Aparuta sub egida Editurii AGIR, cartea intitulata Structuri cu arce metalice si grinzi de rigidizare tip Langer sau Nielsen folosite pentru realizarea podurilor s-ar fi cuvenit sa apara mai devreme, dar este bine ca a aparut si acum, ne pune in garda prof. univ. dr. ing. Nicolae Popa, fost decan al Facultatii CFDP si referent stiintific la teza de doctorat a autorului cartii. O aparitie de bun augur, deopotriva utila proiectantilor cat si executantilor si administratorilor de poduri, continand informatii detaliate pentru conceptia, alcatuirea si calculul acestor tipuri de structuri, cat si prezentarea unor tehnologii inovatoare de montaj si executie, precum si informatii privind intretinerea podurilor cu astfel de solutii. Cartea este structurata in 7 capitole si 18 anexe […] si dezvolta pentru prima data in Romania tema conceptiei, proiectarii si executiei structurilor de poduri cu arce metalice si grinzi de rigidizare cunoscute in literatura de specialitate sub denumirea de structuri Langer sau Nielsen, dupa cum tirantii de sustinere dintre arce si grinzi sunt verticali, respectiv inclinati. Structurile de acest tip au o frecventa mare de aplicare in domeniul deschiderilor medii si mari […] cu inaltimi de constructie reduse deoarece satisfac in mod optim conditiile de functionalitate, economice si estetice.
Autorul cartii are meritul incontestabil de a fi proiectat pentru prima data in Romania structuri moderne cu arce metalice tip Langer cu deschideri mari pentru traversarea canalelor navigabile Dunare – Marea Neagra (Podul Medgidia) si Poarta Alba – Midia, Navodari (podurile Poarta Alba si Ovidiu), aducand contributii fundamentale in conceptia acestor lucrari, in proiectarea lor si in tehnologiile de executie din uzina si de montaj aplicate pe santier. Avand sansa repartizarii la Institutul de Proiectari Transporturi Auto, Navale si Aeriene (IPTANA) imediat dupa terminarea facultatii, ing. Victor Popa s-a remarcat ca un bun proiectant si a ajuns sa faca parte din nou infiintatul colectiv de top Poduri Canal al sectiei Canale navigabile, caruia i se atribuise misiunea proiectarii lucrarilor aferente celor mai mari investitii din tara, respectiv canalelor navigabile Dunare – Marea Neagra, Poarta Alba – Midia, Navodari, si mai apoi Dunare – Bucuresti. Tanarul inginer s-a remarcat si la proiectarea acestor lucrari, adoptand o serie de solutii originale si avand un aport esential in cotitura radicala pe care a luat-o in acel moment conceptia podurilor peste canalele navigabile din tara noastra. Succesul acestor poduri a condus la obtinerea titlului de doctor inginer in specialitatea Inginerie civila cu teza de doctorat intitulata Contributii privind alcatuirea si calculul suprastructurilor de poduri rutiere tip Langer mixte cu conlucrare, sustinuta la data de 19 ianuarie 1999, si la admiterea in Academia de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR). Iar cele trei lucrari de poduri cu structura Langer proiectate si executate cu aproape patru decenii in urma […] functioneaza ireprosabil si in prezent.
Intre contributiile originale ale autorului cartii, se remarca:
- Prezentarea evolutiei si performantelor atinse in ultimii ani cu structuri de poduri cu arce si tabliere de rigidizare proiectate si construite in tari ca Germania, Japonia, Statele Unite ale Americii, Danemarca, Suedia, Olanda. Datele existente in aceasta carte ofera informatii de baza privind conceptia structurilor moderne de poduri tip Langer sau Nielsen.
- Clasificarea efectuata pentru aceste tipuri de structuri si comentariile care o insotesc evidentiaza varietatea solutiilor pe care le ofera structurile cu arce tip Langer sau Nielsen, cat si situatia in care se recomanda alegerea lor.
- Prezentarea de argumente convingatoare referitoare la avantajele economice si tehnice care se obtin prin conceptia tablierelor de rigidizare ale structurilor Langer mixte cu conlucrare. Utilizarea platelajelor din beton armat precomprimat in conlucrare cu reteaua de grinzi longitudinale si transversale ale tablierului de rigidizare influenteaza favorabil comportarea structurala si costul lucrarilor.
- Ideea realizarii etapizate a conlucrarii placii din beton a platelajului cu grinzile tablierului de rigidizare si aplicarea in etape a precomprimarii placii platelajului cu avantaje tehnico-economice evidente, utilizata la executia podurilor cu structura Langer proiectate de autor.
- Utilitatea practica a recomandarilor pentru conceptia generala a structurilor Langer si pentru fiecare element structural in parte.
- Studiul platelajelor din beton in conlucrare cu grinzile caii la structurile de poduri tip Langer cu evidentierea influentei conlucrarii platelajului din beton asupra structurilor tip Langer.
- Contributiile la elaborarea programelor specializate de analiza structurala si pentru asigurarea stabilitatii arcelor.
In concluzie, tema dezvoltata de domnul doctor inginer Victor Popa in aceasta carte este de actualitate si evident interes pentru ingineria podurilor. Continutul cartii pune in evidenta experienta remarcabila in proiectarea structurilor de poduri de mare complexitate a autorului, cat si capacitatea sa de analiza si sinteza. Cartea se constituie ca un manual complet de proiectare, executie si intretinere a podurilor cu structuri tip Langer sau Nielsen, fiind deosebit de utila tuturor categoriilor de constructori, proiectanti, executanti si administratori din domeniul podurilor, si studentilor care se pregatesc sa activeze in aceasta minunata profesie.
Rememorand eforturile depuse la inceput de drum, autorul nu ascunde ca munca depusa a fost una titanica, cu multe renuntari, dar cu ambitie si pasiune, si incununata de marele succes al aplicarii solutiei cu arce metalice si grinzi de rigidizare mixte cu conlucrare tip Langer la podul de la Medgidia, acesta fiind doar inceputul. Si astfel, din postura celui care s-a confruntat cu framantarile si eforturile pentru cunoasterea acestor tipuri de structuri, a socotit util sa vina in sprijinul viitorilor proiectanti, care doresc sa abordeze aceste solutii de poduri eficiente, rezistente, stabile, durabile si estetice, impartasind din experienta sa in proiectarea, executia, montajul si chiar intretinerea in exploatare, asa cum si autorul insusi s-a folosit de experienta inaintasilor sai.
Daca punem la socoteala si calitatea scriiturii, pe langa cea a informatiilor cuprinse in volumul de fata, Structuri cu arce metalice si grinzi de rigidizare tip Langer sau Nielsen folosite pentru realizarea podurilor este o lectura pe care nu trebuie sa o ratati.
Alina Zavarache
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 197 – noiembrie 2022, pag. 60
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns