera astazi.

Desi greutatile prin care trecem – preturile mici la care ni se impune sa lucram, uzura fizica si morala intensa a aparaturii de masurare si prelucrare a datelor, costul ridicat al acestora, lipsa unei legislatii adecvate – toate acestea ar trebui sa ne uneasca pe toti geodezii din tara. Ceea ce, din pacate, nu se intampla inca.

Ca si in alte ramuri, exista o mare doza de subiectivism care distorsioneaza modul de interpretare a tot ce se intampla in jurul acestei profesii. Inca nu suntem pe deplin credibili.

Uniunea Geodezilor din Romania incearca sa-i stranga in interiorul si in jurul ei pe toti cei care doresc sa se implice in recunoasterea acestei profesii, sa fie forumul in care solutiile profesionistilor la provocarile aparute in domeniile in care activeaza sa poata fi mai bine reprezentate si rezolvate, spre beneficiul intregii societati.

Avem nevoie de o recunoastere a rolului  profesiei de geodez.  Serviciile pe care profesionistii geodezi le ofera sunt si vor fi de calitate. Ele reprezinta fundamentul pe care orice proiect din domeniul ingineriei in constructii se dezvolta. Din acest motiv, ne dorim ca profesia pe care o reprezentam sa fie recunoscuta de catre societate la adevarata ei valoare.

Pentru a putea atrage un numar mai mare de tineri catre geodezie, este nevoie de satisfactii profesionale, de respectul cuvenit celor ce activeaza in aceasta profesie.

Personal, nu cred ca diminuarea numarului celor ce doresc sa urmeze „caile geodeziei” poate fi pusa pe seama dificultatii profesiei, ci indeosebi pe seama lipsei de sprijin, motivare si respect, de care se lovesc ulterior.

Ca si in alte profesii, reprezentantii legali ar trebui sa se orienteze in sensul de a sprijini ramura pe care o reprezinta, sa analizeze modul in care pot sa creasca si sa tina aproape specialistii de care au nevoie, si, nu in ultimul rand, sa se consulte cu acestia pentru gasirea solutiilor tehnice si legale optime.

Avem nevoie de participarea tuturor factorilor implicati: institutiile statului, mediul academic si organizatiile profesionale, pentru a gasi solutiile cele mai potrivite atat in atragerea tinerilor spre aceasta profesie, cat si in motivarea absolventilor de studii geodezice pentru a activa in domeniul in care s-au pregatit.

Planul National de Cadastru si Carte Funciara reprezinta o tinta care se dovedeste dificil de atins, iar unul dintre motive este si lipsa fortei de munca calificate.

Daca vom castiga respectul pe care il merita aceasta profesie, putem spera ca vom auzi cat mai multe voci tinere spunand: „eu vreau sa fiu geodez”!

 

Autor:
ing. Mircea Afrasinei – Presedinte UGR

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 196 – octombrie 2022, pag. 58

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/10/01/ugr-eu-vreau-sa-fiu-geodez/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.