«

»

OAR lanseaza Rapoartele SiOAR 2021 – o analiza a pietei de arhitectura si constructii din Romania

Share

Ne aflam in fata unui nou raport statistic generat pe baza datelor inscrise in sistemul informatic al Ordinului Arhitectilor din Romania – Raportul SiOAR pentru anul 2021, care urmeaza primului astfel de document, corespunzator anilor 2018-2020. Construim astfel, prin acest nou pas, care va fi urmat de rapoarte similare cu recurenta anuala, un instrument de analiza si interpretare a pietei de arhitectura si a sectorului arhitecturii, pe care le vom putea de acum studia atat in cadre fixe anuale, cat si dinamic, prin comparatie cu rapoartele precedente.

Raportul SiOAR valorifica o colectie unica de date detaliate referitoare la investitiile in domeniul arhitecturii, complementara altor surse nationale de date statistice ale domeniului constructiilor, cum ar fi cele colectate de Institutul National de Statistica. Impreuna cu rapoartele deja existente pe piata despre domenii conexe, raportul SiOAR constituie o resursa pentru cercetare interdisciplinara, colaborare institutionala si demersuri adaptate starii actuale a pietei. Aceasta colectie de date este relevanta pentru toti actorii sectorului constructiilor, fiind de interes major pentru administratie, investitori si arhitecti.

Pentru administratie – atat cea centrala, cat si cele locale – raportul ofera o baza, alaturi de alte surse, pentru elaborarea de politici bazate pe date, care sa derive deci din realitatea masurabila si sa raspunda eficient si concret unor probleme identificate astfel. Pentru segmentul de investitii in constructii, raportul poate constitui un pretios instrument pentru analize de piata si construirea de strategii de afaceri. Iar pentru arhitecti, raportul ofera posibilitati de pozitionare in piata si de gestionare a resurselor proprii – inclusiv cele profesionale. Nu in ultimul rand, raportul arata dinamica organizatiei OAR si evidentiaza dezechilibre si probleme, a caror rezolvare o vom cauta. In acest scop, raportul este alcatuit din doua parti, prima, pentru teritoriul national, a doua, cu date defalcate pe filialele teritoriale ale OAR.

Prelucrarile si analizele sunt astfel structurate incat sa ne permita sa urmarim sectorul din mai multe perspective – de la demografia profesiei, la distributia geografic-administrativa a investitiilor, la natura si dimensiunea investitiilor si la calitatea lor. Raportul contribuie astfel, prin prelucrari complexe, la conturarea unor raspunsuri la intrebari-cheie: unde, cat, cum si cine construieste in Romania?

Raportul curent surprinde dinamica pietei si a sectorului in a doua etapa a pandemiei, dupa socul initial resimtit in 2020, oferindu-ne tuturor posibilitatea de a urmari, prin comparatie cu datele anterioare, impactul acestei crize asupra sectorului, si oferind o baza pentru viitoare studii aprofundate referitoare la transformarile suferite de societate in aceasta perioada. Ramane, desigur, sa intelegem mai bine impactul pandemiei prin comparatiile pe care le vom face in urmatorii ani si ne asteptam, desigur, sa surprindem in viitorul raport impactul razboiului si al crizelor asociate, de energie, de materiale de constructie, de resurse.

Interesul raportului este cu atat mai mare cu cat el permite analize comparative cu documente si date similare din afara Romaniei – mai ales cele referitoare la teritoriul Uniunii Europene, colectate si prezentate global sau defalcat pe state membre in Observatorul Consiliului European al Arhitectilor – ACE Observatory, al carui cel mai recent raport a aparut tot anul acesta si care constituie, alaturi de alte actiuni ale acestei organizatii, o piesa importanta in modelarea politicilor Uniunii Europene in domeniul nostru de activitate.

Speram ca in viitor acest raport sa contribuie la colaborarea inter-institutionala, sa ajute la modelarea in bine a societatii romanesti si sa serveasca drept baza informationala pentru studii despre arhitectura si domeniul constructiilor.

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 197 – noiembrie 2022, pag. 16

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/11/01/oar-lanseaza-rapoartele-sioar-2021-o-analiza-a-pietei-de-arhitectura-si-constructii-din-romania/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.