«

»

NAUE: Platforma de transfer a incarcarilor (LTP) armata cu geogrila Secugrid® HS, la autostrada Wilhelmsburger Reichsstrasse din Germania

Share

Autostrada Wilhelmsburger Reichsstrasse, care leaga centrul orasului Hamburg de districtul Harburg din nordul Germaniei, a devenit foarte cunoscuta in urma stirilor de la radio legate de traficul rutier.

Aproximativ 55.000 de vehicule utilizeaza zilnic aceasta legatura rutiera nord-sud, dintre care 10% sunt vehicule grele pentru marfa, fiecare accident provocand blocaje pe kilometri intregi. Situatia impunea o rezolvare care sa fluidizeze traficul si sa reduca disconfortul rezidentilor. In plus, drumul traversa districtul Wilhelmsburg, avand un impact major asupra dezvoltarii urbane. In consecinta, orasul hanseatic a decis relocarea drumului si combinarea acestuia, intr-o artera de circulatie, cu linia de cale ferata aflata la oarecare distanta. Lucrarile au inceput in anul 2013.

 

Una dintre cele mai mari provocari a reprezentat-o terenul de fundare foarte slab din zona respectiva. Mai exact, necesitatea de a controla tranzitia de la o structura cu fundatii adanci la un pod si legaturile rutiere ale acestuia, privita prin prisma comportamentului diferit la tasare. Zona de tranzitie dintre rambleul drumului si pod, pentru noua jonctiune Wilhelmsburger – centru, a fost realizata printr-o platforma de transfer a incarcarilor (LTP Load-Transfer Platform) armata cu geogrile, construita peste coloane verticale CMC. Verificarile efectuate au aratat ca geogrila de inalta rezistenta Secugrid® HS 1200/100 R6, avand rezistenta la tractiune de 1200 kN/m pe directie principala, instalata in doua straturi dispuse sub forma de cruce deasupra coloanelor CMC, a indeplinit cerintele solicitate pentru stabilitatea structurii.

Pentru o executie optima, planurile de instalare au fost realizate pentru fiecare zona in parte si s-au stabilit lungimile individuale necesare pentru rolele de geogrila. Pentru a veni in intampinarea constructorului, rolele de geogrila Secugrid® HS au fost produse in lungimile solicitate si intreaga cantitate de aprox. 32.000 m2 a fost livrata intr-un timp foarte scurt, conform graficului de executie.

Constructorul a apreciat usurinta manevrarii rolelor de geogrila pe santier. Prin comparatie cu materialele tesute, rigiditatea relativa a geogrilei Secugrid® HS 1200/100 R6 a permis o instalare rapida, materialul fiind perfect intins, fara sa prezinte cute, iar lungimea de ancorare a geogrilei, pozitionata in unghi drept fata de axa structurii, la marginea stratului de distributie a incarcarii, a fost asigurata fara probleme. Avand in vedere complexitatea proiectului, executia a fost una dificila, cu numeroase provocari, dar instalarea geogrilei Secugrid® HS s-a dovedit a fi sigura si usor de planificat.

Structura realizata prin combinarea coloanelor CMC cu platforma de transfer a incarcarilor (LTP) armata cu geogrila formeaza o fundatie sigura pentru noua autostrada Wilhelmsburger Reichsstrasse.

Volumul traficului, dupa finalizarea lucrarilor (in 2019), a fost  prevazut la 67.000 vehicule pe zi.

Datorita geogrilei de inalta rezistenta Secugrid® HS 1200/100 R6, incarcarile date de trafic vor fi transferate continuu coloanelor portante CMC, asigurand astfel o punte stabila peste terenul slab.

Proiectarea platformei de transfer a incarcarilor (LTP) armate cu geogrila Secugrid® HS  a fost realizata de Bauberatung Geokunststoffe GmbH & Co. KG din Germania.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 197 – noiembrie 2022, pag. 52

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/11/01/naue-platforma-de-transfer-a-incarcarilor-ltp-armata-cu-geogrila-secugrid-hs-la-autostrada-wilhelmsburger-reichsstrasse-din-germania/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.