«

»

ASRO: Eurocod 7 – trecut, prezent si viitor

Share

Un sistem coerent de reglementari este absolut necesar intr-un domeniu cu impact asupra sanatatii si vietii oamenilor, asa cum este domeniul constructiilor.

Sistemul romanesc de reglementari tehnice in constructii s-a dezvoltat in cea de a doua jumatate a secolului trecut, ajungand sa numere in 1990 cateva sute de reglementari – standarde, prescriptii cu caracter national si prescriptii cu caracter departamental. Unul dintre sectoarele cele mai bine reprezentate in acest sistem a fost ingineria geotehnica, datorita unei activitati meritorii a specialistilor de la catedrele universitare si din institutiile de cercetare si proiectare.

Un cuvant hotarator l-a avut standardizarea, in conjunctura favorabila asigurata, pe de-o parte, de existenta unui organism de stat, care a stiut sa atraga competentele recunoscute in munca dificila de elaborare a standardelor si, pe de alta parte, de statutul de norma cu caracter obligatoriu conferit prin legea standardelor.

 

Potrivit Ordonantei Guvernului nr. 19/1992 privind activitatea de standardizare in Romania, standardele de stat (STAS) se transforma in standarde romane SR. De asemenea, standardele NU mai sunt obligatorii, cu exceptia celor referitoare la protectia vietii, protectia sanatatii, securitatea muncii si protectia mediului inconjurator.

Standardele din domeniul Geotehnica si Fundatii sunt deosebit de importante intrucat acestea sunt citate in Reglementarile tehnice emise de MDLPA, autoritatea de reglementare in domeniu, paragraful, articolul, metoda de incercare citata avand caracter obligatoriu de aplicare de catre specialisti.

In prezent, la nivel national, in cadrul ASRO functioneaza  Comitetul Tehnic ASRO/CT 361 – Geotehnica, unul dintre cele mai active comitete tehnice nationale, in patrimoniul caruia se regasesc peste 140 de standarde.

Printre standardele relevante si recent adoptate la nivel national se numara:

SR EN ISO 22475-1:2021 – Investigatii si incercari geotehnice. Metode de prelevare si masurari referitoare la apa subterana. Partea 1: Principii tehnice pentru prelevarea esantioanelor de pamant, roca si apa subterana;

SR EN ISO 22282-4:2021 – Investigatii si incercari geotehnice. Incercari geohidraulice. Partea 4: Incercari de pompare;

SR EN 12715:2020 – Executia lucrarilor geotehnice speciale. Injectarea terenurilor.

De asemenea, putem mentiona aici si SR EN 1997-1:2004 – Eurocod 7: Proiectarea geotehnica. Partea 1: Reguli generale.

Dupa adoptarea, in 1989, a unei „Directive pentru produsele de constructii”, Comisia Europeana a decis sa transfere cele 10 Eurocoduri catre Comitetul European de Standardizare CEN. In cadrul CEN s-a creat, in acest scop, comitetul tehnic CEN/TC 250 – Structural Eurocodes, in subordinea caruia functioneaza cate un subcomitet tehnic pentru fiecare eurocod in parte.

La reuniunile anuale ale SC 7 a participat, incepand din anul 2006, odata cu admiterea Romaniei in CEN, regretatul prof. univ. dr. ing. Iacint Manoliu, la vremea respectiva membru al ASRO/CT 343 – Bazele proiectarii si eurocoduri pentru structuri.

Prima editie a Eurocodului 7 a fost publicata in anul 1994. Dupa o aplicare cu caracter experimental si voluntar in unele tari, in anul 1998 s-a decis trecerea de la forma de norma europeana provizorie (ENV) la cea de norma europeana EN (norma cu caracter definitiv). Aceasta conversie s-a finalizat in anul 2003.

Eurocodul 7Proiectarea geotehnica. Partea 1: Reguli generale contine 9 anexe, dintre care doar prima are caracter obligatoriu, pe cand celelalte au caracter informativ, utilizarea lor fiind voluntara.

Membrii CEN/TC 250 au cazut de acord cu principiul ca Eurocodul 7 sa fie destinat exclusiv regulilor fundamentale ale proiectarii geotehnice si sa fie completat prin norme nationale.

Astfel, in cadrul comitetului tehnic national ASRO/CT 343 – Bazele proiectarii si eurocoduri pentru structuri a fost elaborata Anexa Nationala SR EN 1997-1:2004/NB:2016 al carei preambul face referire la un numar de 13 standarde si normative romanesti care contin informatii complementare necesare pentru aplicarea SR EN 1997-1.

In prezent, Eurocodul 7 se afla in plin proces de revizuire in cadrul CEN/TC 250, iar noua editie va fi disponibila la nivel national, cel mai probabil in anul 2024.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 197 – noiembrie 2022, pag. 36

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/11/01/asro-eurocod-7-trecut-prezent-si-viitor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>