Finantat in cadrul Programului Orizont 2020 al Uniunii Europene, proiectul SMAFIN are ca obiectiv principal conectarea constructiva a finantarii inteligente cu proiecte de eficienta energetica cu implicarea sectoarelor guvernamental, financiar, al mediului de afaceri si cel academic.
Conceptul SMAFIN se bazeaza pe crearea unor forumuri permanente de discutii pe teme de investitii in eficienta energetica in cladiri, infrastructura, industrie si IMM-uri pentru a promova fertilizarea incrucisata intre partile interesate cheie. Existenta forumurilor contribuie la crearea terenului prosper pentru un dialog constructiv, extinderea celor mai bune practici existente la nivel national si european si dezvoltarea in continuare a masurilor de politica energetica, cu accent pe crearea de noi initiative de piata. Avand ca punct de plecare Forumurile de investitii in energie durabila (SEIF) organizate in perioada 2018-2019 de catre Comisia Europeana, activitatea proiectului SMAFIN se concentreaza pe crearea si implementarea unei metodologii complete pentru organizarea de mese rotunde in cele patru tari participante – Bulgaria, Croatia, Grecia si Romania.
SMAFIN isi propune sa organizeze, in fiecare tara participanta, 3 mese rotunde nationale axate pe investitii in eficienta energetica si 6 intalniri ale grupului de lucru pe durata proiectului. In fiecare an, o intalnire a Grupului de lucru va preceda discutia de la masa rotunda nationala, in scopul stabilirii cadrului si pregatirii lucrarilor pentru intalnirea nationala, iar urmatoarea va fi imediat dupa aceea, pentru a evalua concluziile si rezultatele mesei rotunde nationale si pentru a stabili cadrul pentru urmatorul eveniment national.
Primele mese rotunde SMAFIN au avut loc in 2021 si 2022 in toate cele patru tari, facilitate prin intalniri de pregatire si evaluare sustinute de grupurile de lucru nationale create in cadrul proiectului.
Dialogul desfasurat la aceste mese rotunde a evidentiat provocari similare in domeniul investitiilor in eficienta energetica (EE). Exista un consens general cu privire la faptul ca discutiile facilitate de aceste forumuri de dialog sunt benefice pentru partile interesate implicate, dar si cu privire la rolul extrem de important al factorului politic pentru a schimba metodele traditionale si a transforma concluziile acestora in activitati si rezultate pe termen lung. Partile interesate participante la activitatile SMAFIN impartasesc convingerea ca dezvoltarea pietei proiectelor de eficienta energetica trebuie sa se bazeze pe actiuni de colaborare de-a lungul intregului lant valoric – de la etapa de planificare a proiectului pana la faza de monitorizare, folosind instrumente si protocoale de verificare si standardizare, in timp ce in paralel sunt depuse eforturi suplimentare pentru o comunicare eficienta si campanii de schimbare a comportamentului pe scara larga axate pe folosirea instrumentelor de finantare alternative cu o componenta de subventie redusa si tranzitie catre finantarea comerciala.
Din perspectiva institutiilor financiare, practica de pana acum pentru finantarea EE se bazeaza fie pe credite pe termen lung, fie pe finantarea nerambursabila a proiectelor. Imprumuturile acordate de fonduri specializate / banci comerciale, ipoteci verzi sau contracte de performanta energetica (CPEn) sunt prezente, dar cu impact moderat. Beneficiarii sunt mai putin dispusi sa lucreze cu institutii de finantare (IF) pentru a gasi solutii de finantare adaptate si inovatoare. Multe scheme europene de finantare inovatoare (cum ar fi finantarea prin reducerea impozitelor sau a facturilor, finantarea cetateneasca etc.) nu sunt cunoscute sau luate in considerare in mod suficient. Influentati de situatia de criza, atat mediul de afaceri cat si intreprinderile si factorii de decizie politica acorda prioritate masurilor pe termen scurt pentru a se asigura ca firmele supravietuiesc, mai degraba decat sa investeasca pe termen lung. Dintre beneficiarii investitiilor in EE si clientii pentru IF, sectorul industrial pare sa fie mai angajat, mai de incredere si mai capabil din punct de vedere financiar decat clientii municipali sau rezidentiali.
Cheltuielile companiilor pentru eficienta energetica a investitiilor lor totale au fost intre 10% (Croatia, Grecia, Romania) si 16% (Bulgaria) in 2019. ESCO si procedurile CPEn au fost identificate ca facilitatori majori ai finantarii EE, cu toate acestea dezvoltarea pietei ESCO in tarile SMAFIN este scazuta. Posibilitatea de dezvoltare ESCO este ingreunata in continuare de lipsa subventiilor pentru investitii in renovarea cladirilor destinate specific ESCO-urilor si acest lucru se reflecta in dificultatea de a utiliza capitalurile proprii si atrase pentru dezvoltare pe termen lung, de a finanta pe termen scurt implementarea proiectelor si de a finanta pe termen lung pe perioada de performanta. O combinatie ESCO – subventie poate fi o abordare de succes pentru anumite proiecte, dar este rar aplicata.
Toate informatiile relevante, mesajele-cheie si concluziile celei de-a doua editii a mesei rotunde SMAFIN in Romania, „Solutii de finantare pentru cresterea sustenabila a eficientei energetice in cladiri si industrie”, 12 aprilie 2022, sunt sintetizate in fisele informative disponibile la www.smafin.eu/project/results-of-the-2nd-romanian-round-table/.
Intalnirile grupului de lucru SMAFIN vor continua in perioada urmatoare, pregatind urmatoarea runda de mese rotunde, care va avea loc in primavara anului 2023. Mai multe informatii sunt disponibile pe www.smafin.eu.
Deveniti membri ai Comunitatii SMAFIN prin inregistrare la smafin.eu/forum/.
Proiectul SMAFIN a primit finantare din partea Uniunii Europene prin programul de cercetare-inovare Orizont 2020, pe baza acordului de finantare nr. 955857. Opiniile exprimate in acest document reflecta doar viziunea autorului si in niciun fel opiniile Comisiei Europene. Comisia Europeana nu este responsabila pentru nicio utilizare a informatiei continute in acest document.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 197 – noiembrie 2022, pag. 18
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns