«

»

ARACO: Mediul construit european vorbind cu o singura voce Alianta Constructii 2050 solicita UE taxonomie pentru a crea conditiile care sa sustina trecerea la constructii durabile

Share

Cu aceasta ocazie, Alianta a impartasit urmatoarele 6 mesaje-cheie:

 

 1. Taxonomia subliniaza din nou potentialul urias al sectorului constructiilor pentru atingerea obiectivelor Pactului Verde al UE.
 • Taxonomia subliniaza inca o data potentialul enorm al industriei de a contribui la obiectivele UE in materie de durabilitate si clima, in special in ceea ce priveste economia circulara, si de a face blocul neutru din punct de vedere climatic pana in 2050.

 

 1. Taxonomia poate oferi o abordare europeana a „constructiilor durabile” bazata pe reglementarile UE existente si pe standardele europene de evaluare a durabilitatii, dar unele criterii ar trebui imbunatatite si metodologiile de raportare, clarificate.
 • Ar trebui stabilit un dialog intre Comisia Europeana si sectorul constructiilor pentru a imbunatati criteriile problematice, precum si pentru a facilita schimbul cu industria cu privire la modul de raportare a alinierii taxonomiei si a eligibilitatii. Multe companii nu au indrumari clare cu privire la modul de utilizare pe deplin a standardelor actuale in temeiul actului delegat privind clima.

 

 1. Taxonomia poate stabili un nou reper pentru competitivitatea sectorului constructiilor.
 • Transmite semnale importante companiilor despre produsele si practicile de constructii pe care le pot oferi pentru a-si stimula competitivitatea pe piata interna. Acest lucru va contribui, de asemenea, la generarea de solutii inovatoare in constructii si la stimularea economiei circulare.

 

 1. Taxonomia trebuie sa creeze conditiile mobilizarii capitalului pentru a sprijini tranzitia catre constructii durabile.
 • Este important ca criteriile sa fie concepute astfel incat sa permita o evaluare corecta a produselor, sistemelor si cladirilor de constructii, in functie de contributia acestora la obiectivele de mediu, si sa ia in considerare in mod corespunzator natura complexa a solutiilor de construire, prin urmare, recompensand toate activitatile de productie, constructii si servicii necesare realizarii obiectivelor de mediu.

 

 1. Obligatiile de raportare a durabilitatii in temeiul taxonomiei trebuie sa fie simple si proportionale.
 • Este de cea mai mare importanta ca cerintele de raportare sa fie proportionale si trebuie acordat suficient timp IMM-urilor pentru a se adapta la noile reguli de raportare. Comisia ar trebui sa ofere indrumari clare si chiar sa infiinteze un birou de asistenta pentru a ajuta companiile sa interpreteze cerintele cu care se vor confrunta in raportare.

 

 1. Nealinierea la taxonomie nu trebuie sa impiedice companiile de la finantare si fonduri.
 • Alianta C2050 considera ca sustenabilitatea unei companii nu ar trebui sa fie evaluata exclusiv pe baza eligibilitatii si alinierii activitatilor sale economice la taxonomie.
 • Nealinierea nu trebuie sa conduca la practici discriminatorii din partea investitorilor si sa impiedice companiile de la finantare, intr-un moment in care sectorul se confrunta cu provocari fara precedent (de exemplu, cresterea preturilor materialelor si a costului vietii clientilor, deficit de lucratori si competente, nevoi de investitii pentru extinderea solutiilor inovatoare cu emisii scazute de carbon, absenta infrastructurilor cu emisii scazute de carbon la scara etc.).

Taxonomia UE trebuie sa devina un facilitator al tranzitiei ecologice si sa permita sectorului constructiilor sa contribuie in mod eficient la obiectivele UE in materie de clima. Nealinierea nu trebuie sa impiedice producatorii de produse pentru constructii si companiile de constructii, in special marea majoritate a IMM-urilor care compun industria, de la finantare.

Alianta Constructii 2050 este un parteneriat stabilit in 2020, format din peste 50 de organizatii europene reprezentand actorii mediului construit, care lucreaza impreuna pentru a promova nevoile si prioritatile sectorului mai larg al constructiilor si al mediului construit. 

A fost infiintat pentru a coordona mesajele politice comune ale lantului valoric al constructiilor si pentru a ridica importanta politica a sectorului la nivel european.

Lucrarea noastra fondatoare poate fi gasita la:

https://euconstruction2050.eu/wp-content/uploads/2020/11/c2050-alliance-concept-note-final.pdf

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 197 – noiembrie 2022, pag. 14

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/11/01/araco-mediul-construit-european-vorbind-cu-o-singura-voce-alianta-constructii-2050-solicita-ue-taxonomie-pentru-a-crea-conditiile-care-sa-sustina-trecerea-la-constructii-durabile/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.