«

»

Personalitati romanesti in constructii – Johan NEUNER

Share

S-a nascut la 3 decembrie 1951.

Dupa absolvirea liceului, a urmat Institutul de Constructii Bucuresti – Facultatea de Cai Ferate, Drumuri, Poduri si Geodezie, Sectia Geodezie, devenind inginer geodez in anul 1975.

Intre anii 1975 – 1979, a activat ca inginer stagiar la Oficiul de Cadastru si Organizarea Teritoriului Ilfov, realizand: indesirea retelei geodezice de stat in marile santiere de irigatie; lucrari de intretinere si introducere a cadastrului; trasarea pe teren a proiectelor de organizare teritoriala in zonele cu lucrari hidrotehnice etc.

Activitatea didactica a inceput-o la Catedra de topografie si cadastru din Institutul de Constructii Bucuresti, detinand functiile: asistent (1979 – 1990), sef de lucrari (1990 – 1994), conferentiar (1994 – 2001), profesor (din 2001).

A sustinut cursuri si a efectuat lucrari practice la disciplinele: Topografie; Determinarea deplasarilor deformatiilor terenurilor si constructiilor; Ridicari topografice speciale; Sisteme de masurare si pozitionare tridimensionala (GPS); Senzori in masuratorile terestre; Achizitia si prelucrarea masuratorilor continue.

De amintit ca a detinut si functii de conducere, precum sef de catedra – Catedra de topografie si cadastru din Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (1996 – 2000); decan – Facultatea de Geodezie din Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (2000 – 2008), rector al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti (2008 – 2016), presedinte al Senatului UTCB (din 2016), contribuind la perfectionarea invatamantului de constructii din tara.

Prof. Johan Neuner a realizat si o activitate stiintifica meritorie, prezentata in carti, articole tiparite in diverse reviste de specialitate si comunicari sustinute la manifestari stiintifice din tara si strainatate: 9 carti; 3 indrumatoare si ghiduri; 50 de articole, 40 de contracte de cercetare-dezvoltare-inovare, ca director de proiect sau ca responsabil de proiect; 6 STAS-uri si Instructiuni tehnice; studii etc.

Enumeram cartile: Sisteme de pozitionare globala, Ed. MatrixRom, 2000; Masuratori terestre – Fundamente – vol. I, cap. Instrumente si metode de masurare, Ed. MatrixRom, 2001; Retele geodezice de sprijin – vol. I, Ed. Conspress, 2004; Sisteme informatice de evidenta cadastrala – vol. I, Culegerea datelor pentru cadastru folosind tehnologia GPS, Ed. Conspress, 2004; Tehnici geospatiale de investigare a zonelor seismice (coautor), Ed. Conspress, 2008; Masurarea topografica a deplasarilor si deformatiilor constuctiilor, ICB 1988. Indrumatoare si ghiduri: Indrumator pentru lucrari practice si practica de topografie (coautor), ICB, 1984; Topografie – indrumator de lucrari practice (coautor), ICB, 1986; Lucrari topografice in cadastru, Ghid (coautor), Ed. MatrixRom, 1995. STAS-uri si Instructiuni tehnice: STAS 9824/1-91 – Trasarea pe teren a constructiilor civile, industriale si agricole, INCERC, 1991; STAS 10493/91 – Marcarea si semnalizarea punctelor topografice pentru determinarea deformatiilor terenului de fundare a constructiilor si terenurilor, INCERC, 1991; Instructiuni tehnice pentru determinarea deformatiilor terenului de fundare a constructiilor – C61/91, INCERC 1991; STAS 2745/96 – Urmarirea trasarilor constructiilor prin metode topografice, INCERC 1996; Specificatie tehnica S.T. 6 – Criterii si metode pentru determinarea prin masuratori a tasarii constructiilor, INCERC 1996; Metodologie si caiete de sarcini pentru proiectarea, executia si prelucrarea masuratorilor de tasare-deplasare executate prin metode topografice la constructiile existente ale hidrocentralelor si termocentralelor din patrimoniul RENEL, ISPH 1996.

Datorita activitatii didactice, tehnice si stiintifice insemnate, este cunoscut in lumea specialistilor din tara si chiar strainatate, fiind cooptat in numeroase organisme de specialitate: membru fondator al Uniunii Geodezilor din Romania (din anul 1990); membru al Deutscher Verein für Vermessungswesen, Germania (din 1991); preşedinte IAG – Asociatia Internationala de Geodezie in cadrul Academiei Romane (din anul 2003); presedinte al Uniunii Geodezilor din Romania (din anul 2006); membru in Comisia Stiinte Tehnice I – Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare (2002-2006), expert evaluator al Ministerului Educatiei si Cercetarii (din anul 2004); membru in Comitetul Tehnic de Specialitate CTS – Hazarduri si riscuri naturale (din anul 2005); membru in Consiliul de Administratie al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (din anul 2005); membru al grupului de suport tehnic pentru realizarea studiilor de amenajare a bazinelor hidrografice – Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Directia Amenajarea Bazinelor Hidrologice (din anul 2006); membru in Comisia de Stiinte Ingineresti I – Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (2006-2008); presedinte al Ordinului Geodezilor din Romania (din anul 2007); membru corespondent al Academiei de Stiinte din Bavaria – Deutsche Geodätische Kommission – Bayerische Akademie der Wissenschaften (din anul 2007); membru in Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO – Subcomisia Educatie (din anul 2008), profesor invitat: Geodätisches Institut – Universität Hannover, Universität Stutgart (1996 – 2010).

Pentru intreaga activitate a fost decorat cu Ordinul Meritul pentru invatamant in grad de Comandor prin Decret al Presedintelui Romaniei privind conferirea Ordinului si Medaliei pentru invatamant, 2004.

Cunoscut in tara si strainatate ca unul dintre cei mai de seama specialisti din domeniul geodeziei, a adus onoare tarii si numelui Johan Neuner.

Principial, de analiza dar si de sinteza, apropiat de studenti si cadre didactice, cu simtul raspunderii in munca, iubitor al adevarului si dreptatii, al cuvantului… fapta!

 

(Din vol. Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu)

 

*La 25 octombrie 2021, cu profunda tristete si regret, Uniunea Geodezilor din Romania anunta ca inima dlui profesor dr. ing. Ionhan Neuner a incetat sa mai bata…

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 197 – noiembrie 2022, pag. 64

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2022/11/01/personalitati-romanesti-in-constructii-johan-neuner/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>