Tendintele ecologice care se manifesta in stilul nostru de viata ne fac sa acordam din ce in ce mai multa atentie materialelor pe care le folosim in viata de zi cu zi. Aceleasi tendinte au un impact din ce in ce mai puternic si asupra industriei constructiilor, care incepe sa se bazeze mai mult pe materiile prime reciclabile. Cum se face acest lucru si ce putem realiza, concret, cu ajutorul reciclarii?
Ce defineste o Constructie moderna?
Schimbarile climatice pe scara larga sunt rezultatul activitatilor multor industrii. Din fericire, tendinta de a introduce tot felul de solutii durabile este promovata de cativa ani. In arhitectura si constructii, de asemenea, curentul principal au devenit constructiile durabile – o metoda de proiectare si construire a cladirilor cu impact minim sau chiar zero asupra mediului inconjurator.
Tehnologiile moderne, in continua evolutie, cum ar fi cele fotovoltaice, care transforma lumina soarelui in energie electrica, sunt din ce in ce mai eficiente in fiecare an, fiind de mare ajutor in mentinerea principiilor constructiilor durabile.
Protagonista acestui articol – reciclarea – nu este, nici ea, lipsita de importanta. Prin reutilizarea materiilor prime in procesul de construire a cladirilor, putem economisi cantitati uriase de apa si energie, necesare pentru productia asa-numitelor materii prime primare.
In domeniul constructiilor, posibilitatea de a reutiliza materiale folosite o data se potriveste perfect cu conceptul Cradle to Cradle (C2C).
Cradle to Cradle – un concept care va salva mediul inconjurator?
Ideea de Cradle to Cradle a fost introdusa pentru prima data in cartea „Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things” de William McDonough si Michael Braungart. Acestia au lansat o premisa complet noua pentru industrie, care consta in crearea de produse din parti componente, permitandu-le sa fie prelucrate ulterior. Opunandu-se conceptului standard Craddle to Grave (in care un produs, odata fabricat, devine deseu la sfarsitul ciclului de viata), Cradle to Cradle implica o concentrare pe materiile prime reutilizabile.
In industria constructiilor, acest grup de materii prime include:
- lemnul, care face posibilanu numai reutilizarea elementelor deja pregatite, ci si plantarea de noi copaci din care se pot obtine materii prime noi dupa mai multi ani;
- sticla, care are capacitatea de a fi topitala nesfarsit si utilizata in noi produse dedicate unor piete specifice;
- aluminiul – un material extrem de durabil si rezistent, a carui recuperare si reprelucrare economiseste panala 95% din energia si apa necesare in procesul de extractie primara a aluminiului.
Aluminiul este utilizat in uzinele sale de catre ALUPROF – producator de sisteme de fatade, ferestre si usi de inalta calitate pentru aplicatii in cladiri rezidentiale si comerciale.
Compania dispune de o gama variata de solutii pentru constructii durabile. Unele au obtinut certificarea care dovedeste ca au fost fabricate in conformitate cu conceptul Cradle to Cradle. Pe lista solutiilor certificate se afla:
- sistemulpentru fatada MB-SR50N HI+;
- sistemele de ferestre si usi MB-86 SI, MB-86 Casement, MB-86 ST;
- sisteme de ferestre si usi MB-70, MB-70HI, MB-70 Casement.
Aceasta inseamna ca, printre altele, produsele de mai sus respecta standardele de certificare, in ceea ce priveste utilizarea de materiale reciclabile, si sunt fabricate cu ajutorul unor tehnologii care economisesc energie si reduc amprenta de carbon a intreprinderilor de productie.
„Pentru a primi certificarea Cradle to Cradle, produsele sunt evaluate in ceea ce priveste performanta sociala si de mediu in cinci categorii critice de sustenabilitate, si anume siguranta materialelor, reutilizarea materialelor, gestionarea energiei regenerabile si a carbonului, gestionarea apei si justitia sociala”, spune Hubert Nuckowski, Managing Director Aluprof System Romania.
„Produsului i se atribuie un nivel corespunzator de realizare, de exemplu bronz, argint, aur sau platina, pentru fiecare dintre aceste categorii. Standardul incurajeaza imbunatatirea continua in timp si impune companiei noastre sa reinnoiasca certificarea la fiecare doi ani”, adauga acesta.
Sistemele ALUPROF certificate Cradle to Cradle sunt incluse in investitii din intreaga lume, inclusiv in Romania. Aceste sisteme sunt folosite, de exemplu, in cladirea Magazinului Bucuresti sau in cladirea de birouri Cubic Center din suburbia Bucurestiului.
Let’s build a better future
Compania ALUPROF este specializata in crearea sistemelor de ferestre, usi si fatade din aluminiu adaptate nevoilor constructiilor moderne si eficiente din punct de vedere energetic. Produsele sale indeplinesc cele mai inalte standarde posibile din industrie, permitand ca pentru cladirile care le folosesc sa se solicite certificari BREEAM si LEED care le sporesc valoarea si competitivitatea pe piata.
Eficienta energetica prin care se caracterizeaza sistemele de ferestre, usi si fatade ALUPROF este unul dintre cei mai importanti factori, fie si numai din cauza cresterii recente a costurilor energiei. Utilizarea acestui tip de solutie in proiectele de constructii asigura calitatea si durabilitatea pe termen lung a cladirilor rezultate. Datorita certificarii Cradle to Cradle a produsului, acesta poate fi reciclat ani mai tarziu pentru a servi cladirilor construite pentru generatiile urmatoare.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 197 – noiembrie 2022, pag. 8
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns