«

»

O simbolica intoarcere „acasa“ – Traian Popp

Share

In gradina interioara de langa sala de expozitii a Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Bucuresti, arhitectului Horia Creanga – figura-cheie a modernismului in arhitectura romaneasca – i s-a alaturat, de la sfarsitul lui octombrie, o alta personalitate marcanta: „unul dintre cei mai iubiti profesori pentru multe generatii de studenti, un colos al ingineriei romanesti, un colos al pedagogiei noastre, caruia arhitectii ii datoreaza enorm”, dupa cum a tinut sa sublinieze prof. univ. dr. arh. Ana-Maria Dabija. Nu se putea omagiu mai potrivit pentru prof. dr. ing. Traian Popp – lector timp de aproape 30 de ani in cadrul UAUIM si o sursa de inspiratie pentru studentii sai, decat ca amintirea sa sa infrunte timpul intr-unul dintre locurile pe care le-a iubit atat de mult.

Bustul prof. dr. ing. Traian Popp a fost comandat de arhitectul Renzo Carausu, in semn de prietenie, admiratie si respect fata de cel care a fost prietenul sau de o viata, iar artistul Ionel Istoc a incercat sa surprinda in sculptura realizata cat mai mult din atitudinea si caracterul celui care a fost inginerul, profesorul, dar mai ales omul Traian Popp, pe care sculptorul l-a si cunoscut in urma cu 15 ani. Bustul este turnat in bronz, cantareste aproximativ 80 de kg, iar realizarea sa a durat putin peste o luna.

Prof. emerit dr. arh. Emil Barbu Popescu, presedintele Forumului Academic al UAUIM, cel care a facilitat gazduirea sculpturii in cadrul universitatii si a contribuit la organizarea ceremoniei de dezvelire a bustului, a declarat: „Am avut sansa sa avem in scoala o echipa de straluciti ingineri, condusa de profesorul Cismigiu si stele de prima marime in constelatia inginerilor: Noni Dumitrescu si Traian Popp. A fost o sansa pentru generatii de studenti, sporindu-le interesul, curajul si deschiderea pentru un alt fel de arhitectura. Si nu se putea consolida Scoala de Arhitectura Ion Mincu fara sa-si puna amprenta profesorul Traian Popp. Le multumim!”.

Nu in ultimul rand, un mare merit pentru aceasta simbolica intoarcere a prof. dr. ing. Traian Popp la UAUIM o are echipa companiei Popp & Asociatii, crescuta si ea de acest inginer si om exceptional, adevarat  mentor al multor generatii, care a fost si continua sa fie sufletul echipei Popp. Iar Bog’Art a sprijinit demersul prin turnarea soclului pe care este amplasat bustul.

Alina Zavarache

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 197 – noiembrie 2022, pag. 51

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/11/01/o-simbolica-intoarcere-acasa-traian-popp/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.